Светлозар Лазаров разкри всичко за канала, застрашаващ сигурността на България

Светлозар Лазаров

Светлозар Лазаров

В схемата замесени чужденци без легални паспорти, които не могат да докажат, че са бежанци от войната в Сирия

Пресечен е международен канал за фалшиви документи, изготвяни у нас и предназначени да вкарат в страната незаконно емигранти. Това съобщи на пресконференция в Пловдив главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. БЛИЦ вече анонсира, че той ще говори пред медиите във връзка с „пресечен канал, застрашаващ националната сигурност на България“.

Става дума за отпечатването на сирийски паспорти, като в далаверата са замесени две легални печатници в града под тепетата. При извършените от полицията обиски са открити над 10 000 заготовки за фалшивите документи за самоличност, които са били с много високо качество.

Според разследващите случая, паспортите са били предназначени за изнасяне в Турция, където да бъдат предоставени на емигранти от различни страни, за да могат те да влязат безпрепятствено у нас. На въпрос на БЛИЦ дали сред тях е било възможно да попаднат и ислямисти – терористи, Лазаров отговори, че тази версия се проверява.

Поръчител на поръчката за фалшиви паспорти е мъж, роден през 1977 година в пловдивско село. Той е известен на полицията и дори вече е бил осъждан за подобно нарушение на закона през 2006 година.

В хода на операцията са арестувани 9 души, каза още главният секретар на МВР. Сред тях са хора от печатниците, както и посредници в сделката. След изтичане на 24 часа в ареста остават шестима от задържаните.

Според разследващите, поръчката за фалшивите сирийски паспорти е била за 50 000 долара. Ако документите бяха прехвърлени в Турция, у нас би могло да се очаква пристигането на около 10 000 души от страни в Близкия изток.

Освен далаверата със сирийските паспорти, печатниците в Пловдив очевидно са въртели и друг нелегален бизнес, тъй като са открити и заготовки на официални документи на български университети, министерства и други институции.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене