ОбС избира омбудсман

photo_verybig_1346512

Председателският съвет към ОбС-Благоевград ще разгледа постъпилите кандидатури за обществен посредник на община Благоевград.

До изтичането на законоустановения срок в деловодството на Общински съвет е постъпило само едно заявление от за поста. Желание да защитава интересите на гражданите е заявила Петя Георгиева Гюрова-Петрова.

Петя Гюрова-Петрова бе обществен посредник в два последователни мандата на Общински съвет-Благоевград.

Съгласно Правилника за организацията и дейността на обществения посредник на територията на община Благоевград, мандатът на обществения посредник е равен на мандата на избиращия го Общински съвет, като съгласно разпоредбата на чл. 12, ал. 2 едно лице не може да бъде избирано за обществен посредник за повече от два последователни мандата.

От началото на мандата на настоящия ОбС са проведени общо три процедури за избор на обществен посредник.

Последното неуспешно гласуване се състоя преди почти две години.  Според установената нормативна уредба, за да бъде избран обществен посредник, кандидатът трябва да събере гласовете на 2/3 от общия брой общински съветници. По време на трите процедури до момента обаче, нито един от кандидатите не събра необходим брой гласове и мястото продължава да е вакантно.

 dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене