Свeтът се готви за Хелоуин

95648-halloween

САЩ и цял свят се готвят за Хелоуин, който се отбелязва на 31 октомври и обичайно включва дейности като дълбаене на тикви, посещение на маскени партита, фойерверки, погаждане на номера, разказване на страшни истории и гледане на филми на ужасите.

Костюмите за Хелоуин обикновено копират тези на свръхестествени фигури като чудовища, призраци, скелети, вещици и демони. С течение на времето към тях се добавят и костюми на популярни герои от научно-фантастични филми, на известни личности, много популярни са и костюмите на нинджи и принцеси. Най-странният костюм за Хелоуин 2014 в интернет магазини на САЩ, които търгуват с костюми за Хелоуине защитен костюм.

Той много приличат на използваните от медицинския персонал срещу ебола. Състои се от закриваща главата маска с респиратор, бял комбинезон и сини ръкавици.

Интересното е, че по традиция хората в Ирландия и Шотландия дълбаели репи, спомняйки си по този начин за душите, държани в чистилището.

Но имигрантите в Северна Америка започнали да използват тиквата, която е много по-голяма и поради това – по-удобна за дълбаене. Черното и оранжевото са традиционните цветове на празника.

Произходът на празника е свързан с древните келти. Те празнували своята Нова година – Самхайн в края на октомври, когато прибирали последната си реколта. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. А самите жители се събирали около огньове, които били запалвани от друидите жреци. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.

През 853 г. сл. Хр. папа Григорий IV утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици, който в страните с голямо келтско население естествено съвпаднал и се смесил с традиционно съществуващия езически празник.
Топ 5 митове и суеверия по Хелоуин

Ако черна котка ти пресече пътя на Хелоуин, това носи късмет. Ако котката е бяла, е на нещастие.

Ако чуете стъпки зад гърба си на Хелоуин, не се обръщайте! Поверието гласи, че така ще предизвикате смъртта.

Ако гледаш пламъка на свещта в нощта на Хелоуин, ще надникнеш в бъдещето. Ако пламъкът на свещта стане син, в стаята има дух.

Момичетата, които през нощта на Хелоуин отидат с фенера до поток или река, ще видят образа на бъдещия си съпруг във водата.

На Хелоуин не се ходи на лов, защото душите на ловците ще бъдат откраднати от зли духове.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене