Аделина Стефанова: Храм „Въведение Богородично” в Благоевград е сред най-големите и представителни култови сгради през 80-те години

Blagoevgrad Vyvedenie Bogorodichno

Храм „Въведение Богородично” в Благоевград отбелязва 170 години от освещаването си. Това каза  Аделина Стефанова, уредник в благоевградския храм „Въведение Богородично”. По думите й, не може да се каже, че това е годишнина от построяването му, защото той се е строил четири години. Освещаването е извършено на 21 ноември на Въведение Богородично. „ Годишнината от освещаването отбелязваме всяка година, макар и датата да се намира в постно време. Ние ще я почетем с тържествени служби, литургии и почерпка на миряните, които посещават храма”, обясни Стефанова. Честванията по повод 170 години от освещаване на храма ще продължат и през месец декември, като ще бъдат включени изложби, концерти и научни конференции. „Хората обичат храма ни, а и той е единственият в Благоевград, като се надяваме, че в скоро време да се обогатим с още една църква”, подчерта тя.

images (1)

Митрополитската църква „Въведение Богородично” е разположена в красивия възрожденски квартал на Благоевград, наречен „Вароша”. Построен е през 1844 година и се нарежда между най-големите и най-представителни култови сгради, появили се през това десетилетие в България. Нейният внушителен силует, като трикорабна базилика, е обогатен още веднъж през 1882 година с изграждане на нартекс, който преминава край западната част на храма от северните му стени. През 1956 година се появява галерията с колони, ориентирана в южната посока и завършва с висока камбанария. В средата на 80-години на ХХ век в западната част на двора е оформен монументален архитектурно-художествен мемориал, наречен Гробница на родословието на Гоце Делчев. „Всички сме щастливи с този храм, който наподобява църквата на Рилската света обител. Ето защо много от хората се венчаят тук. Нека посрещнем 170- годишнината подобаващо и да се радваме на следващите години, които предстоят. Да споделим радостта си с всички хора в града, защото много рядко вече се чества такава голяма годишнина”, каза още Аделина Стефанова.
Лора КАЛЧЕВА/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене