Свържете се с нас

Култура

Добринище – минало и настояще

Публикувано

на

Д-р Тодор Петлов

Топ Преса, ще ви запознае с живата енциклопедия на Добринище. Човекът, който знае всичко за миналото на тогавашното село и сегашния град. Докторът лекувал стотици деца в региона. Д-р Петлов, който в градината си отглежда над 1200 растения. И притежава уникална библиотека с хиляди заглавия.

Petlov

Името ми е Тодор Благоев Петлов, роден съм в Добринище и всички жители на градчето ме знаят, като Тоше. Нося името на дядо ми. На времето той е бил търговец. Трима братя сме и една сестра. Баща ми е бил обикновен селянин, които е бил много предприемчив човек. Занимавал се е със земеделие и е бил само с четвърто отделение – образование. Майка ми е от знатния добринишки род – Козареви, тя е била абсолютно неграмотна. Ходила е само един ден на училище. Имали стадо овце, баща и я хванал за косата и й казал: “Немаме нужда от женски даскали, ти требва да одиш с козите” . Но въпреки това беше интелигентна жена, която също като баща ми имаше много добра памет. Дядо ми е имал 10 коня и е докарвал беломорски стоки от Серес, Драма и Кавала. Търгувал е с маслини, риба, памук, но през 1903 година, когато избухва илинденското въстание на 15 септември, дядо ми бил нападнат от помашка група и бил ограбен и убит. Така, всички са останали сираци. Най- големия бил баща ми на 13 години и той поел издръжката на семейството. В тази среда съм роден на 8 юни 1926 година, като трети син на семейство Петлови. Израснал съм в абсолютно селска обстановка. Не съм имал никаква интелектуална помощ от родителите си. От малък иначе имах интерес към науката. Най-любимото ми занимание беше четенето на книги, а майка ми често ми се караше, казваше:“Кирил и Методи са немали друга работа та са написали азбуката” .Основното си образование съм завършил в нашето селско училище което носи името на „Св. Климент Охридски’’ и беше със статут до трети клас. През 1940 година продължих гимназиалното си образование в първа мъжка гимназия в София. Но за съжаление там учих само една година. Защото германските войски нахлуха в България и се настаниха в училищата. Продължих образованието си в Разлог, където се и дипломирах през 1946 година. Бях много ученолюбив и мога да отбележа, че съм от първия курс, който се откри в Медицински университет – Пловдив през 1946 година. Класирах се на едно от челните места. Кандидатствахме с химия и български. На третата година бях изключен, като син на Михайловист

Doc_Petlov

(След убийството на Тодор Александров (30 август 1924 г.) ВМРО се разцепва на „протогеровисти“ и „михайловисти“ по името на двамата членове на ЦК – генерал Александър Протогеров и Ванче Михайлов). Баща ми макар и с четвърто отделение – образование е бил кмет на Добринище и като член и ръководител на македонската група на Иван Михайлов е награден на 28 октомври 1928 година за добра дейност. Като кмет не е позволил никакво убийство да се извърши през неговото кметуване. Даже е откривал противоположните членове на другите организации, които е имало тогава. За това бях изключен от училище за 4 години. Но след това направиха проучване за дейността и изявите ми и бях реабилитиран и върнат в университета.

Medal

Др. Петлов, Вие се интересувате много от историята на Добринище. Хората тук Ви наричат: “Живата енциклопедия на Добринище”… Разкажете на читателите на Топ Преса за историята на това уникално място.
Северните склонове на белоснежния орбелос – Пирин, в първата по- ловина на шестото хилядолетие преди новата ера 5601-5497 г. и 5572-5480 г. пр. н. ер. в едно райско кътче близо до мощен терма- лен извор с темп. 42°С, възниква или по-скоро започва живот обиталище, който продължава и до днес. Ранно неолитичното селище, разположено
върху площ от 7 декара на важния път от Скаптопара по десния бряг на древния Нестос (Места) водещ до топлите земи на Средиземно море. През април на 1987 г. арх. екип ръководен от арх. проф. Михаил Николов чрез 6 сондажни проучвания намират достатъчен арх. материал, проу- чен по археологитната скала и по радиовъглеродния метод с допълне – на дендокалибрация, доказващ възникването на селището към края на първата половина на VІ хил. пр. н. ера. Сериозно основание да считаме, че около минералните извори и удобното местоположение, земите на Добринищкото землище са населявани още от древни времена. Според древногръцкия географ и историк Страбон тракийските племена са 22, според някои съвременни учени около 80. По изявени племена са: одриси, медий, синти, денталети, дигери, гети, мизий, трибали, кекони, пеони, витини, беси и др. За първи път техни вождове се споменават в произведения на Омир, „Илиадата” като верни троянски съюзници. Между реките Марица и Места земите били населявани от тракийските племена Кикони. Тъй като траките не са имали писменост, не са оставили никакви писмени следи, но оставили спомен от бита и културата си – облекло, обичай (кукерските игри за прогонване на злите духове, призовавани за здраве и благоденствие) са от тракийски произход. Даже от траките е останало и до днес употребяваната в лексиката дума Карпи, канарите в местността „Св. Никола”. Към края на ІХ в. пр. н. ер. от северозапад нахлуват древните македонци сродни по език и култура на елините. В Vв. пр. н. ер. възниква робовладелската държава Македония, която при Филип ІІ Македонски (359-336) и Александър Македонски (336-325 г. пр. н. ер.) се превръща в една от най-силните държави на Балканския полуостров със столица Филипи и остава името си завинаги в историята, символ за много спорове и исторически и политически спекулаций продължаващи и в днешно време. През ІІ в. пр. н. ер. 148 г. Римските легиони присъединяват поречието межде Струма и Места към могъщата Римска империя. Започва Римското владичество на този край характерен с много строежи на градове и пътища по Римски образец. Изграждат се пътища свързващи Бесапара с Бяло море, Цариград със Солун – VIA EGNATIQ., чийтоследи личат и сега. Над реките се изграждат сводести мостове, които и до сега се виждатна много места в Родопите запазени заради якия си градеш от камъни споени с хоросан минерализиран. Покрай минералните извори също се изграждат бански съоръжения, запазили имената си в околностите на Добринище като Римската баня.

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

коментара

Култура

Празници на книгата и словото в Банско

Публикувано

на

На 2 април отбелязваме Международен ден на Детската книга, а 23 април е обявен за Световен ден на книгата и авторското право. По този повод библиотеката към читалище „ Н. Вапцаров 1894″ организира всекидневни посещения на ученици от началния курс.

Първокласници от НУ „ Св. Паисий Хилендарски“ и СУ „Неофит Рилски“ посетиха библиотеката за първи път. Децата изслушаха презентацията „Пътят на книгата“ и показаха своите първи читателски умения, прочитайки „ Молбата на книгата“. С голям интерес и ентусиазъм малките читатели разгръщаха книжките с красиви илюстрации

По- големите ученици от 2,3 и 4 клас на СУ“ Неофит Рилски“ научиха как от скалните рисунки и папирусите книгата е стигнала до нас и вече можем да я ползваме в електронен вариант. Учениците направиха виртуална разходка в едни от най- интересните библиотеки в света с презентацията „ 3а книгата и библиотеките“. Видяха как е изглеждала античната Александрийска библиотека, наредена с папируси, като и новопостроената на нейно място. Узнаха, че най-красивата библиотека се намира в Прага, а най-дългата читалня в Дъблин, както и още много любопитни неща от света на книгата и библиотеките. 

Много са преимуществата на нашия век – компютрите, телевизията, интернет, новите технологии, телефоните. Информацията може да се получи по много начини, но само в библиотеката книгите са достъпни за всички. Писменото слово присъства навсякъде и затова четенето е основно умение, което ще увеличава своето значение във всички сфери на живота.

 

коментара

Продължете с четенето

Култура

МЕДИЦИНСКО ЧУДО И НЕОБИКНОВЕНО ПРИЯТЕЛСТВО В „ОТКРАДНАТ ЖИВОТ: ЛЮБОВТА ЛЕКУВА“

Публикувано

на

Сценаристът Христина Апостолова: „Вярвам, че болестта на тялото е следствие от болестта на душата“

19.04.2019 София Юлиан Вергов, Петър Милошев и Христина Апостолова, главен сценарист на сериала „Откраднат живот“ и майка на Петър, гостуваха в „Здравей, България“, за да разкажат какво се крие зад историята за медицинското чудо и необикновеното приятелство, което свързва лекар и тежко болно дете в „Откраднат живот: Любовта лекува“.„Разсъждавайки върху различните форми на любовта, защото тя наистина има много измерения, стигнахме и до тази история. И понеже сме медицински сериал, който често „дава рецепти“ на хората за различните нелеки ситуации, в които изпадат в живота, решихме да разкажем за тежкото заболяване на едно малко детенце, да покажем как реагират родителите в една такава ситуация и какъв би трябвало да е подходът на медиците към малките пациенти“, разказва Христина.

„Аз вярвам, че болестта на тялото е следствие от болестта на душата. При всички случаи емоционалният дефицит се отразява на всяко едно лечение. При такива тежки заболявания човек трябва да има издръжлива психика и сили, за да се пребори с всяко заболяване. Много хора ме питаха защо съм взела решението – моето собствено дете да изиграе тази тежка роля. Станах обект на словесен обстрел и критики. Не знам как най-добре да обясня мотивите си. Може би ме е водила историята. В конкретния случай бях повече сценарист, отколкото майка“, допълни тя.„За мен Христина и Евтим заслужават адмирации за това тяхно решение, колкото и банално да звучи. Защото е много лесно да направиш кастинг и да вземеш дете за тази роля. А за мен този техен избор говори, че приемат много лично този сериал“, категоричен бе Юлиан Вергов.

„Използвам случая, за да благодаря на Христина, че написа тази история, защото за мен в нея се съдържа една голяма част от посланието „любовта лекува“. Не е необходимо любовта да е между мъж и жена. Тя както знаем има всякакви форми и проявления. А това е една безкрайна любов, която в случая успя да излекува Пешко“, допълни той.

Христина, Юлиан и Петър обещават, че в този сезон на сериала любовта ще излекува много хора, а съвсем скоро зрителите ще разберат кои ще са те.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ