Ексклузивно! Цялото интервю на Николина Чакърдъкова и Георги Първанов пред Люба Кулезич – ДНЕС

nikolina_koncert pyrvanov-otkriva-klub-i-ofisi-a-nikolina-chakyrdykova-koncert-v-dobrich-v-edin-den_1676Георги Първанов – лидер на АБВ, президент на Република България в периода 2002-2012 г.; Николина Чакърдъкова – водач на листата на АБВ в Благоевград, в интервю за предаването „На светло“ по Нова телевизия

Водещ: Предстои един много личен разговор за смисъла на властта и смисъла да се участва в българската политика сега. В основата на този личен разговор лежи едно лично приятелство. Дали то ще падне в жертва на изборните сражения? Президентът Георги Първанов убеди всенародната любимка – певицата Николина Чакърдъкова, не да пее по предизборни турнета на новата лява партия, а да влезе в боя за депутатското място в Благоевград. Сега този необикновен дует е тук, здравейте. Започвам веднага с клюките, защото…
Георги Първанов: Може ли преди да започнат клюките, все пак да изразя съболезнования към семействата на загиналите и съчувствие към онези, които пострадаха, което идва да покаже само едно – че е нужна държава, която да реагира. По-важно е да има превантивна държава, държава, която да види проблема и да се опита да го реши далеч преди да се случат тези неща. Но това е друга тема.
Водещ: Не, това е същата тема, защото започнахме да говорим за държавата така – всеки втори, който ме среща на улицата, казва: „Няма държава“. Политиците казват „Трябва да има държава“. Е може ли? Държавата се подразбира от само себе си. Докъде се докарахме да няма държава?
Георги Първанов: Г-жо Кулезич, аз го приказвам това повече от 20 години, в противовес на онези, които твърдяха, че не е нужна държава, че тя трябва да бъде нощен пазач, т.е. да стои някъде встрани, да не се занимава с бизнеса, да не се занимава с природните бедствия дори, ако щете. Моята идея е, че трябва да има силна държава. Това е основното послание на АБВ, впрочем.
Водещ: Хората се плашат, защото силната държава от онова време, която Тошко Славков ще чества отново в Правец, се бърка с държава, която знае кога да се меси, къде да се намеси и която има правилно разположени власти. Не съм ли права?
Георги Първанов: Права сте. Силна, не силова. Регулираща, държава на правилата и на хора, които спазват тези правила.
Водещ: Значи е трябвало да го обяснявате по-добре, г-н президент. Не ви упреквам, казвам, че след потопа винаги се говори за смисъла. Николина, не е ли така?
Николина Чакърдъкова: Г-н Кулезич, много хубаво започнахте. В това слово, което казахте, намерих себе си. Не зная дали приятелство ни свързва – това е лично, ще си го говорим, но това, което казахте… Аз няма да напусна страната си. Аз съм от малкото хора, които въпреки че им идва да вземат и пушките, както има една дума, защото съм от този край, няма да го направя по този начин, защото няма нищо по-лошо от войната. 
Водещ: Ето за това говоря.
Николина Чакърдъкова: Но аз съм решила и оставам тук точно за това – да викам на висок глас и да се боря за доброто срещу лошото. Каквото мога и го чувствам за мой дълг. Може би това – не може би, със сигурност – това е нещото, което ни свързва с г-н президента не от вчера и не от днес. Но мисля, че нещата минават всякакви граници. И това, което си казахме – Господ като че ли ни дава много ясни знаци.
Водещ: Ама откога ни ги дава този Господ знаците, Николина? Въпросът е откога се познавате с г-н президента, с Георги Първанов, и не жертвате ли своето приятелство заради политически интерес? Това винаги е въпрос. Откога се познавате?
Николина Чакърдъкова: Нека да започне г-н президентът.
Георги Първанов: Нека да започна аз, аз мога да говоря по-лесно по тази тема. Да, Николина прави жертва в името на това, с което започнахте. За да се променят нещата, трябва да влязат хора чисти, неопетнени, с искрени намерения.
Николина Чакърдъкова: Някой трябва да жертва нещо.
Георги Първанов: Ето един добър пример. Не казвам, че е само тя. Сложете един ген. Михов – по същия начин. Да, той е бил в управлението, но той си е останал чист, той е офицер на честта до ден-днешен. Такива хора ни трябват.
Водещ: Знаете ли, има една мантра сега – ние не сме били във властта, ние не сме консумирали властта, ние 23 години не сме се възползвали от кокала, значи сме добри. Става нещо невероятно в Българя и, както казва Николина, тези потопи са знак. Бил си някъде, бъркал си и сигурно си участвал в общи грехове. Поне намери сили да кажеш „Бях, сгреших – простете ми, започвам наново“. Ето това не го чувам.
Николина Чакърдъкова: Няма да го чуете. Що се отнася до това дали няма да загубя нещо – колкото и странно да звучи, ето какво ще загубя. И какво от това, че ще загубя? Защо никой досега не каза: „Вижте, аз тръгвам да променям страната си с риск да загубя“. Защо пък всеки тръгва да печели? Аз може би съм една от малкото, които са готови дори и да загубят. Но не виждам какво. Знаете ли какво мога да загубя?
Водещ: Какво? Освен здравето си, което знам, че никак не е цветущо при вас.
Николина Чакърдъкова: Ще го крепим, докторите ме прегледаха – да кажа, че съм добре, и казаха: „Николина, свежо нещо, надежда, лъч светлина“. Но какво ще загубя? Някаква част от любовта на хората. Но аз пък задавам друг въпрос – та, какво лошо искам? Та нали искам точно за тези хора, защото аз ще бъда и мисля да бъда гласа на тези хора.
Водещ: Сега за загубите и печалбите. Казах, че ще започна с клюките, макар че го казвам в кавички, защото вече съм абсолютно сигурна, че в състоянието на цялата ни публичност, когато се появи нещо неверно за мен, тръгвам да го опровергавам. Досега казвах: не, хайде сега, няма да им слизам на нивото. Не, ще слизам на нивото. Ето сега г-н Първанов, който сте ставали жертва и на много обвинения – най-вероятно някои от тях са били справедливи – но вие не сте намирали за нужно да ги опровергавате. 
Георги Първанов: Тук във вашето студио съм ви опровергавал, ако си спомняте.
Водещ: Тогава съм ви упреквала за това мълчание. Сега: „Първанов вдига къща на морето, палат във Варвара, ограден с не знам какви дувари“. И човек пита: като отиваш на битка за политиката, какво губиш и какво ще спечелиш? Къща във Варвара ли или какво?
Георги Първанов: Знаете ли, вчера се пошегувах – бях в Пазарджик, че съм бил в тяхната Варвара. Има такова село в пазарджишки регион, но на морската Варвара никога не съм бил.
Водещ: Ама тук пише, че ходите често със Зорка, че посещавате сина си, защото това е къща на сина ви – един вид препирате през него имуществото си.
Георги Първанов: Не, това е много нелепо, смешно нелепо и аз ще ги съдя за това. Но не е в това въпросът. Между другото, за съжаление съдебната система – имах възможността да я усетя и на свой гръб. Съдих едни такива клеветници – авторът беше анонимен, поискаха от съда да намеря автора, да дам личните му данни. Аз не успях и делото беше прекратено. Т.е. това ще си върви, ще се набива, и то във всеки брой – то не е само това.
Водещ: Значи е хубаво, че говорим за това и трябва да го повтаряме – че когато един човек като вас и като Николина, и всички потърпевши от съдебната система, които са гледали през пръсти на нейното разпищолване, заради лошото й място в баланса на властите, сега започват да мислят за нейното реформиране. Нали така?
Георги Първанов: Аз винаги съм го предлагал настойчиво, включително и сега предлагаме пряк избор на съдии. Между другото, същият този човек, който държи медийната империя…
Водещ: Делян Пеевски казвате вие?
Георги Първанов: Точно така – той подреди и голяма част от съдебната власт, т.е. той фактически е на входа и на изхода. 
Водещ: Но как стана възможно това, Николина? Как стана възможно това, г-н Първанов? Той не е лош сигурно, сигурно е добро момче, сигурно му е тъжно, че го нападат. Въпросът е, че някой по някакъв начин му позволи това.
Николина Чакърдъкова: Според мен първо не трябва да търсим вината само в него, а и в нас като общество. Защото, както каза ти – все преди не сме забелязвали, не му забелязва и не е истина. Но само ние знаем, че не е истина. С всяко едно нещо в нашето общество е така.
Водещ: Ама за теб са говорили, че ти ходиш да пееш за Първанов още от години, защото той ти плаща много добре концертите, че имаш финансова изгода от него – аз съм го чувала.
Николина Чакърдъкова: Така, ами ето сега идва време да докажеш каква финансова изгода може да имам. Хайде да си зададем и този въпрос. Ние сме нова политическа партия сега. Да ви кажа, аз, дето гледам колегата Бареков – аджеба, не свършиха ли…
Водещ: Колега ли ти е? В смисъл по какво – по артистизъм или… 
Николина Чакърдъкова: В смисъл такъв, че се надпреварваме. 
Водещ: Съперникът ти Бареков.
Николина Чакърдъкова: Аджеба, тези барекови пари не свършиха ли вече? От сутринта като гледам, по всяка една медия – платен репортаж, платен репортаж. Нали всички знаем колко струва платеният репортаж?
Водещ: Даже шефът на една малка кабелна телевизия ми каза, при това той е силно дясно нагласен човек, каза: „Много добре плаща той“.
Николина Чакърдъкова: Да, та в тази връзка – ние не. Аз отивам, ще си пея, ще си казвам моите думи, но това е друга тема. Но във връзка с отзвука от тези медии, само преди два дни аз също надигнах глава – в наш местен вестник доста ме оплюха – и питах за колко лева става въпрос, аджеба? За 15 лева – платили на журналиста 15 лева и той пише, пляска…
Водещ: За 15 лева.
Николина Чакърдъкова: И ме съветват – не му забелязвай. Казвам: виж сега, ако не мога да се справя с този дето за 15 лева 15-годишен труд ми го смазва, аз за къде съм тръгнала тогава? 
Водещ: Абсолютно съм съгласна с това.
Николина Чакърдъкова: Как така? Аз, ако не мога да се справя с едно – извинявам се – нищожество, което за 15 лева е готово да омаскари нещо, което съм градила 15 години и което хората са признали…
Водещ: Но ето сега говорим за прозрачността, за това да си на светло и за това какво стои отзад, в тъмното. Например теб те обвиняват – пишат и спрягат това, че ти си в тази група от хора, които защитават Корпоративна търговска банка и искат парите да се върнат на вложителите, да бъде отворена. За г-н Първанов казват, че има тясна връзка с Цветан Василев, че Василев ти е финансирал концерти, телевизия и т.н., и затова ти сега си на неговата страна. Т.е. зад всичко има корист. Обясни го, че користно захапваш Делян Пеевски, въпреки че все говори кой стои именно зад него. Т.е. цялата тази мъглявина трябва да почне да се разпада от някъде. Кажи за Цветан Василев. 
Николина Чакърдъкова: Стига да имам малкото време, може ли аз, г-н президент, или първо…
Георги Първанов: Може, макар че, ако позволите – има опасност цялото предаване на мине в опровергаване на клюки. Но понеже споменахме за начина, по който трябва да се реши въпроса, и кой за какво е вързан. Нека главният прокурор, вместо да се опитва да дава професионалните рецепти как да се реши проблема с КТБ, което не е негова работа, просто да извади наяве всички онези, които са вързани, всички онези, които са мотивирани персонално, и то доста значимо. Ако някой от нас е в тази компания – моля, нека да бъде показан и хората ще преценят, но да не си формираме представата по жълто-кафявите издания, защото това са парите на хората. Тези пари империята ги е взела от енергетиката, взела ги е от водния цикъл на 20-50 общини. Става дума за големи пари и ги инвестира в едни издания, които опорочават не просто журналистиката, опорочават българското обществено мнение. 
Водещ: Така е, обаче вие казвате – ще минем в опровергаване на клюки и обвинения. През това опровержение минава и истинската позиция, минава и истинската мотивация, мисля – така се докарахме вече. Например, 80 милиона вложения имате ли вие в КТБ?
Георги Първанов: За хиляден път ще кажа – колкото имам вила във Варвара, толкова имам…
Водещ: Така, ето, Николина, вземай, грабвай думата, ако искаш пропей, за да те чуе.
Николина Чакърдъкова: Ако може само в една минута, за да говорим наистина, за хубавото бъдеще, в което аз вярвам – казусът г-н Цветан Василев. Преди големият спектакъл, който направих…
Водещ: Ти имаш ли пари в КТБ?
Николина Чакърдъкова: Нямам. Имам заеми в други банки, които имам да връщам. Преди големият спектакъл в зала 1 на НДК…
Водещ: Да, грандиозен беше.
Николина Чакърдъкова: Грандиозен, хубав, красив. Пуснах писма, молба, предложение на всички най-богати хора, банки в цяла България – повярвайте ми, всички. Има едни списания, където са наредени най-богатите хора. Аз, като един съвестен… пуснах на всички. Всички ми върнаха отговор колко съм велика и голяма и как „нямаме един лев“. Искам да кажа…
Водещ: Обаче няма да дадат. Само г-н Василев даде.
Николина Чакърдъкова: Точно. Обадиха се и знаете ли какъв е парадоксът? Аз попитах: какво мога да направя за вас? С тези пари ще ушия 100 костюма. Казаха: „Нищо, пази българското“. Не той – хора, които аз се срещнах с тях, нямах честа да се видя с този човек. Какъв е оттук насетне – не мога да кажа, но пътищата ме отведоха и до г-н Пеевски. 
Водещ: Така ли?
Николина Чакърдъкова: Да, и на него написах писмо, и на него писах. „Булгартабак“, до там, до там и лекичко ми казаха, че аз съм на Първанов човек и не трябва да ми се помага. Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Сега за какво да говорим? 
Водещ: Ако срещнете г-н Ахмед Доган сега, какво бихме му казали, преди избори, в една много сложна ситуация, в която всички социологически агенции говорят различно, но всички са заинтригувани от мястото, което ще заеме ДПС? Дори има хипотеза, че то може да се превърне във втора политическа сила, което означава, че с лявото се случва нещо катастрофално. Г-н Ахмед Доган, ако го погледнете в очите?
Георги Първанов: Ще му кажа това, което казвам и публично. То е позиция на АБВ, но мисля, че това е голяма част от общественото мнение и г-н Доган, и ДПС трябва да се замислят върху това. ДПС не трябва да бъде в следващата управляваща коалиция. Във всеки случай АБВ няма да участва в коалиция, в която ДПС присъства. На тях им трябва почивка, време, в което – надявам се – да претърпят катарзис, една дума, която стана много модерна във връзка с номинацията за шеф на ДАНС. И това е. Това, което си говорим очи в очи, трябва да можем да го говорим и пред хората. 
Водещ: Какво би значило за България – без въобще да преувеличавам опасността, просто го размишлявам – БСП за първи път да изпадне до положението на трета политическа сила и какво би значило това за вашата формация? Ще се сринете ли заедно с БСП или може да я изтеглите като шлеп? Мислили ли сте за това? 
Николина Чакърдъкова: Г-н президентът нека да каже. Аз после ще кажа моето виждане и моето усещане.
Георги Първанов: Това, че традиционната левица е в криза, е изключителна отговорност на „Позитано“. Нека да не говорим за БСП, да не говорим за българските социалисти изобщо. Отговорността е персонална, отговорността на един тесен кръг.
Водещ: Така е, прав сте. 
Георги Първанов: Те изневериха на обещанията си, на ангажиментите си. Но кризата на традиционната левица е шанс за модерната, новата левица в лицето на АБВ и на някои други формации. Аз нямам претенцията ние да монополизираме и затова ние сме излезли с искания, които в огромната си част са различни. Вижте политическия пакет искания – променяне на държавното устройство, реформа на политически модел, реформа на съдебната власт, борба с корупцията по високите етажи. Вижте онова, което „Позитано“ произведе – същите водачи на листи, със същите идеи. Тези идеи, които те така и не реализираха за една година – плоският данък да отпадне, „Белене“ да се строи. Кой ви пречеше досега? 
Водещ: Значи това е шанс за вас, казвате вие – шанс за АБВ?
Георги Първанов: Да. И още едно изречение, и Николина ще поеме щафетата. Би било обаче грешно, ако ние се вторачим само в електората, в избирателите в лявото пространство. Има много хора, които са недоволни, има много хора, които са идеологическо необременени, но са просто патриоти – към тях се обръщаме ние. 
Водещ: Добре, Николина – Цветан Цветанов е твой противник в Благоевград, генерал Атанас Атанасов е противник. 
Николина Чакърдъкова: Не, нека да бъде…
Водещ: Добре, думата „противник“ не е страшна. Вигенин от БСП – опонент. 
Георги Първанов: Аз искам да ви кажа, че е страшно да си опонент на Цветанов. Някои изпитаха на гърба си през миналия мандат. Това е в кръга на шегата, разбира се. 
Водещ: Може би, пък, са си го заслужили. Това е друга тема. 
Георги Първанов: Лекарите от Горна Оряховица не са си го заслужили. 
Водещ: Това е друга тема. Някой пък предлагам да я обсъдим публично с вас. Николина?
Николина Чакърдъкова: Аз лично не съм притеснена и ще кажа защо. Уважавам ги всички като хора.
Водещ: Вигенин, Цветан Цветанов, генерал Атанасов. 
Николина Чакърдъкова: Аз го познавам Вигенин. Пак казвам, отначало сме тръгнали, била съм част от неговата предизборна кампания, мен ме познаваха, него – не. Казвах – това е хубаво момче, дори го оженихме и т.н. Но що се отнася вече като не противници, а опоненти – аз не се притеснявам, защото ние сме меки, но трябва да търсим и диалог. Нека да дадем първи ръката, че дори и враговете…
Водещ: Имаш ли усещането, че твоят избирателен район ще те оцени теб повече, отколкото твоите забележителни опоненти?
Николина Чакърдъкова: Не мога да кажа, не мога да прогнозирам. За първи път участвам в избори, но знам едно – не знам дали ще бъда политик, но ще бъде будител. Със сигурност ще бъде будител на моите сънародници. 
Водещ: Много ти благодаря, че ми го казваш – сериозно ти го казвам.
Николина Чакърдъкова: Що се отнася до БСП…
Водещ: Никога не съм чула някой честно да ми каже „Аз ще бъде будител“. Всеки чака да му дадат някакъв орден, защото е будител.
Николина Чакърдъкова: Не, моите сънародници не си знаят нито правата, нито задълженията. Ние трябва да тръгнем от там какво значи в момента да гласуваме – дали ще изберем Бойко Борисов или АБВ, или БСП, но трябва да знаем изборите – този процес не свършва дотам. Кой ще ни бъде министър-председател – Бойко Борисов, Ивайло Калфин, Бареков, Лютви Местан? Това е следващата стъпка. На кой поверяваме четири години живота си? 
Водещ: Или по-малко. Последни изречения? 
Георги Първанов: Защо ще спечели Николина в Благоевградския регион? Защото тя е автентичния кандидат. Вижте, в пиринския край такива хора могат и ще бъде оценени. Това е първо. И второ – защото трябва да има не обругаване на личностите, а да има дебат за политики. Ще се проведе дебатът за външната политика на България. Кристиан Вигенин олицетворяваше една антируска политика. 
Водещ: Тази тема така ме боли. Ще продължим за нея. 
Георги Първанов: Готов съм по всяко време на денонощието. Ще проведем дебата за вътрешната сигурност. Там Цветан Цветанов има много какво да каже, или поне да бъде питан. Това е смисълът на АБВ – да задава въпроси, да води дебат и да предлага алтернатива. 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене