ВИДЕО: С ТЪРЖЕСТВЕНА ЗАРЯ-ПРОВЕРКА И ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ, ОТПРАЗНУВАХМЕ 102 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГР. НЕВРОКОП /ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ/

DSCN5345

С голям и тържествен празник, община Гоце Делчев отбеляза на 17-ти октомври 102-та годишнина от Освобождението на гр. Неврокоп /Гоце Делчев/ от османско иго.

Тържествата започнаха с полагане на венци и цветя пред паметниците на Гоце Делчев в местността „Попови ливади” и Пейо Яворов в Градския парк, а по-късно пред паметната плоча на ген. Стилян Ковачев, където слово произнесе заместник-кметът на община Гоце Делчев Валери Сарандев. След това, своята почит пред могилата на първия кмет на гр. Неврокоп – поетът Пейо Яворов, изразиха всички официални гости и представители на местната власт.

Празникът на Гоце Делчев уважиха с присъствието си народните представители от 1-ви МИР Благоевград в 43-то Народно събрание Кристиан Вигенин, Георги Андонов и Алиосман Имамов, областният управител на Благоевградска област Димитър Димитров, голяма част от ръководството на Българската армия в лицето на генерал-майор Нейко Ненов – заместник-началник на отбраната на Република България, контраадмирал Георги Мотев – командващ Съвместното командване на силите, генерал-майор Андрей Боцев – командир на Сухопътни войски, бригаден генерал Борислав Сертов – директор на Дирекция „Военна полиция”, както и о.з. генерал-лейтенант Атанас Самандов. Сред присъстващите гости на празника бяха също представители на общините Кавала, Като Неврокоп и Просочани от съседна Гърция.

Тържественото отбелязване на 102-та година от Освобождението на града продължи със заупокойна молитва и благодарствен молебен, отслужени от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим в катедралния храм “Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Гоце Делчев. Веднага след това, на тържествена церемония, бяха положени цветя в знак на признателност пред паметника на Гоце Делчев на централния площад в града.

За голямата тържественост на празника, допринесоха военнослужещите от Военно формирование 26400 гр. Благоевград с командир подполковник Иван Иванов, както и Военния духов оркестър на Сухопътни войски. Именно те поведоха празничното шествие от площад „Гоце Делчев” по улица „Търговска”, в което се включиха всички гости, представители на местната власт, институциите, учебните заведения и гражданите.

След като шествието достигна до паметника на загиналите във войните на ул. „Александър Стамболийски”, започна и тържествената вечерна заря-проверка, в която се включи и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев, който е родом от гр. Гоце Делчев. Стотици жители и гости на града наблюдаваха тържествената церемония. В своето приветствие към тях кметът на общината Владимир Москов подчерта, че 715 души опълченци – героични синове на Неврокопския край са участвали в Македоно – Одринското опълчение, за освобождението на своя роден край. „В този празничен ден, да си пожелаем техният патриотизъм, самоотверженост и родолюбие да бъдат пример за нас! Нека да съхраним вярата и борбения дух на нашите деди и да бъдем техни достойни наследници!”, призова кметът на Гоце Делчев.

Патриотично слово за Освобождението на Неврокопския край произнесе проф. Андрей Пантев, който подчерта големия подвиг на хилядите славни герои, дали живота си по време на Балканската война през 1912 г., донесла Освобождението на Неврокопско и на целия Пирински край. Празнична заря, последвала военния ритуал озари небето над Гоце Делчев.

 

Кулминацията на тържествата бе концертът в Дома на културата в Гоце Делчев. Залата едва побра стотиците жители и гости на града, които дойдоха за да се насладят на изпълненията на трио „Тенорите”, Виктор Калев и Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци – гр. Гоце Делчев.

По повод празника на гр.Гоце Делчев, поздравителни адреси пристигнаха от Президента на Република България Росен Плевнелиев, Сдружението на Югозападните общини, Синдиката на българските учители, общините Благоевград, Петрич, Сандански, Разлог, Габрово, Монтана, Добрич, Русе, Бургас, Етрополе, Пловдив, Димитровград, Плевен, Търговище и други.

 

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене