Мотоделтапланерист тормози струмчани!

IskamDumata

Здравейте Топ Преса, пишат ви група жители на кв. Струмско / Благоевград. От известно време забелязваме в небето над квартала моторен далтапланер. Децата ни много се радват, като го видят, но ние искаме да питаме: Този човек, който лети с делтапланера има ли право да го управлява над квартала и това не е ли опасно за гражданите отдолу. Има ли въобще право да го управлява и защо лети толкова ниско. Мотора е доста шумен и събужда бебетата ни.

Tabutov

Топ Преса направи разследвани и се оказа, че мотоделтапланера е на Кирил Табутов – Председател на Мото клуб „Кралете на пътя”. Намерихме профила му във facebook и там открихме много красиви снимки направени от делтапланера. Поразровихме се и в закона за полети със свръхлеки въздухоплавателни средства и се оказва, че г-н Табутов нарушава закона летейки, където си поиска.

Tabutov-2

Tabutov-Strumsko

Изпълнение на полети със свръхлеки въздухоплавателни средства
Чл. 72. Притежателите на национален лиценз за любител пилот на СлВС (NPPL(M)) изпълняват полети само денем по правилата за визуални полети („VFR Day”).
Чл. 73. (1) С излитащи от крака СлВС (FLM – „foot launched microlight”) могат да се изпълняват полети:
1. само в неконтролирано въздушно пространство и/или;
2. в публикуваните временно отделени/резервирани зони и/или;
3. във временно дефинирани зони с посочени координати за конкретно ползване.
(2) Заявка за използване на временно определените зони или временно резервираните зони се подава до Центъра за планиране и разпределение на въздушното пространство (ЦПРВП) в съответствие с изискванията на Инструкция № 24 за работа на центъра за планиране и разпределение на въздушното пространство и се публикуват в Плана за разпределение на въздушното пространство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене