Пресконференция в кабинета на дупнишкия кмет М. Чимев: 5-годишната сага с проблемен проект е на финала си, ремонтните дейности по „Зелена градска среда“ изпреварват срока

_thumbРемонтните дейности по проекта “Зелена и достъпна градска среда” в Дупница са в напреднала фаза и дори някои от обектите изпреварват срока с 3 седмици. Това стана ясно днес по време на пресконференцията на кмета на Община Дупница инж. Методи Чимев. “Всички разбират важността на проекта заради инфраструктурата и облагородяването, както и дискомфорта, който се създава. Има проблеми и въпроси, които възникват, но ги решаваме ежеседмично Затова е хубаво, че вървим по-бързо от посочените срокове”, коментира инж. Чимев. “С това темпо на работа, ще приключим дори много по-рано от крайния срок, който е през месец юли следващата година”, допълни гл.архитект на Дупница Славка Петкова. “Направена е корекция с разширяване на завоя при светофарите на ГУМ. Кръговото кръстовище е планирано да бъде изградено за 45 дни, но както вече разбрахте, сроковете се изпреварват и дано атмосферните условия позволяват да приключим значително по-рано, за да се възстанови нормалното движение”, каза още арх.Петкова.

Проверка е започнала и на гаражните клетки в района на междублоковото пространство в жк “Развесена върба”. Преди седмица, по време на седмичната си обиколка из града, граждани на квартала поискаха от него да бъдат премахнати клетките, както заради това, че ще загрозяват района, а също така и заради това, че били незаконни. Подготвят и подписка с искане за премахването им. Инж. Чимев бе категоричен: “Мястото на тези клетки не е там и ще бъде спазен закона”.

Другият проблем съврзан с този жилищен комплекс е относно детската площадка. “Демонтират се съоръженията, защото ще бъдат изградени две детски площадки за до 3 годшни и до 8-годишни с изцяло нови съоръжения. Така, че нека хората да бъдат спокойни”, обобщи арх.Петкова.

5-годишната сага с проблемния проект “Реконструкция и рехабилитация на пътната мрежа на Община Дупница” е вече към своя край. обясни още г инж. Методи Чимев. “По този проект имаше съдебни спорове, които приключиха. Бяха останали 3.2. млн лева неразплатени задължения към изпълнителите. Разговаряхме с МРР, откъдето ни посъветваха да се разплатим с изпълнителите, след което ще бъде направена и верификацията. Много съм доволен от това развитие на нещата, защото един голям дълг на Община Дупница седеше в графата ни задължения. След приключването на цялата операция, намаляваме драстично тези задължения”, обясни инж. Чимев.

Това налага на сесията на Общински съвет-Дупница в петък да бъде гласувано поемането на дълг през ФЛАГ за сумата в размер на 3 210 196,30 лв. Погасяването ще стане веднага след верификацията на сумата.

Според Чимев проектът за “Водният цикъл” в Дупница няма да бъде реализиран в този програмен период . Причината е в липсата на 18-месечен срок за реализация на проекта, който трябваше да приключи до 31 октомври. “Липсваше политическата воля за реализацията. С онова писмо до Община Казанлък, но с посочен дупнишкия проект нибеше дадена ясна индикация, че няма да се реализира. Преди старта на процедурите, попитахме дали въобще да го стартираме и ще има ли възможност да бъде финансиран и реализиран, като получихме отговор да стартираме. Това и направихме, включително и с избор на изпълнител. Цялата история я знаете, да не се връщаме назад. Или фирмата беше неудобна или Община Дупница. Но причината я има. Проблемът е, че 1,5 млн лева се похарчиха за нещо, което няма да се направи. Що се отнася до работата на комисията по този проект, категорично го заявявам, че тя не е сбъркала в процедурата”, заяви кметът . “Но всяко зло за добро. Общини, които работят по такъв проект имат корекции между 5 и 10 процента, което е изключително голяма сума. В новия програмен период има плюсове и ние ще се възползваме от това. Ще разширим обхвата на проекта”, допълни инж.Чимев.

“Този проект не бе добър, казвали сме го много пъти, защото обхващаше само Пречиствателната станция и само 5 км подмяна на ВиК-инфраструктурата в селата Бистрица и Самораново и два малки района на Дупница. Поставили сме си за цел в началото на следващата година да сме готови с доразвит този проект и най-вече по цялостна подмяна на много по-голям периметър, за да можем още с отварянето на програмата в средата на другата година да сме готови и входирали проекта. Ще сме сред първите, финансиране ще има със сигурност, а и ще бъдат изчистени въпросите с Европейската комисия”, допълни зам.кметът по европроекти Красимир Геор

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене