На 11 ноември почитаме св. Мина – покровител на семейството

Днес почитаме покровителя на семейството Св. Мина, който закриля и жените, затова на този ден се молим пред иконата на светеца за здраве на децата ни, за радост и благополучие на дома.

saint-mina

Св. Мина е един от най-почитаните от народа ни светци – заради силата, с която закриля семейството и го почитаме като негов покровител. По малко известно е, че Св. Мина помага при беди, тежки болести и кражби. В превод от гръцки името на светеца означава „намирам”, „съобщавам” и затова от етимологията сред българите се разпространява вярата, че светецът помага да се открият откраднати и загубени вещи и добичета. Пак според народната етимология името на св. Мина се свързва и с глагола „разминавам”, „минавам” и затова почитат светеца – „за да се разминат болестите и лошото по хората”. В някои селища в Родопите го наричат „Свети Мина-размина”, а в Странджа – „Св. Мина сребърен”. Когато човек се разболее или си загуби нещо ценно, пали свещ пред иконата на светеца. На празника му отиват в черквата или в параклис, чийто патрон е светецът, палят свещи и окичват иконата му с цветя и пари. Раздават и обредни хлябове за здраве. При тръгване на дълъг път хората се прекръстват с пожелание. „Св. Мина да е напред и да помага!” Закрила от св. Мина очакват и воините, защото светецът е бил прочут и смел воин, убит в Египет за Христовата вяра. На днешния ден, на който се почитат и светците Виктор и Викентий, празнуват всички с имена Виктор, Виктория, Мина, Минка и Минчо.

Свети мъченик Мина бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения. Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог.

Monastery_of_Abu_Mena

Християнския манастир Abu Mena ( Св. Мина )/ Александрия, Египет

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене