Патриарх Неофит: Вярвам, че в най-скоро време с нашите общи усилия храмът „Свети Александър Невски” отново ще заблести

патриарха

След днешния паметен ден, вярвам, в най-скоро време с нашите общи усилия храмът отново ще заблести. Това каза Негово светейшество патриарх Неофит по време на церемонията по връчване на нотариалния акт за собственост на храм-паметника „Свети Александър Невски” от служебното правителство на Българската православна църква, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Дълъг път изминахме до този исторически момент – връчването акта за собственост на патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски” на Българската православна църква. Вековна традиция е всяка християнска държава и всяка самостойна църква да имат в столицата си централен и представителен храм, където под ръководството на първойерархa да се отбелязват най-значимите за църквата и държавата събития. За нас този храм е патриаршеският катедрален храм „Св. Александър Невски”, който е символ на националната ни историческа памет и православното християнско самосъзнание на българския народ”, посочи патриарх Неофит.
„Той от самото си построяване е действащ православен храм, в който ежедневно се възнасят молитви към Бога за целокупния български народ, българските власти и войнството ни. Същевременно е естествено съсредоточие на църковния и обществен живот. Замислен като храм-паметник, в който да се възнасят молитви към Всевишния за благоденствието на Царя-Освободител и неговия народ и за упокоение на душите на падналите за Освобождението на България герои, както гласи Прокламацията на българския княз Александър I към народа. Той в скоро време се превръща в общонародна кауза и дело, в главен храм на православния български народ, а след възстановяването на българската патриаршия – и в седалище на българския патриарх”, добави той. По думите на патриарх Неофит годините на спорове и дебати чия трябва да е собствеността върху патриаршеската катедрала за са сложили своя отпечатък върху състоянието на храма.
„На Вас, г-н президент, на Вас, г-н Близнашки, и ръководеното от Вас правителство Благият Божий промисъл ви е отредил да извършите това благородно дело и да намерите добро разрешение на проблем, чието уреждане търсим от години”, посочи българският патриарх.
Яница ТАНЕВА/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене