Димитър Димитров: Костинбродската афера е пропаганда за въздействие върху избирателите

Димитър Димитров

Димитър Димитров експерт по изборно законодателство, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус”

Водещ: Бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева, която оглавява Обществения съвет към Централната избирателна комисия, ще бъде съветник на служебния премиер Георги Близнашки. Премиерът се срещна с ръководството на ЦИК, за да обсъди досегашната работа по подготовката на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Възможностите за съвместна работа между ЦИК и служебно правителство ще коментира Димитър Димитров, експерт по изборно законодателство, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. Г-н Димитров, проблем ли е, че няма да има министър по изборите?
Димитър Димитров: Не мисля, че е проблем. Назначаването на такъв министър би разширило в известен смисъл възможностите за контрол върху административната подготовка на изборите и обръщам внимание, че това е важна част, която винаги подценяваме. Очевидният пример е съдържанието на избирателните списъци, които винаги знаем, че съдържат някакъв инфлационен компонент, тоест има някои, които съществуват по някоя причина и например, ако имаше такъв министър, той би могъл да потърси малко по-задълбочено причините с евентуалното намерение да се внесат известни корекции, които, ако не друго, да помогнат проблема да бъде не толкова остър. Той трудно би могъл да промени каквото и да било в подготовката, защото кодекса в последния му вид подробно разписва отговорностите на отделните Министерства и ведомства. Ако съществува служебно лице, единственото, което може да направи, е преглед на това, как се изпълняват задълженията по Изборния кодекс. Нека да повторя, отделните министерства – външното, регионалното, вътрешното, на правосъдието и прочие имат разписани задължения и това, което би могъл да направи един такъв министър в рамките на усилията да координира подготовката, е да извърши преглед на това, как се изпълняват тези задължения. 
Водещ: Служебният премиер професор Георги Близнашки обяви, че няма да допусне в ръководеният от него кабинет да има втора Костинбродска афера. Взети ли са всички мерки, за да не се допусне повторно такъв случай? 
Димитър Димитров: Няма как да се случи повторно. Още повече, че моите както и на много други експерти мнения, че това е вид пропагандна формула или нещо като вятърна мелница, с която се борим. В кодекса са разписани задълженията както на ЦИК, така и на администрацията. В подробен порядък и е разписно, кой печати и кой отговаря за сигурността. Това, което обичайно се е вършело в предходното десетилетие и в последните години, печатането да е било отговорност на Министерския съвет, вече не е така. Условията, при които се сключват тези договори са подробно определени в самия Кодекс. Знаете, че се печати само в една печатница и евентуално такава, в която е отделно поделение или същите условия за сигурност могат да поеме част от печатането, тъй като става въпрос за сравнително голям обем от документи. Аз не мисля въобще, че Костинбродската афера съществува като афера. Тя ако е афера, по-скоро е за това, как в последния момент беше въздействано върху нагласата на избирателите. В този смисъл, да това е афера. 
Водещ: Анализатори определиха предстоящите избори като рекордно скъпи за данъкоплатците. Вместо 21 милиона лева, колкото са били похарчени през май миналата година, сега правителството отпуска близо 27 милиона лева. Вие имате ли обяснение за това повишение? 
Димитър Димитров: Реалната цена на изборите може да разберем в края, когато бъдат написани фактурите и се направят разплащанията. В момента се приема план-сметка и в нея има различни компоненти. В общия случай парите по-скоро не достигат от колкото да са надхвърлени. Въпреки, че в някои случаи се е получавало така, че в края е имало икономии по план-сметката. Тоест, не са били изразходвани всички средства. Не познавам план-сметката в детайли, за да мога да коментирам, но очевидно, че бюджетът няма как да бъде сравняван с предходния, поради елементарна и очевидна причина – сега ще се печатат 31 варианта на всички възможни набори от документи, тъй като ще имаме 31 мандатни района и съответно 31 варианта за всяка една от партиите, регистрирали вариантни листи. Това, разбира се, повишава разходите. Към бюджета се добавят, освен всичко останало, и някои неща, които ми се струват екстравагантни като гласуването с машини. За това ще трябва да платим, въпреки, че то все още е в порядък на експериментално гласуване.
Димитър Драганов/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене