Николай Галчев се насочи към Дупница, прави ремонт за 6 000 000 лв.

Галчев

Дупничани: Проектът или ще спаси лошия имидж на Галчев и  ще превърне Дупница в европейски град, или ще закопае и него, и града!

„Дупница, и то в частност квартал „Развесена върба” и жк „Дупница”, ще бъдат коренно преобразени. И като вътрешни улици, и като алеи, като нови детски площадки”. Това заяви инж. Калин Станев от благоевградската фирма „Галчев инженеринг”, извършваща мащабния ремонт в широкия център на Дупница, пише вестник „Вяра“ в днешняи си брой. Ремонтните дейности стартираха преди повече от месец. В момента 60 работници подменят пътната настилка, поставят бордюри, правят нови тротоари с павета.

Реконструкцията се прави по проекта на община Дупница „Съвременно пространствено оформление и подобряване на зелената градска среда на централна зона гр. Дупница” на стойност 6 045 622, 51 лв. Проектът се финансира от ЕС чрез съфинансиране с 4 249 999, 67 лв. от Европейския фонд за регионално развитие, с подкрепата на ОП „Регионално развитие”. Проектът предвижда подобряване на инфраструктурата в кварталите „Дупница“ и „Развесена върба“, преасфалтиране на над 10 улици, сред които „Княз Борис І“, „Пазарна“, „Св. Георги“, „Родопи“, „Екзарх Йосиф“, „Антон Страшимиров“, „Св. Иван Рилски“ и „Булаир“, направа на кръгово движение на кръстовището срещу общинския блок 45 в центъра на града. Заложени са и нови спортни и детски площадки, пешеходни и велоалеи, подмяна на улично осветление.

В проекта не са заложени средства за подмяна на ВиК мрежата. Тъй като ВиК дружеството и общината нямат финансова възможност как да сменят тръбите, община Дупница кандидатства пред ПУДООС и фонд ФЛАГ за отпускане на целеви средства за подмяна на инфраструктурата на ВиК в жк „Дупница”. Исканата сума е в размер на 294 575 лв. за подмяна на около 1 км ВиК тръби. В общината всеки момент чакат отговор от ПУДООС. Ремонтните работи трябва да приключат до 28 юли 2015 г.

Хубаво е да се помага на закъсали предприемачи, дано Николай Галчев оцени шанса. С оказаното му доверие или ще закопае града, или ще го издигне 10 степени по скалата на жизнен стандарт. Той остави в безобразно състояние детска градина №1 в Дупница, стана причина за оскъпяването на строителните дейности със стотици хиляди, не че е получил парите на ръка, остави си „ръцете и на други места”, нека не го хулим сега, защото едва оцеля и здравословно. Но би трябвало да се засрами. Всеки може да изпадне в криза, но важното е да не нанася щети и да бъде коректен в работата си. Затова този проект или ще спаси лошия му имидж и ще превърне Дупница в европейски град, или ще закопае и него, и града, звъняха с коментарите си десетки дупничани.

Репортер на „Вяра” разговаря с представителя на фирмата изпълнител Калин Станев и работници на обекта. Доволни ли са от възнагражденията си, получават ли ги редовно, полагат ли извънреден труд и как им се заплаща, попитахме строителите.

 

„Не мога да се оплача от фирмата. Редовно ни плащат, плащат ни всяка седмица. На заработка сме и взимаме каквото си изкараме. Докарваме си по 200-250 лв. на седмица”, каза дупничанинът Милчо Методиев, който е във фирмата от близо 7 месеца. „Трудно е, но горе-долу си струва да сме тук. Няма къде да ходим. Когато се налага, работим и в събота. По принцип събота и неделя са почивни дни. Работното време е от 8 до 17 часа и се спазва”, обясни колегата му Славчо Филипов. „Доволни сме. Щом сме тука, значи сме добре”, лаконичен бе Александър Даскалов от Бобов дол. „Имаме достатъчно време за почивка. Редовно ни плащат, изкарваме по 600-700 лв. на месец”, обясни Кирил Борисов от Дупница. „Нямаме никакви претенции към шефовете, работим си”, отбеляза Димитър Христов, също дупничанин. „Доволен съм”, каза и Росен от Благоевград.  Неговите съграждани Илко Благоев и Борислав Георгиев също посочиха, че са доволни от работодателите си. Има разценки, по които работим, докарвам си по 500 лв. на месец”, каза Илко.

Калин Станев: В двата квартала правим по 3 детски площадки, а в жк „Дупница” и игрище

– Кажете какво правите в момента в двата квартала, инж. Станев?

– Аз отговарям за двата подобекта, на които се работи по проекта. В момента ремонтираме и рехабилитираме улиците в квартал „Развесена върба” и жк „Дупница”, на които се подменят изцяло настилките – пътища, тротоари. Специално ще спомена ремонта на някои улици като „Дора Габе” в „Развесена върба”, която беше напълно черен път. Работим успоредно с газифицирането и окабеляването. Кабелната телевизия също си вкарва комуникациите под тротоара, та след нас, след като преасфалтираме и възстановим тротоарите, да не минат да го разкопаят. Тротоарите ще бъдат изградени не с плочки, а с павета, които са доста интересно решение на проектанта. Мисля, че ще бъде доста по-красиво.

-А дали ще е по-удобно?

– Мисля, че ще е еднакво удобно. Няма разлика като настилка спрямо плочките според мен поне. Не знам другите хора как ще го възприемат. Отделно рехабилитираме още 11 улици. Най-сериозното от тях е реконструкцията на кръстовището на улиците „Цар Освободител” и „Княз Борис І”, което се превръща в кръгово. То вече е очертано, има наченки на кръгово.

-В предварителния разговор по телефона казахте, че дори изпреварвате изпълнението на проекта по отношение на времето, какво имате предвид?

– Имам предвид, че влязохме и на улица „Св. Георги” от понеделник. Тя беше предвидена за по-късен етап.

-С колко човека работите?

-В момента работим с около 60 човека. Работим в 3-4 зони в целия град и ако позволява времето, може да покачим бройката. Предполагам, че може да стигнем и до 100 човека. Всичко зависи от метеорологичните условия, защото все пак е октомври. По принцип се стремим да взимаме хора оттук, от региона. Работниците са от Дупница, от Бобов дол, има една малка част от Благоевград. Все пак това е важно.

– Имам информация, че работите в събота, спазва ли се изискването на Кодекса на труда за по-голямо възнаграждение в празнични дни?

– Разбира се. Разбира се. Работим в събота, но бригадите в събота се редуват. Примерно ние сега работим с 8 бригади. Това са 8 звена от бригади, които от понеделник до петък работят нонстоп заедно, а в събота се редуват. В едната събота почиват четири от бригадите, в другата събота пък работят другите четири. Редуват се така, че да могат да почиват в по-дълъг период от време, а в неделя почиват абсолютно всички.

-Спазва ли се 8-часовият работен ден?

-Абсолютно. 8-часовият работен ден се спазва от-до. Работим от 8 до 17, с един час почивка на обяд – от 12 до 13.

-Каква е средната работна заплата във фирмата?

-Нека да запазя в тайна средната работна заплата все пак.

-Някои от работниците казаха, че получават възнаграждение всяка седмица?

-Малко са ви подвели. На две седмици получават аванс и накрая – основното си възнаграждение.

-Какво ще видят дупничани след ремонта?

-Дупница, и то в частност тези два квартала ще бъдат коренно преобразени. И като вътрешни улици, и като алеи, като нови детски площадки. И в двата квартала ще има по три нови детски площадки, като в жк „Дупница” има и изграждане на спортно игрище. Двата квартала ще бъдат коренно променени, така че хората ще видят разликата. Надяваме се след нашата работа центърът да им хареса.

-Кой контролира работата ви?

-Контролът се осъществява ежедневно, постоянно в лицето на Лидия Манева от архитектурния отдел и Славка Петровска -ръководител на проекта и отговаряща за обществените поръчки. Двете буквално всеки ден са по два-три пъти на обекта. Следят ни за качество и за спазване на проекта, което е много важно за покриване на изискванията от МРРБ, отделно има строителен надзор.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене