Сензация: Ванга агент Струма на ДС! Руски журналист твърди, че феноменът е обикновена шарлатанка

IMG

Руски журналист твърди, че феноменът е обикновена шарлатанка

Михаил Гурбачов: никога не съм се срещал с нея!

Пълна лъжа е, че е пратила часовник на гагарин!

На 11 август се навършиха 18 години от смъртта на легендарната българска ясновидка Ванга. Сред множеството легенди за сбъднали се пророчества и та­кива, които тепърва предстоят да се матери­ализират, изплува и списък с нещата, които така и не са станали във времето.

Ако се вярва на слухо­вете, сред основните зада­чи на Вангелия Гущерова била и тази да докладва на милиционерите кой от посетителите й какви про­блеми има, какво възнаме­рява да прави в близко и далечно време и смята ли да търси по-добър живот в чужбина. Това отнемало от дарбата й, а понякога довеждало до врачувания, които били абсолютно не­верни.

Източник твърди сензационно, че Ванга дори е била нещат­на сътрудничка на ДС. Тъй като тя е сляпа, не е подписвала официална декларация и не е предавала све­денията си писмено, а се е срещала 2 пъти седмич­но с агенти на тайната полиция, за да докладва. Въпреки това незрящата пророчица е заведена като сътрудник на ДС. Нейното агентурно име е било Струма, твърди бивш ръководен кадър на ДС. Сведенията й са преда­вани с посредничеството на други агенти. Това е и причината тя да няма официално картонче. Въпреки това Ванга е получавала нещо като заплата за доброволното си сътрудни­чество с политическата полиция.

Тези дни спомени за сре­щата си с врачката разказва журналистът от „Комсомолская правда“ Анатоли Строев. Според руснака тя не е никакъв феномен, а една хитра и неграмотна шарлатанка. Той припом­ня, че при феномена от Рупите го завел колегата му от „София прес“- наше­нецът Венцислав Зашев. Двамата дълго дискутира­ли три от знаменитите й предсказания – че „Курск“ ще бъде погълнат от мо­рето, Петербург ще бъде залят от водите на река Нева, а Киев ще се пре­върне в земния ад. Тогава – в далечната 1985-а година, подобни пророчества звучат нераз­бираемо и дори зловещо.

Пишещите братя стигат до извода, че думите й са сензация, която просто се харесва на социалистиче­ското гражданство. Посто­янният контрол от пред­ставители на Държавна сигурност допълнително засилват мистерията око­ло врачката от Рупите.

Простосмъртни и големци напъват да се срещнат с нея, за да решат лич­ните си проблеми. Шири се дори връзкарство за записване на ден и час. Близки до Ванга взимат рушвети, за да уредят свои хора с предимство.

Едно от прочутите нес­бъднати пророчества е свързано с часовника на космонавта Юрий Гага­рин.

„Племенницата на Ван­га Красимира Стоянова пише в една от книгите си, че народният артист на СССР Вячеслав Тихонов, който бил пръв приятел на космонавта, имал странно преживяване малко преди кончината на Гагарин. Пре­дусещайки, че ще се случи нещо лошо, Юрий отишъл на гости на актьора и му казал7 „Скоро за мен времето няма да съществува. Купи един будилник и го остави на бюрото си, за да ти напомня за мен”. По думите на Ванга, предадени от Красимира, това станало часове преди последния полет. Вячеслав обаче не изпълнил заръката. Толкова бил съкрушен от смъртта на Гагарин, че се натъпкал с валериан, за да не му прилошее на опелото.

„Имах възможността да стисна ръката на нашата аркашка през 1990 г., когато той направи премиера на филма „Взбесившийся автобус”. Не се стърпях и го попитах за историята с будилника, която беше популярна и в нашата страна. Той ме погледна и каза, че всичко това е лъжа, че дори не се е познавал с Юрий Гагарин и кракът му никога не е стъпвал в къщата на леля Ванга”, връща лентата на спомените Строев. Той с умиление си спомня, че правителствените руски делегации винаги били водени на едни и същи места из България. Задължителни били две такива – паметникът символ на българо-съветската дружба на връх Шипка и на среща с ясновидката Вангелия. Нея всеки имал право да пита каквото си иска, разбира се, под строгия поглед на мъже под пагон от службите на братушките.

Журналистът е песимис­тично настроен относно дарбата на пророчицата. Дава и друг пример с хла­пета, които през 80-те го­дини изчезват безследно във Волгоград. Близките

Им изпращат роднини в Петрич, за да се допитат до нашата ясновидка. Ней­ният отговор е положите­лен – тя е категорична, че децата са живи и здрави и скоро ще се приберат в домовете си – нещо, което никога не се случва.

„През 1991 г. в Югосла­вия се загубиха безследно руските журналисти Вик­тор Ногин и Генадий Куринной. Водеха се военни действия, страната току-що беше почнала да се разпада.

Всички бяхме притесне­ни за момчетата. Изпрати­хме наши хора да разпитат Ванга за съдбата им. Тя отсече: „Живи са, ще се обадят“. Да, ама не. От­ново сгреши. Мина време и разбрахме, че са били разстреляни от хърватски шпиони. Така и не стана ясно къде е място­то, на което са заровени тела­та им.

За мен леля Ванга ще си ос­тане една болна и стара жена. Мъ­жът й е починал от алкохолизъм. Роднините й пък са я превърнали в кумир. Тя зара­ботваше много пари за онези години. Посеща­ваха я средно по 20 човека. Имаше такива, които й плащаха в долари. 20 долара беше таксата и за чужденец, на когото врачува. Жалко, че тя не вземаше тези пари. При­бираха ги мъже от община­та и отиваха в държавната хазна. Да се е радвала на подаръци предимно. През 90-те години името й нашу­мя. Посещаваха я и руски екстрасенси, които иска­ха да се научат на занаят от нея. Не зная колко са успели и дали тя изобщо е могла да им предаде нещо“, споделя Анатоли, неспиращ да анализира откъде идва култът към тази сляпа жена.

В любопитството си сти­га до там, че пита Михаил Горбачов дали наистина се е консултирал по телефо­на с Ванга за разпада на СССР. Човекът с ембле­матичния белег на чело­то искрено се разсмял и разяснил: „Никога не съм виждал Ванга, нито съм говорил с нея по телефо­на. Това са слухове, които граничат с глупост. Аз нау­чавах от други лица какво казва тя по мой адрес. И ви уверявам, че далеч преди да бъда избран на високия държавен пост, далеч пре­ди да поема кормилото на партията КПСС, тя беше пророкувала: „Ще дойде Михаил, който ще оправи нещата“. Аз се отнасям критично към предсказа­нията и не се доверявам на ясновидци. Бъдещето на човека е в неговите собствени ръце. После пак от нея дойде приказката, че съм разбил СССР. Кое от всичко е вярно?“, пита Горбачов.

За Анатоли Ванга си ос­тава и до днес неграмотна жена, която говори супер сложен, остарял българ­ски диалект и има изказ, който малцина биха могли да тълкуват. Твърди,че не познава, а просто налучква. При всички положения е доста интуитивна лич­ност.

„Интересното при нея е, че винаги познава нещата, но със задна дата. Големи­те й предсказания са пра­вени предимно през 80-те години на миналия век. Ако наистина помагаше, щеше да предскаже по години какво очаква България и да направи нещо стойностно за родината си. Вместо това, на груб и циничен език се опит­ваше да говори за външна политика, войни – неща, от които не разбираше, но които може би някой друг диктуваше в ухото й. Про­рочествата й винаги са об­вити с мъгла, за да може да бъде защитен имиджът й в случай на провал. До ден днешен не се е сбъднало нито едно нейно конкретно пророчества за България. Думите, които казваше за Горбачов, че той ще опра­ви и спаси СССР, сега й се приписват за Владимир Путин. Как е възможно това?! Тя дори не знае кой е Путин, тогава той не бе в голямата политика. И не се ли страхуват от възмезди­ето свише всички онези, които правят ореол на светица на нещастната Вангелия“, пита Анатоли Строев.

 

Вестник „Уикенд“

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене