Градът: Чума в Гърмен!

син език

Вместо да спази предписанията по закона, кметицата на община Гърмен Минка Капитанова издаде тайна заповед да се направи частен екарисаж за умрелите от „син език“ животни в едно от деретата на село Балдево.

Пламналата зараза от ве­теринарната болест „Син език“ в целия регион на Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча създаде доста паника и силна трево­га не само в съзнанието на животновъдите, които пре­търпяха загуби и рискуваха живота си, но също така и в работата на местните власти. Успоредно с ежедневните си многобройни задачи на кме­товете по места им се на­ложи да влязат в ролята наветеринарни експерти и да участват пряко в процеса по гасенето на огнището на за­разата „Син език“. От Минис­терството на здравеопазва­нето беше спусната заповед всички кметове да установят връзка с животновъдите в управляваните от тях общи­ни, с тях заедно да устано­вят има ли болни животни в стадата им, колко са, да орга­низират тяхното умъртвява­не, а труповете им да бъдат прочистени по установен от закона ред. Този ред пред­ставлява следната схема -кметът на населеното място уведомява областното поде­ление на Министерството на здравеопазването – в случая ДВСК Благоевград и Българ­ска агенция по безопасност на храните, за наличието на болни, мъртви животни, из­праща официален документ по факс или поща, след което държавният орган организи­ра транспорт по изземване­то на мъртвите животни със специализирана екарисажна кола. За разлика от своите колеги в Гоце Делчев, Сатов­ча и Хаджидимово, кметица­та на община Гърмен – г-ца Минка Капитанова, е игно­рирала законовите правила за борбата с болестта „Син език“, поискала от своите

подчинени кметове на села в общината й справка за болните и мъртви животни, след като ги получила, запо­вядала устно животните да бъдат унищожени, а трупо­вете им – захвърлени в едно от деретата на село Балдево. Без никаква законова норма кметицата Капитанова оп­ределя терен за незаконен екарисаж, който дори не е третиран за защита от бъ­дещи зарази и отравяния на почвата. На практика с това си абсурдно решение, тя об­рича село Балдево, общината си и другите съседни общини на пряка опасност от заразии болести. Според специа­листите, до които се допита репортер на в-к „Градът“, ве­роятността да пламне епи­демия от холера, излязла от един тон захвърлена мърша, е голяма.

Редакционният съвет на в-к „Градът“ изпрати на мяс­то хора, които да удостове­рят получената информация. Длъжни сме да заявим, че тази информация дойде от преки участници в процеса по организирането на неза­конния екарисаж от страна на Капитанова, но държащи да запазим имената им в тай­на, за да не се стовари върхуглавите им така известната репресия от страна на Капитанова.

По същия начин реагира и кмета на село Балдево, който буквално се скри от репор­терския екип на в-к „Градът“, но благодарение на съвестни жители на селото ние успях­ме да установим мястото на незаконния екарисаж и пуб­ликуваме скандални кадри от него.

За установяване и протоко­лиране на всички тези скан­дални факти, версии и хипо­тези, изнесени в статията, екипът на в-к „Градът“ изпра­ти сигнал директно в Минис­терство на здравеопазва­нето и други компетентни институции, чийто отговор ще публикуваме едно към едно в някой от следващите броеве на изданието.

Държим да отбележим, че поискахме мнението на кме­тицата Минка Капитанова, която обаче се оказа в малък отпуск – по непотвърдена ин­формация била на екскурзия в Турция. Беше ни отказан и какъвто и да е коментар от страна на нейните заместни­ци.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене