Миньорите от ТЕЦ „ Бобов дол” прекратиха гражданското си неподчинение

79320-TEC-Bobov-dolМиньорите от ТЕЦ „ Бобов дол” прекратиха днес гражданското си неподчинение. Тази сутрин Енергийният системен оператор е разрешил работата на два блока в ТЕЦ „Бобов дол”, което успокои обстановката сред работниците.

 Миньорите от подземните рудници на „Въгледобив Бобов дол“ спряха работа за един час, още в петък, в знак на протест към действията на Министерство на околната среда и водите и ЕСО, които спряха работата на един от блоковете на ТЕЦ „Бобов дол“.

„Миналият ден беше получено писмо, че ЕСО са спрели втори блок, тоест опитаха се да ограничат обема на работа и тъй като ТЕЦ „Бобов дол от 2 месеца не работи с НЕК, а работи само на свободния пазар, това довежда до 50% намаляване купуването на въглища от Мини„Бобов дол” и съответно 86-те тона въглища, които ТЕЦ-ът трябваше да изкупи през септември от Мини „Бобов дол”се намаляват на половина. Това намаляване на обема на работа ще доведе до трагични ситуации, защото ще се стигне до съкращаване на работници”, обясни Тодорка Дамянова, председател на  КНСБ – Дупница.

Въпреки новината за пискането на втори блок, миньорите са в напрежение от предстоящата среща в МОСВ. Очаква се на планираното заседание днес да стане ясно какви са причините за искането за затваряне на втори блок в ТЕЦ-а.

„В 9.30 часа Енергийният системен оператор () е разрешил работата на два блока в ТЕЦ „Бобов дол”. Това е довело до успокояване на ситуацията при миньорите. КНСБ ще държи да получи отговор на въпросите- кой, защо и с каква цел предприе тези действия и ситуацията ескалира” , каза Дамянова.

Ако не се стигне до споразумение и за заплатите, работниците в ТЕЦ- а ще предприемат по-крайни действия.

Автор: Деси Атанасова, E79 New

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене