Валери Симеонов: В листите на НФСБ няма хора, които са участвали в политиката и в ограбването на България

Валери Симеонов

Валери Симеонов, съпредседател на Национален фронт за спасение на България, в интервю на Радио „Фокус” 

Водещ: Г-н Симеонов, с какви амбиции и с какви средства коалиция „Патриотичен фронт“, част от който е НФСБ ще се хвърли в предизборната битка?
Валери Симеонов: Ако имате предвид пари, материални средства – с тези, които ни е определила субсидията, които, за съжаление, в този период ще бъдат доста ограничени, поради това, че парламентът предсрочно приключи дейността си, но няма значение. Разчитаме също така и на пословичния ентусиазъм, на себеотрицанието на нашите поддръжници и членове, по отношение на контролирането на изборния процес в Секционните избирателни комисии, където знаете, че стават едни от най-големите закононарушения. А иначе, извън шегата, предполагам, че вашият въпрос е с какви средства ще се ангажираме чисто агитационно нашия избирател: Със средства на убеждението, със средства най-вече на личния си пример. Това е, което основно ни различава от останалите партии. В листите на НФСБ са хора с биографии, хора, които не са професионални политици. Основно това са хора, които са се доказали в професиите си. Има хора от телевизията, хора с дългогодишен стаж като нашите колеги например в дипломацията, като журналистиката, такива като Велизар Енчев, като Стефан Солаков, като Валентин Касабов в Бургас, Димитър Байрактаров с неговия богат икономически ако щете, и житейски опит и редица други. Хора, които по силата на собствения си пример ще положат усилия, за да ангажират своите избиратели в отделните избирателни райони. 
Водещ: Това, че не са професионални политици, доколкото разбирам от думите ви, е плюс. 
Валери Симеонов: Огромен. 
Водещ: Защо в България професионалният политик се възприема толкова негативно?
Валери Симеонов: Защото професионалният политик се превърна в една зъбчатка, в един детайл от неговата добре смазана корупционна политическа машина. Въобще не е силно това, което казвам. Всяка партия е една корупционна машина в България, особено тези, които са управлявали до момента, пък и не само те. Директно може да изразим, че за всички тези 25 години нямаше управление на БСП, което да не е минало с такива корупционни скандали и с разпродажби, с бит-пазараджийски номера в края на всеки мандат. Всъщност не само правителството на Орешарски беше това, което буквално в последните часове разпродаде България, подписа „Южен поток“, направи договорка с „Уестингхаус“ или уволни директорите на няколко болници, буквално в последния момент с арогантност, наглост, която заслужава да бъде наказана и преследвана от закона. Спомнете си какво беше преди това. Имаше една продажба на рибарско пристанище във Варна, буквално в последните дни от управлението на тройната коалиция, под управлението на Станишев, ако си спомняте. Ако върна лентата мога да припомня и от предните мандати безобразията, които сътвори правителството на Жан Виденов, но нека да видим по-различни ли са останалите. Нима НСДВ бяха по-различни? Нима ГЕРБ бяха по-различни? Всяка политическа партия в общи линии изнасилва и употребява властта за собствените си нужди и нуждите на своите ръководства. Те направиха, че точно този начин на употреба на властта направи политическите лидерите и съответно политиката направи мръсна дума в България. Така че аз се гордея, че при нас няма или почти няма хора, които да са се занимавали продължително време с политика. 
Водещ: Аз ще ви върна към миналата година и предишните предсрочни парламентарни избори, когато на НФСБ буквално не достигна съвсем малко. Сега тръгвате към избори като Коалиция „Патриотичен фронт“. Смятате ли, че този път ще успеете заедно с тези партньори, които сте си избрали?
Валери Симеонов: Естествено, аз съм оптимист за резултатите от тези избори и съвсем естествено аз няма да приема тезата ви, че на парламентарните избори през 2013 година на нас не ни е стигнало малко, нищо подобно. На нас ни стигна достатъчно, за да бъдем в парламента. Чисто и просто нямахме представители застъпници, наблюдатели в секциите и масово бяха извършени манипулации. Нашите бюлетини бяха слагани или в купчинките на другите партии или бяха унищожавани със задраскване и това го доказахме с жалбата си до Конституционния съд, която той естествено не уважи, но ставаше въпрос на места за десетки бюлетини в една секция само. 
Водещ: В този ред на мисли, кое ви гарантира, че това няма да се случи и този път?
Валери Симеонов: Ще ни гарантира това, че ние ще осигурим присъствие във всяка секция на наши представители на партии. Защото на изборите за Европейски парламент ние успяхме да покрием над 80% от секциите с наши представители, а когато имаш свои представители тогава можеш да бъде сигурен или в голяма степен да бъдеш сигурен, че няма да бъдат извършени брутални, груби манипулации, така и стана. А сега вече към нашите представители ще се присъединят и хората, които до момента са били представители на ВМРО, така че надявам се да покрием над 95% от секциите и по този начин ние ще контролираме процеса на изборите долу в секциите. Ще имаме резултати веднага след изборния ден за това колко са гласували за нас и това ме кара да бъда до голяма степен по-уверен в това, че резултатът няма да бъде фалшифициран, както стана 2013 година. 
Водещ: Въпросът, който този път задаваме и ще задаваме и ще задаваме е, не толкова колко процента ще има всяка партия, а кой с кого ще се коалира. Задавам го и на вас – след 5 октомври – с кой и накъде?
Валери Симеонов: Към защита интересите на България няма никакви коалиции до момента нито подготвени, нито сме водили преговори, с когото и да било нито сме водили телефонни разговорчета, нито сме си пращали смс-чета – нищо такова. „Патриотичният фронт“ има своя доста различаваща се от останалите партии идеология и платформа, защото платформата, програмата на НФСБ и тази на ВМРО реално съвпадат, просто реално няма никаква разлика между тях. Така че ние ще изпълняваме своята програма праволинейно, няма да имаме това удоволствие да сключваме коалиции в името на политическата сметка или да извършваме пазарене на нашето представителство в Народното събрание, а точно обратното. Ще подкрепяме всичко добро и ще сме против всичко, зад което се крият корупционни или някакви външни интереси например. Така че няма да мога да дам удовлетворителен отговор. И между другото много ми е странно защо такъв неистов интерес проявявате журналистите – всичките този въпрос го задават на всяко интервю, на всяка пресконференция. Трудно ли е да се разбере, че не е задължително някой да влиза в коалиции, за да върши своята отговорна работа на политик, съобразно ангажиментите, които е поел? Сега сигурно ще ме попитате: „Да, ама ГЕРБ как ще управлява, ако няма 121?“ Защо да не управлява? Аз не виждам никаква причина да не управлява, която и да били голяма партия, даже да няма 121. Да не би на Запад навсякъде в Европа да са с повече от половината парламентарна подкрепа партиите, които управляват – нищо подобно. Те доказват, че програмата им е достойна за защита, преговарят непрекъснато, непрекъснато се контролира и реакцията на опозицията, съгласуват се позициите и законопроектите и така се управлява. Що за измишльотина дето я натрапи Бойко Борисов на всички в главите на хората, че „ако нямаме еди колко си депутата няма да управляваме“? Това са глупости просто. 
Водещ: Сякаш в България европейските практики са доста по-трудно приложими вероятно. Изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за 10-те зам.-министри мюсюлмани предизвика, знаете, голяма полемика. Как коментирате евентуално влизане в управлението на религиозен принцип?
Валери Симеонов: Гледам като на закононарушение. Това, привилегия по религия, по признак „религия“, по вероизповедание е нещо, което Конституцията изрично го забранява. Изрично го забранява, забранява го и избирателният закон. Така че нещо пак обърка Бойко Борисов, изтърва някаква глупост и сега даде „храна“ на медиите и на останалите политически лидери. 
Ева БРАНИМИРОВА/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене