БСП „самоизключва“ Първанов и Петков

Първанов-Петков

Предишният президент Георги Първанов и всички „другари“, които подкрепят проекта АБВ, са се самоизключили от БСП, пише вестник “Труд” в днешния си брой. Такава констатация ще приеме Националният съвет на столетницата на заседанието си в събота, 1 февруари.

Така „Позитано“ 20 ще прекрати членството на бившия държавен глава в БСП заради намерението му да регистрира алтернативна лява листа за евровота, оглавена от Ивайло Калфин.

Същата съдба ще има и бившият вътрешен министър Румен Петков, който открито работи за проекта на Първанов.

Очаква се изключените от БСП да бъдат поне четирима. Според източници на „Труд“ в списъка може да попадне кметицата на Перник Росица Янакиева. Бившият здравен министър Евгений Желев, чието име се спрягаше за място в листата на АБВ, бил оттеглил подкрепата си от Първанов и оставал в БСП.

Сред другарите, чието членство в столетницата може да бъде прекратено в събота, са и стари съратници на бившия държавен глава.

„По смисъла на устава участващите в АБВ социалисти са се поставили извън членството си в БСП и е налице фактът, че те са прекратили членството си в партията“, коментира зам.-председателят на левицата Димитър Дъбов.

Според запознати това ще бъде и формалният повод за изключването на социалистите, записан в констатацията на пленума. В нея ще бъдат изброени и членовете на устава, които Първанов и подкрепящите го са нарушили. Очаква се документът да бъде подложен на гласуване.

Според Дъбов решението за прекратяване на членството на „първановистите“ в БСП е прието с единодушие от Изпълнителното бюро на левицата. Запознати твърдят, че е имало и вариант в констатацията да не се изреждат имена. Така може и да не се разбере колко и кои са изключените от столетницата.

„Първанов и Петков са поканени на заседанието на Националния съвет на партията, тъй като до 1 февруари те са негови членове“, обяви още Дъбов. На „Позитано“ 20 ще очакват двамата да обявят кои са точно разделителните линии между тях и БСП. Според членове на партийното ръководство борбата на Първанов не била за алтернатива, а за структурите и властта в столетницата. Преди седмици бившият държавен глава обяви, че няма претенции за лидерския пост в партията.

Според запознати Първанов и Петков едва ли ще идат на пленума в събота, но могат да обжалват решението за изключването им от партията пред комисията на Мая Манолова, известна още като „страшния съд“ в БСП. Ако това се случи, Манолова и колегите трябва да се произнесат до месец. Днес се очаква „първановистите“ да обявят бъдещите си действия.

Междувременно в структурите на БСП в страната текат номинациите за кандидати за евродепутати. Най-много са исканията соцлидерът Сергей Станишев да оглави списъка. Листата ще се реди на партиен пленум на 5 февруари и ще бъде окончателно одобрена на конгреса, който е насрочен за 8 февруари. На „Позитано“ 20 се хвалят, че повечето от 160 от местните организации са приели декларации, в които определят поведението на Първанов като предателство.

E79 News; Снимки: в. „Труд“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене