Български филм спечели първо място на международен конкурс

прожекционен апарат

Филмът „Толерантност” – съвместна продукция на младежкото театрално и филмово студио към читалище „Възродена Искра” и МЦР „Взаимопомощ” в Казанлък, бе класиран на първо място в конкурса„Fingerprint voting contest“, съфинансиран от ЕС за споделяне на младежките възможности. Това каза за „Фокус” председателят на „Взаимопомощ” Мария Славова.

Във филма участват местни доброволци на МЦР-Взаимопомощ, а двете главни героини са европейски доброволки от Испания по програма „Младежта в действие” и проект „Приятелство в кутия” на организацията. Филмите – участници в конкурса, са оценявани в четири направления, свързани с правата на човека и толерантността – „Достойнство”, „Свобода”, „Солидарност” и „Равенство”.

В генералното гласуване по всички направления, което се проведе в социалните мрежи, участваха по два филма от Естония, Португалия, България и Италия. Казанлъшката продукция на режисьора Румен Сомов спечели с 969 гласа, следвана от португалски филм с 550 гласа, а на трето място е също български филм с 510 гласа.

Филмът победител спечели правото двама представители от организациите в лицето на Красимир Цанев, експерт „Програми и проекти” на МЦР-Взаимопомощ, и Милена Кънчева, оператор на филмовото студио към читалище „ Възродена Искра”, да пътуват до Брюксел, където от 10 до 12 септември ще представят организациите си, Казанлък и бъдещи планове в заснемането на нови продукти. Освен това те ще участват в създаването на документ за фундаменталните права на човека.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене