Фермери: Стадата в Пиринско „пламнаха“ от син език, заразата мълниеносно убива крави и овце, страшно е, а държавата не реагира…

sin-ezik-po-jivotnite-plyzna-v-selo-mandrica-234541

Животновъди мълчат, за да не изгубят клиентите за останалите здрави животни, ветеринарите не знаят какво да правят

Син език мори от 2-3 седмици животните в Пиринско, в община Благоевград заразата се разпространява мълниеносно и животновъдите не знаят какво да правят и от кого да търсят помощ.

Ветеринарите са вдигнали ръце, държавата не реагира, а ние заги­ваме, истински притеснен е бла­гоевградчанинът Славейко Коста­динов, който има стадо с 400 ов­ци и десетина крави във фермата си в село Дъбрава.

На животинския пазар край Благоевград вчера всички стопа­ни били като попарени заради но­вата напаст, мнозина си призна­ли, че си мълчат, въпреки че имат болни животни, защото, ако се разбере, ще изгубят клиенти и за здравите. Докторите изписват ан­тибиотици, но вдигат рамене, ка­то си признават, че не знаят как да пресекат заразата, трети път давам по 120 лв. и нищо, 10 овце ми умряха, 20-ина са заразени, една успях да спася, но и тя оста­ва саката, не се знае ще може ли да ражда и млекодава, или не, ядосва се Костадинов.

Гневът на фермерите е заради бездействието на държавата. Днес четох, че са отпуснати 1,9 млн. ле­ва, но как и кога тези пари ще стигнат до нас, никой не казва, а ветеринарите не знаят, разкрива болката на десетки животновъди благоевградчанинът. Тази зараза ще ни довърши, със сигурност знам, че са „пламнали“ стада в Хърсово, Дъбрава, в Габрово на едно момче кравите му са болни, ходи като болен, в Покровник съ­що се оплакаха колеги, страшно е! Обаждат ми се фермери и от Капатово, Припечене, Генерал Тодо­ров, уплашени, питат какво да правят, но и аз рецепта нямам, ядосва се стопанинът. Той недоум­ява кога ще се бори държавата с бедствието по животните, които ще измрат, докато някакви ле­карства стигнат до тях. Чухме, че в Турция има ваксина, значи там държавата може да помага на сто­паните, а нашата какво, мащеха ли ни е, та не я е грижа за нас?!, риторично пита Костадинов и признава, че обмислят с колегите му да съберат помежду си пари и да внесат такава ваксина от Тур­ция, за да спасят стадата си. За­ради обяснението, че заразата се предава от комари, животновъди­те всеки ден пръскат стопанства­та си с препарати за дезинфекция, но ефектът клони към нулата. От силната миризма на един от ра­ботниците му прилоша, само се тровим, а резултат няма, разкри Славейко Костадинов.

Мъртвите животни са принуде­ни да загробват, защото най-близ­кият екарисаж е във Варна, а за да ги закарат дотам, трябва да нае­мат хладилни коли. фермерите в Пиринско готвят протести, искат да бъдат чути и държавата да не си заравя главата в пясъка в оча­кване да премине поредното бедс­твие, а да се намеси и да помогне на хората да спасят поминъка си.

Вестник „Струма“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене