Стотици миряни целунаха десницата на Неврокопския митрополит Серафим

1

С молебен, вечерна служба и тържествена света литургия храм-паметник „Св. Иван Рилски“ в Кресна се изпълни на три пъти стотици миряни. Най-много това се случи при службата, водена от Неврокопски митрополит Серафим. Той бе посрещнат от свещеници от Кресна, Долна Градешница и Сандански. След кратка церемония по посрещането той  взе определеното му място на владишкия трон и всички присъстващи имаха възможност да целунат десницата му и да получат благословия за здраве и късмет. В състоялата се празнична тържествена литургияучаства и архиерейския наместник на Санданска духовна околия Георги танчев. Хор при Неврокопска митрополия допринесе за приповдигане на духа на свещенослужението.

Преди това събитие чест за храма бе и посрещането и предоставената възможност на кресничани  да видят и да целунат чудодейната икона „Св. Зона“. От Мелник, където стои векове в църквата „Св. Зона“  иконата бе транспортирана до Кресна със специален ескорт. Молебен отслужи архиерейат на Сандаска духовна околия отец Георги Танчев и отец Николай Арнаудов. Интересна е съдбата на иконата , която е надживяла няколко века. Името й означава Поясът на Пресвета Богородица. Според предание тази част от облеклото на Божията майка се е опазила след успението й  през 5-ти век е била пренесена от Йерусалим в  Цариград . Покривали се с този пояс и докосвали се до него оцелявали и оздравявалиот различни заболявания и тази святост на пояса е станала причина от началото на 10-ти век в църквите да има и празнични служби „Полагане честния пояс на Пресвета Богородица“.

Борис Сандански

Снимка: Стотици миряни се наредиха в храм „Св. Иван Рилски“ в Кресна, за да целунат десницата и получат благословия от митрополит Серафим

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене