23 октомври в българската и световната история

история

Българска история

Датата 23 октомври ще остане в българската история с това, че в Солун са положени основите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО).
23 октомври е 296-ият ден в годината според григорианския календар (297-и през високосна). Остават 69 дни до края на годината.

2006 г.
Управителният съвет на „Булгартабак холдинг” АД одобрява Стратегия за публично предлагане на акциите от капитала на „Пазарджик-БТ” АД, които са собственост на холдинга. Стратегията е във връзка с решение на Надзорния съвет на „Булгартабак холдинг” за продажба на акциите в капитала на пазарджишката фабрика, по препоръка на консултантите по преструктурирането на холдинга (консорциумът Адвокатско дружество „Събев и съдружници” – „Евро-финанс” АД – „Балканска консултантска компания” ООД), съобщиха от компанията.
Притежаваните от холдинга 172 650 акции (или 85.24% от капитала) на „Пазарджик-БТ” ще бъдат предложени в един пакет в рамките на смесен закрит аукцион на Българската фондова борса на 21 ноември 2006 година. В рамките на една пазарна партида (лот) „Булгартабак холдинг” ще продаде всичките си акции от капитала на пазарджишкото предприятие. Купувачът ще трябва да плати минимална цена от 8.456 лева за всяка от акциите в пакета, или общо 1 460 000 лева.

2006 г.
Столичният общински съвет отменя решението си за затваряне на сметището в Суходол. По този начин е изпълнено и последното изискване на Министерството на околната среда и водите, за да се направят необходимите проучвания и ако е възможно да се издаде разрешително за отваряне на сметището.

2001 г.
Официално е представена управленската програма на правителството на Симеон Сакскобургготски, озаглавена „Хората са богатството на България“. Според нея растежът на БВП трябва да бъде 5-7 % годишно, всяка година в българската икономика да бъдат привличани около 1-1 200 000 000 долара, да бъдат намалени преките данъци, а до края на мандата да бъдат създадени нови 150 000 работни места. Като приоритетни отрасли са определени комуникациите, новите технологии, селското стопанство, туризмът, търговията.

1995 г.
По време на тържественото отбелязване на 50-ата годишнина от създаването на ООН държавните глави на България, Албания, Турция и Македония договарят изграждане на коридор Запад-Изток на Балканите, който да минава по трасето Дурас-Скопие-София-Бургас-Истанбул.

1991 г.
Завършва официалното посещение на президента Желю Желев в Москва. По време на визитата българският президент и Борис Елцин подписват Декларация за отношенията между България и Руската федерация.

1982 г.
Край Петрич е открит Национален парк-музей „Самуилова крепост“.

1967 г.
В България гостува вселенският патриарх Атинагорас.

1939 г.
Съставен е Четвърти кабинет на Георги Кьосеиванов. Правителството оповестява решението си да следва политика на неутралитет по време на Втората световна война (1939-1945 г.), както и да поддържа добри и приятелски отношения с Великите сили и другите страни.

1916 г.
По време на Първата световна война (1914-1918 г.) Четвърта пехотна дивизия овладява Меджидие (Румъния).

1915 г.
Войските на 8-а пехотна тунджанска и 9-а пехотна плевенска дивизия овладяват Ниш. Първа в града влиза 5-а рота от 10-и пехотен родопски полк с командир Михаил Проданов.

1915 г.
По време на Първата световна война (1914-1918 г.) Първа българска армия влиза в Ниш (временната сръбска столица) и пленява 20 000 сръбски войници и офицери. На 24 октомври българските войски завземат Лесковац, а на 25 октомври – Алексинац.

1912 г.
В хода на Балканската война Кърджалийският отряд превзема Драма. На същата дата Седма пехотна дивизия овладява Демирхисар.

1893 г.
В Солун са положени основите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). Нейни инициатори са Дамян Груев, д-р Христо Татарчев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов, Антон Димитров и Христо Батанджиев. ВМОРО е организация на българското население в Македония и Одринско, бореща се за освобождението на двете области, които по силата на Берлинския договор (1878 г.) остават в пределите на Османската империя.

1884 г.
Провеждат се общи избори за Областно събрание в Източна Румелия. Те са спечелени от Народната партия с помощта на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич и под лозунга за бързо обединение с Княжеството.

1861 г.
Българите в Русе избират свое общинско ръководство. То има за задача да управлява града и епархията, да събира данъците, да се грижи за църквите и училищата. Ръководството на общината е поето от свещеник Нил Изворов.

1857 г.
Излиза последния брой на в. “Българска дневница” (първия вестник на Г. С. Раковски). За пръв път вестникът излиза на 26 юни същата година. Издаван е в гр. Нови Сад (Австро-Унгария) от сръбския публицист д-р Д. Медакович. През април с. г. излиза пробен брой на „Дневница“, а през август – приложението за литература и език – „Дунавски лебед“. Вестникът е начален етап от развитието на революционната линия в българската публицистика.

На 23 октомври са родени:
1938 г.
Родена е Рени Цанова (Райна Цанова Петрова) – български юрист. През 1971 г. завършва специалност “Право” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Член е на Софийската адвокатска колегия. Работи основно в областта на наказателното право. Автор е на много статии, студии, монографии, книги и др. Умира на 25 февруари 2007 г. от рак.

1929 г.
Роден е проф. Христо Нейков – български график и илюстратор. Работи в различни графични техники – офорт, литография, създава много рисунки с перо, туш и креда. Илюстрира българска и съветска поезия и проза. Автор е на графики с възрожденска, революционна, любовна и философска тематика.

1910 г.
Роден е Симеон Русаклиев (Симеон Русакиев Стоянов) – български литературовед.

1885 г.
Роден е Емануил Попдимитров (Е. П. Попзахариев) – български поет.

На 23 октомври умират:
2008 г.
На 73 години умира българският художник Димитър Киров.

1993 г.
Умира Елена Николай (псевдоним на Стоянка Савова Николова) – българска оперна певица.

1937 г.
Умира митрополит Симеон Варненско-Преславски – висш духовник, почетен член на Българска академия на науките.

Световна история

Датата 23 октомври ще остане в световната история с това, че Вселенският събор на християнските църкви установява порядък за почитане на иконите.

2013 г.
Астрономи от Тексаския университет в Остин потвърждават, че галактиката z8_GND_5296 е най-старата известна – само 700 милиона години след началото на Големия взрив от преди 13,798 млрд. години намираща се на разстояние от 30 млрд. светлинни години.

2012 г.
Във Великобритания и Ирландия спират излъчване последните аналогови телевизионни предавания.

2011 г.
Земетресение от 7.2 степен отнема живота на 138 души в Турция.

В България преминават първият тур на президентските избори и местните избори. Много хора и организации поставят под въпрос честността на изборите. За президент на Р България е избран Георги Първанов с приблизително 76% от гласовете на гласувалите гласоподаватели.

В Аржентина се провеждат парламентарни и президентски избори.

365 човека умират при наводнение в Тайланд.

2004 г.
Силно земетресение разтърсва Ниигата в северна Япония. Загиват 35 души, 2 200 са ранени и 85 000 остават без дом.

2002 г.
41 въоръжени чеченски мъже и жени нахлуват в Московския театър на ул. “Дубровка” по време на премиерата на “Норд-Ост”. Около 700 души, сред които много жени и деца, стават заложници на чеченските терористи. Терористите заплашват, че на всеки час ще убиват по 10 заложници, ако не бъдат изпълнени исканията им. Те настояват до седмица да започне изтеглянето на руските войски от Чечня. По-късно чеченците освобождават 37 заложници – главно мюсюлмани и около 20 деца. Сред заложниците има 75 чужденци, сред които двама българи. Това са 28-годишният Веселин Недков от Разград и Емилия Узунова, която е с двойно гражданство – българско и австрийско. Тя е сред загиналите заложници при атентата.
На 26 октомври в резултат на проведена операция на руските спецслужби заложниците в театралния център в Москва са освободени, а ръководителят на терористите Мовсар Бараев и 32-ма терористи са убити. Установява се, че във всеки от терористите имало от 700 гр. до 2 кг тротил. При терористичната акция загиват общо 128 души, а стотици са ранени.

2002 г.
Започва кризата със заложниците в Театъра на Дубровка, Москва. По време на мюзикъла „Норд-ост“ 41 чеченски бунтовници взимат около 800 заложници. Те са освободени след 3 дни от силите за сигурност, при което загиват около 130 от заложниците.

2000 г.
На Антониу Аугущу Карвалю де Фарид – извънреден и пълномощен посланик на португалската република в Република България, е присъден орден „Стара планина” – първа степен

1999 г.
След втория тур на местните избори в България става ясно, че в 14 областни центрове кметовете ще бъдат от БСП (или подкрепени от нея), 11 – от СДС, а 2 – от Евролевицата.

1998 г.
Президентът присъжда Орден „Стара планина” на:
1. Любомир Далчев – първа степен
2. Д-р Херонимо Лопес Мартинес, президент на националния комитет за антарктически изследвания на Кралство Испания и председател на испанската антарктическа програма – втора степен.

1992 г.
Акихито посещава Китай, с което става първия японски император, стъпил на китайска земя.

1991 г.
В Пакистан е иззето рекордно количество хашиш и хероин – 40 тона.

1983 г.
Ислямски терористи взривяват казарма с американски миротворци в Бейрут. Загиват 241 войници.

1956 г.
Утвърден е уставът на Международната агенция по атомна енергетика (МАГАТЕ), който влиза в сила след 29 юли 1957 г.

1956 г.
В Унгария избухва въстание срещу еднопартийната диктатура. Установява се правителство на Имре Наги (октомври-ноември 1956 г.). С участието на съветската армия въстанието е жестоко потушено.
Имре Наги е унгарски политик и държавник, комунист. В периода 1953-1956 г. е министър-председател на Унгария. През октомври 1956 г. застава на страната на въстаналия унгарски народ по време на унгарските събития. След потушаване на бунта от Съветската армия емигрира в Белград. Връща се в Унгария, където е осъден на смърт и обесен.

1955 г.
Южен Виетнам е провъзгласен за република.

1954 г.
В Париж страните от НАТО постигат споразумение за възстановяване на суверенитета на ФРГ, както и за приемането й в пакта. Страната получава правото да изгради своя армия.

1943 г.
В концентрационния лагер Освиенцим жени правят опит за въстание. Те убиват най-жестокия офицер в лагера – Й. Шилингер. В същия ден всички въстанички са разстреляни.

1942 г.
Започва решителната битка за Африка по време на Втората световна война, британските войски начело с генерал Монтгомъри настъпват срещу немската армия на генерал Ромел при Ел Аламейн в Египет.

1929 г.
Започват редовни самолетни полети между Ню Йорк и Лос Анджелис.

1923 г.
Започва въстанието на работниците в Хамбург под ръководството на Ернст Телман.

1918 г.
На път за Ванкувър параходът “Принцеса София” се удря в риф и потъва. Загиват 364 души.

1850 г.
На път за Константинопол се разбива лайнерът “Нейри Шевкат”. Загиват над 500 души, сред които е и Махмуд Паша.

1776 г.
В резултат на изригване на вулкана Майон на остров Лусон (Филипински архипелаг) загиват 2 хиляди души.

1642 г.
Състои се битката при Еджхил – първото сражение от английската гражданска война.

1086 г.
Арабските войски разбиват армията на Кастилия в битката при Салака.

787 г.
Вселенският събор на християнските църкви установява порядък за почитане на иконите.

На 23 октомври са родени:
1920 г.
Роден е Джани Родари – италиански детски писател. Взема участие в Съпротивата по време на Втората световна война. От 1944 г. публикува във в-к „Унита“, стихове за деца. Автор е на „Приключенията на Чиполино“ (1951 г.), „Приказки по телефона“ (1961 г.), „Граматика на фантазията“ и др. Известен е като издател и журналист. Джани Родари умира през 1980 г.

1906 г.
Съставен е кабинет на Народнолибералната партия начело с Димитър Петков.

1905 г.
Роден е Феликс Блох – американски физик.

1875 г.
Роден е Хилбърт Нютън Луис – американски физико-химик, член на Националната Академия на науките във Вашингтон.

1817 г.
Роден е Пиер Ларус – френски лексикограф, книжовник и енциклопедист, съставил едноименния енциклопедичен речник.

1805 г.
Роден е Адалберт Щифтер – австрийски писател и художник, представител на късния романтизъм.

1803 г.
Роден е Густав Алберт Лорцинг – германски композитор.

1789 г.
Роден е Николай Иванович Тургенев – руски държавник, икономист, декабрист.

1491 г.
Роден е Игнаций Лойола създател на йезуитския орден.

1863 г.
Роден е генерал от пехотата Пантелей Киселов, командир на 4-а пехотна преславска дивизия през Първата световна война.

На 23 октомври умират:
1894 г.
Умира Сирило Вилаверде – кубински писател, журналист и политик.

1882 г.
Умира Йон Андрееску – румънски живописец реалист, почетен член на Румънската. АН (от 1948 г., посмъртно).

www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене