Благоевград се включва в Европейска седмица на физическата активност и спорта

104634-oblastenЗа първа година Благоевград се включва в Европейска седмица на физическата активност и спорта. Тя се провежда едновременно в 35 държави с над 500 000 участници. Основната цел на кампанията е да се намери начин да се раздвижи населението на Европа.
България е една от най-обездвижените нации и трябва да се намери начин това да се промени. Подобни кампании са само от полза за здравето на населението ни. Това заяви областният управител на Пиринско Димитър Димитров, днес по време на официалното представяне на кампанията MOVE Week – Европейска седмица на физическата активност и спорта.

 „За огромно съжаление България е на първо място в категорията най-обездвижена нация с 78% не активни българи в това число висок процент обездвижени млади хора”, каза областният управител Димитър Димитров.

Мотото на кампанията е „Да раздвижим България”, а организаторите искат все повече хора да се включат с активни спортни дейности, като  фитнес на открито, походи в планината, маратони, йога и други. В Европейска седмица на физическата активност и спорта ще бъдат организирани спортни празници, състезания, демонстрации.

„Има различни инициативи като част от MOVE Week кампанията. Опитваме се да прехвърляме добри практики от по-активните държави, защото в Европа има държави, които са с над 60% активно население”, заяви Биляна Милева, организатор.

Европейска седмица на физическата активност и спорта тази година ще се проведе от 29 септември до 5 октомври.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене