Кметът Камбитов и посланик Салвадор Асрак откриха Дните на аржентинската култура

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a8741912229b4f784479d8b870676ce1ea001Аржентинските дни на културата в Благоевград стартираха с работна среща в кабинета на градоначалника

Веднага след това във фоайето на зала „22 септември“ кметът Камбитов и Н.Пр. Салвадор Асрак откриха документална изложба, проследяваща историята на дипломатическите отношения между Аржентина и България през последните 83 години.

Атмосферата бе тематично допълнена от изпълненията на Камерна опера – Благоевград.

Кметът д-р Камбитов припомни, че Аржентина е първата страна в Латинска Америка, с която България установява такива отношения. Той изрази увереност, че те ще се развиват и занапред в положителна насока. „Идеята е да се случват много подобни инициатива като днешната“, категоричен бе домакинът Атанас Камбитов.

От своя страна, посланик Гийермо Салвадор Асрак  увери, че за него е чест и удоволствие да посети Благоевград и благодари на присъстващите гости за възможността да покаже изложбата, документираща това партньорство през годините.

Н. Пр. Салвадор Асрак  подари 20 заглавия, преведени на български език през последните 3 години,  на Регионална библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград.

Аржентинската програма продължи със страстния танц  на  Алехандро Чавес и Мария Узунова, които зарадваха публиката с майсторското си изпълнение на традиционно танго.

Интерес предизвика последвалата прожекция на филма „Съдбата е в твои ръце“, който бе показан в зала „22 септември“. Това е първият от общо шест филма, които ще бъдат представени по време на Дните на аржентинска култура от 16 до 18 октомври в Благоевград.

От 18:00 часа днес започва прожекцията на втория аржентински филм, отново в   зала „22 септември“. Той е озаглавен “КИТАЙСКА ПРИКАЗКА” /2011г./. Режисьор на филма е Себастиан Боренстейн.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене