Президент, премиер и патриарх почетоха паметта на цар Самуил край Петрич

main_b (1)Президентът Росен Плевнелиев, премиерът Георги Близнашки и българският партиарх Неофит почетоха паметта на цар Самуил и се включиха в заключителните събития, част от националната програма за отбелязване на 1000-годишнината от управлението на българския владетел.

Хиляди се стекоха в националния парк-музей „Самуилова крепост“ край петричкото село Ключ за тържествената церемония, която започна с издигане на националния флаг.

„Цар Самуил превърна интересите на страната и народа си в свой личен дълг. В неговия пример, в делото на именитите му военачалници и на обикновените български воини винаги ще преоткриваме как се води битка за България, как до последно се отстоява независимостта и честта на българите“, заяви в словото си държавният глава.

Президентът посочи, че героизмът на Самуил и на неговите братя не е само в техните освободителни походи, в разгрома на Василий II след обсадата на Средец или в териториалното разширение на българската държава, а се изразява в забележителното постоянство, в непреходния стремеж за съхраняване на държавните институции и Българската патриаршия, в усилията за международно признаване на суверенитета на България.

„Ако отново обръщаме поглед към онази епоха, ако издигаме паметници, правим филми и пишем книги, то не е за да разпалваме отминали политически страсти или да се надпреварваме по балканско величие. Целим преди всичко да почерпим от решителността, мъдростта и енергията на този забележителен държавник. Истинският паметник не се издига от тонове мрамор и бронз. Той намира своето място в душите и сърцата“, подчерта Плевнелиев.

„В такива дни трябва да проявяваме високо чувство на национална отговорност. Не бива да забравяме подвига на цар Самуил, защото националната свяст се формира точно по този начин – в процеса, когато осмисляме победите, пораженията и страданията“, каза служебният премиер Георги Близнашки.

Събитията от онова време оживяха пред паметника на Самуил, пресъздадени в историческия спектакъл на Ансамбъл „Пирин“ – „Неослепена младост“.

Заупокойна молитва отслужи Негово Светейшество патриарх Неофит заедно с Неврокопския митрополит Серафим и владици от цялата страна.

По-късно президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев участва в тържествената заря-проверка и прие почетния строй на представителни части на Българската армия.

Финалът на националните чествания на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил бе ознаменуван с българския химн и заря.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене