Вицепрезидентът Маргарита Попова: Човечеството се намира в частична и потенциална Трета световна война

655--margarita-popova

Човечеството се намира в частична и потенциална Трета световна война. Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова на кръгла маса на тема „Бъдещето на европейската дипломация”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според Попова има твърде много тревожни моменти в земното ни битие и тези теми са важни, трудни и изключително отговорни. „За всяка дума трябва да се носи отговорност, защото тези теми са не само предизвикателство за днешния ден, те събудиха нашето чувство, нашата чувственост, нашите знания и провокираха нашия опит твърде далече назад във времето. Важните теми не присъстват в дискусиите на предизборната кампания”, добави вицепрезидентът.
„Моето присъствие е белязано и от това да споделим заедно тревогата от усещанията си за поразително динамично променящия се свят, в който някой волно или неволно променя базови характеристики. Какъв е този наш 21 век, който накара някои да забравят да мислят човешки, да загубят отдавна равновесие от човешка алчност за власт и печалби – за повече власт и повече печалби? Кой би могъл да живее днес с несвито сърце от видимата опасност на не едно място по света да избухне пожара на разрухата? Кой ще бъде спасен и коя част от човечеството всъщност ще си отиде”, попита Маргарита Попова.
По думите й настоящият век е век на радикални промени. „Мениджърът от вчера днес не е в състояние нито като знание, нито като опит и морал да обозре днешния нов исторически ден и да го преподреди в съзнанието на човешкото общество в порядък за свобода, сигурност и демокрация. Днес дебатът е за нашия нов свят, който трябва да проумеем и да се откажем да управляваме със загубените от десетилетия бледи и безплътни клишета, които обслужиха едни, освободиха ги от грях и морал, а натовариха други”, подчерта Попова.
„Конфликтите изглеждат само териториално очертани, но са в състояние да запалят глобална унищожителна разруха. Реакциите не са адекватни. Липсва онова политическо лидерство, посветено на общественото благо. Международната общност пък е затрупана с множество стратегии. Тя трябва да се събуди срещу най-страшното зло – насилието, войната, унищожението”, посочи вицепрезидентът.
Яница ТАНЕВА/www.focus-news.net/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене