Денят 8 октомври в българската и световната история

История

Българската история

Денят 8 октомври остава завинаги в българската история със сватбената церемония в храма „Св. Богородица при Пиги“ /Извора/ в Константинопол се сключва брак между византийската принцеса Мария и българския цар Петър І; както и с откриването на жп линията Рус-Търново.
8 октомври е 281-ият ден в годината според григорианския календар (282-и през високосна). Остават 84 дни до края на годината.

927 г. с тържествена сватбена церемония в храма „Св. Богородица при Пиги“ /Извора/ в Константинопол се сключва брак между византийската принцеса Мария и българския цар Петър І. Бракът е част от мирен договор между Византия и България.

1756 г. братята на Паисий Хилендарски Лаврентий и х. Вълчо, правят дарение за Хилендарския манастир, за което в кондиката на манастира е отбелязано: „Лето 1756, ден 8 октомври. Какво е дошел сос брата си духовник Лаврентие кир х. Вълча, та обеща да е ктитор и даде една капаро грош 300 за нихна душа и за нихни родители мертви.“ Същата година е възстановена църквата “Св. Никола Чудотворец”. Храмът се намира в Мелник и е паметник на културата с национално значение, като част от културно-историческия резерват „Мелник“.

1900 г. – открива се ЖП линията Русе-Търново (130 км).

1912 г. в периода 8 – 13 октомври в хода на Балканската война Първа и Трета българска армия пробиват първата турска отбранителна линия Ескиполос – Петра и превземат Лозенград. Втора армия обкръжава Одрин. На 13 октомври сръбската армия овладява Скопие, Куманово, Велес и Щип.

На 8 октомври умира: писателят Ран Босилек.

Световната история

Датата 8 октомври ще остане в световната история с големия пожар в Чикаго, както и с освещаването във Венеция на катедралата „Св. Марк”.

1085 г. във Венеция е осветена катедралата „Св. Марк”.

1871 г. в голям пожар в Чикаго смъртта си намират 300 души. Разрушени са сгради в продължение на 10 километра. 90 хиляди души остават без дом, а щетите са за 200 милиона долара. Пожарът започва в 9 часа вечерта и продължава през нощта на следващия ден, когато е потушен с помощта на завалелия дъжд.

1896 г. – създава се индексът Дау-Джонс ¬ главен показател за движението на американските стокови борси.

1915 г. по време на Първата световна война завършва битката при Лоос, в която загиват 430 000 френски, английски и германски войници.

В Англия излиза албумът на Джон Ленън – “Imagine” (1971).

На 8 октомври е роден сръбският писател Бранислав Нушич.

На 8 октомври умира: революционерът Ернесто Че Гевара.

www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене