Тютюнът с лев по-скъп от миналата година

94198-niza-tutun

Заради доброто качество на тютюна тази година тютюнопроизводителите в Пиринския край очакват по-висока цена от миналогодишната, пишеstandartnews.com. Представители на фирмите – изкупвачи вече обиколиха населените места, за да огледат реколтата и да консултират стопаните. Те са уверили стопаните, че средната цена на продукцията ще е между 6,50 и 7,00 лева за килограм. Това е с левче отгоре спрямо миналата година, т.е. увеличението ще е с над 20%.

„Всички оценители видяха, че тютюнът е с много високо качество. 4 фирми искат да го изкупят. Произвели сме 230 тона, за 220 семейства в селото това е основното препитание. Обещават по-добра цена. До края на октомври няма пречки кампанията да стартира“, заяви кметът на симитлийското село Долно Осеново Бисер Сегменов.

Фирмите вече са раздали чулове и кашони, в които да връзват низите с тютюн. Те ще изкупуват само договорирани количества. Тютюнджиите се опасяват само от възможността изкупвачите да направят картел помежду си и да смъкнат цената. Те чакат предложенията на всички фирми, за да решат на кого да продадат тютюна си. Дори и да имат договор с определено дружество, ако друго предложи повече пари, хората ще дадат продукцията си на него.

„Фирмите – изкупвачи не ни помагат с никакви консумативи и средства. Просто се подписва един лист. А разходите ни са много – за оран, за поливане, за найлони, за торове, за скелета, за семена, за канапи, за пирони“, обясняват жители на Долно Осеново.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене