Без категория

Свещеник: „Свидетелите на Йехова“ са агресивна и силно икономическа секта

Без име

Над 600 са събраните подписи срещу сектата „Свидетелите на Йехова“ в Благоевград, съобщи за Дарик инициаторът на подписката Георги Костаднов. Тя стартира преди повече от месец, когато стана ясно, че йеховистите са наели офис в централната част на града. От тогава противници на движението се събираха няколко пъти пред помещението, в което йеховистите проповядват. Благоевградчани са притеснени от факта, че сектата проповядва в близост до учебно заведение и колеж. Предвижда се да бъде организират митинг пред общината срещу „Свидетелите на Йехова“.

Пред Дарик, благоевградският свещеник отец Стоян Бербатов коментира, че проповедниците привличат към движението най-уязвимите групи от обществото. „Те се насочват освен към възрастните хора и към деца между 15 и 18-годишна възраст. „Това се случва, когато децата започват да се оформят като личности, някои от тях имат проблеми в семейството, в училище и търсят други начини за решаване на проблемите си. След като влязат в сектата, на децата им се забранява да ходят на рождени дни, да спортуват, да празнуват национални и религиозни празници. Членството в тази секта е подобно на наркоманството“, категоричен е отец Бербатов.

Той описва движението като много силно икономическа секта.

„По много хитър и лукав начин успяват да вземат имуществото на свои последователи. Те са от групата на т. нар. тоталитарни секти и същността на тяхната дейност е по-скоро финансово-икономическа, а не религиозна“, коментира благоевградският свещеник. Той отправи апел към родителите за диалог с техните деца, с цел информиране за вредата от подобни затворени общества.

„Държавата, семейството, църквата трябва да подпомагат и децата и възрастните, да не бъдат излъгани от секта като „Свидетелите на Йехова“, допълни отец Бербатов. Той е категоричен, че човек влезе ли веднъж в сектата, много трудно може да се отърве.

„Свидетели на Йехова“ е религиозно движение, основано през 1876 г. в Съединените американски щати и придобило сегашното си име през 1931 г.  Самоопределят се като християни.

Вярванията им се отличават от тези на всички други християнски деноминации, въпреки че има отделни сходства – например, христологичните им възгледи са близки до тези на арианите. Свидетелите на Йехова не признават Троицата, разделението на свещеници и миряни и други, вярват че Бог има име – Йехова, а Иисус Христос е Негов син, не приемат кръвопреливане и не празнуват рождени и именни дни[1]. Организацията на Свидетелите на Йехова е известна с евангелската си проповедна дейност.

По данни на самата организация, към 2013 г. по света има над 7,96 милиона активни Свидетели на Йехова[2], и посeщението на Възпоменанието на смъртта на Исус Христос (Господната вечерия) е над 19,24 милиона.

Регистрирани са в много държави от Европейския съюз, САЩ и други страни. По данни на Свидетели на Йехова под 1% от населението на САЩ, Бразилия, Мексико, Германия, Франция, Италия, Япония, Конго, Нигерия и Филипините са членове на организацията[3].

В миналото и днес Свидетели на Йехова получават забрани в много държави по целия свят да развиват дейност.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене