Градът: Неврокопските плашипутарници

sv_georgi1

По информация на мирянин от Сандански

Докато Двери бг. се мешат активно с интриги от всякакъв род в живота на различни епархии и чрез пипалата си в Официалния сайт дори препятствайки им да реагират, в тяхната най-мила Неврокопска епархия, завещана им от дядо им Натанаил по Вуйчованьова линия, един господин коли и беси в храма „Свети Георги“ в град Сандански, втори по-големина и приходи в региона, след този в Скопие.
Светослав Костaрeв е мирянин, занимава се с пиара на Неврокопска митрополия (финансист, фотограф, дизайнер и директор на училище), също тъй плашипутарник, но затова след малко. Тази всестранно развита църковна личност също тъй иподяконства и продава свещи в хр. „Свети Георги“, основна негова дарба е и да топи свещеници пред Неврокопските владици.

По негова инициатива от храма „Св. св. Козма и Дамян“ е изгонен о. Иван Велков, председател на настоятелството там, двадесет и пет годишен, млад, сладкодумен и търсен свещеник… Свещеникът е обвинен от Костарев, заедно с о. Йордан, председател на храмовото настоятелство при хр. „Свети Георги“, че прибира парите от „питките“, които по традиция се оставят при петохлебието.

10363730_10202901957423649_1193141640308047081_n

Въртележката се завърта с идването на митр. Дометиан за временно изпълняващ длъжността епархийски митрополит след смъртта на митр. Натанаил. Свещ. Иван Велков остава председател на храма „Св. св. Козма и Дамян“, но само по документи, парите започва да събира председателят на свещеническия синдикат свещ. Никола Ризов, изпълнявайки неформално длъжността председател на „Св. св. Козма и Дамян“. С встъпването на митр. Серафим в длъжност на епархийски митрополит, от храма „Св. св. Козма и Дамян“ са отстранени и Ризов, и Велков, там е поставен свещ. Георги, архиерейския наместник в Сандански.
Трудно ми е да проследя цялата въртележка и на мене, не само на вас, но друго е важното – докато следят за „парите от питките“, поставяйки включително и камери в храма, Костaрeв и поп Йордан лишават свещеници от дела от требите, който им се полага, когато служат в храм „Свети Георги“. Парите от требите (кръщавки, опела, венчавки) се делят по традиция на три – един дял остава за храмовото настоятелство, с който покрива нуждите на храма и поддръжката му, друг, сравнително малък дял, заминава за митрополията (владишки десятък), а трети е за лични нужди на служещия свещеник. Делът на свещеника, когато е о. Иван Велков, до него не стига, не постъпва и в митрополията. Може би се употребяват „спестените“ за сметка на свещеника пари за храма, а? В храма зимно време е студ, икони, стенописи и църковна утвар не блестят нови или реставрирани, според други е в плачевно състояние. Новото в храма са май само камерите, следящи за парите и по питките…
А защо е Плашипутарник ли Костaрeв, няма да ви кажа, защото е тайна, забраниха ми да разказвам своевременно какво е направил наскоро.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене