Тук е идеалното място европейско състезание

Димитър Рангелов

Вицепрезидентът на Българската федерация по мотоциклетизъм Димитър Рангелов бе специален гост на състезание за „Гран при“ на Гоце Делчев. Той остана впечатлен от надпреварата, която според него може да има и по-висок ранг.

Димитър Рангелов е носител на общо 15 републикански шампионски титли. На 20-годишна възраст вече е заслужил майстор на спорта. Най-големият си успех постига през 1980 година, когато печели бронзов медал на Световния шампионат по мотокрос в Хускварна, като участва в осем от дванайсе-те кръга на първенството.

От 1975 година Димитър Рангелов работи като инструктор-тренъор. Под негово ръководство са тренирали майсторите на спорта Владимир Колев (двукратен републикански шампион) и Павлин Тодоров (победител в международния турнир „Дружба и братство“ през 1988 година). Негов възпитаник е и Радослав Балинов – носител на шест титли от Балканския шампионат и на 11 титли от Националния шампионат в различни класове. От 1995 година до момента Димитър Рангелов участва активно в организирането на републиканските шампионати и в подготовката на българските състезатели по мотокрос. Под негово ръководство през 2006 година младата надежда на българския мотоциклетен спорт и един от най-перспективните мото състезатели – Майкъл Иванов, спечели републиканска шампионска титла в клас 65 куб. см, а в Балканското първенство в същия клас – бронзов медал. Димитър Рангелов е смятан за един от най-големите специалисти в този спорт в нашата страна, но и на Балканите. Специално за „Хроника“ той даде кратко интервю.

Г-н Рангелов, какво Ви доведе в Гоце Делчев?

-Поканата на домакините и моите ангажименти към федерацията по мотоциклетизъм. Като неин вицепрезидент исках да  се запозная на място с това, което се прави в Гоце Делчев. В интерес на истината, чух доста добри неща след първото му издание миналата година.

С какви впечатления си тръгвате след второто издание на състезанието?

-Без да правя излишни комплименти, ще кажа, че наистина това, което се говореше се оказа вярно. Дори надмина очакванията ми. Впечатлен съм от организацията, която бе перфектна. Както и от хората, от които зависи провеждането на състезанието и всичко около него.

Посрещането не само на мен, но и на всички състезатели бе отлично. Трасето ми хареса също също така, и то много. Наистина имате една разнообразна и добре подготвена писта.

Мнозина от състезателите, а и публиката пожела състезанието да повиши ранга си и защо не някой ден Гоце Делчев да домакинства на републиканско първенство. Да разбираме ли от думите Ви, че това е възможно да стане скоро?

-Защо да не се случи, след като на място се уверих в условията, които се предлагат тук. След това, което видях лично ще разговарям президента на федерацията относно това да направим по-голямо състезание в Гоце Делчев. Не говорим само за републиканско. Тук е идеално място и за европейско състезание. Времето и почвата на терена позволяват да се прави не само едно състезание, а две – през пролетта и есента. Отлична работа на организаторите, които бяха направили всичко необходимо теренът да бъде подготвен по най-добрия начин, Тези хора добре са работили, за да предложат условия, които не отстъпват от най-добрите. Именно това е един много важен аргумент в полза на реализиране на идеята за повишаване на статуса на надпреварата и на полигона.

Какво още трябва да се направи?

-Има някои малки корекции, които могат да се направят, но те не са невъзможни. Иначе относно това, кога може да се случи голямо състезание, без излишна еуфория мога да кажа – още догодина. За целта обаче първо трасето в Гоце Делчев трябва да се лицензира, за да може да приема състезания от по-висок ранг. През зимата с президента на федерацията ще бъдем тук за лицензиране на трасето. Лично аз като специалист съм впечатлен от условията, които предлага полигонът, но в крайна сметка ще натежи и личното му мнение. След това, при одобрение, ще са нужни повече спонсори, които да подпомогнат идеята.

Някой местен състезател привлече ли вниманието Ви?

-Има, но не искам да споменавам конкретни имена, защото наистина тук видях качествени местни момчета, които имат сериозен потенциал и най-важното – желание да го развиват. Искам да кажа и добри думи за публиката, която е видно, че обича този спорт, наслаждава му се и не на последно място е дисциплинирана, което е важно за провеждането на едно качествено състезание. Видях много млади хора, които истински се радваха на това, което виждат и се надявам повече от тях да се запалят и да запалят други около ссбе си за нашия спорт. Те трябва да знаят, че мотокросът е истинският, мъжкият спорт и радва публиката в целия свят.

Като стана дума за младите хора, те са любопитни до каква възраст могат да се състезават в този спорт?

-Докато могат и силите им позволяват. Лично аз ще спра да карам, ако имам възможност и съм здрав, докато правнуците ми не кажат: „Дядо пак ли първи?“ Това не е спорт, то е магия и когато един път е ти влязъл бензин във вените, няма спиране.

Източник: Хроника

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене