Миряни се събират на храмов празник утре в кв. „Нивото” в село Полето

_thumb

Черквата в кв. „Нивото” в симитлийското село Полето отбелязва на 1.октомври храмов празник, по църковния календар- Покров Богородичен.

От 12.00 часа е тържествената света литургия в храма, когато свещеници ще благословят и курбана, от който ще хапнат местните жители и техни гости. Тази година курбанът ще бъде постен, според църковните канони.

Църквата „Покров Богородичен” е една от най-новите в симитлийска община. Градена е преди десетина години с дарения от жителите в кв. „Нивото” и изселници от Полето, както и с помощта на община Симитли. От 2004-та година насам, на 1-ви октомври, денят в който православната църква отбелязва празника Покров Богородичен, край храма се събират стотици миряни.

Храмовият празник в кв. „Нивото” се е наложил и като земляческа среща. На първи октомври, местните в „Нивото” посрещат свои роднини, приятели. И сядат на общата трапеза на поляните край храма. За тази година кметът Иван Манчев е осигурил и жива музика.

Храмовият празник винаги се отбелязва точно на датата по църковния календар, по заръка на покойния дядо Натанаил, Неврокопски митрополит, казва кметът на село Полето Иван Манчев.

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене