ИМП: Шест партии влизат в парламента, ако изборите са днес

104678-imp-prouchvaneАко изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да получи 36% от гласовете на избирателите, (24 % от всички респонденти), а подкрепата за БСП Лява България при старта на кампанията възлиза на 24 % от заявилите, че ще гласуват (16 % от всички). Това показва национално представително проучване на Института за модерна политика.

Стабилна остава третата позиция на ДПС – 9,3 % от гласуващите(6,5 % от всички) с тенденция към растеж. Данните от проучването показват, че ако заявените към момента на проучването намерения на гласоподавателите се запазят и реализират в изборния ден, в Народното събрание биха намерили място 6 политически субекта (партии и коалиции) – освен сигурните ГЕРБ, БСП и ДПС, това ще бъдат още „България без цензура“, Реформаторския блок и АБВ. Сериозен потенциал да получи парламентарно представителство има и коалицията „Патриотичен фронт“. Своите шансове да запази парламентарно присъствие има и партия „Атака“.

В сравнение с предходни проучвания своите позиции на този етап запазват и „България без цензура“ и Реформаторския блок. Делът на респондентите, които подкрепят коалиция „България без цензура“ възлиза на 6.4 % от заявилите, че ще гласуват (4,27 % от всички). Реформаторският блок получава 6,2 % от вота на заявилите, че ще гласуват (4,1 % от всички).

По-добри изходни позиции в началото на предизборната кампания, в сравнение с предходно наше проучване в края на юли, показва АБВ. Подкрепа за тях заявяват 5,6 % от респондентите, които декларират, че ще гласуват в предстоящия вот (3,7 % от всички), което означава, че АБВ биха получили парламентарно представителство, ако изборите бяха към момента на проучването. Сред причините за това биха могли да се причислят безконфликтния процес на номинации и разпознаваемите имена от различни сфери на обществения живот, които формацията съумя да номинира.

Сериозен потенциал да спечели депутатски мандати показва и коалицията „Патриотичен фронт“, която получава подкрепата на 3,9 % от заявилите, че ще гласуват(2,6 % от всички). Своите шансове за преодоляване на изборната бариера на този етап запазва и „Атака“ с подкрепа от 3,7 % от гласуващите (2,4 % от всички).

Основното предизвикателство пред двете патриотични формации е доколко ще успеят да мобилизират своите гласоподаватели и твърди електорални ядра в рамките на предстоящата предизборна кампания.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене