Проф. Георги Близнашки: Необходима е мобилизация в подкрепа на кандидатурата на Кристалина Георгиева, без оглед на партийната принадлежност

kristalina_georgieva

Като изключително полезен премиерът проф. Георги Близнашки определи разговора с еврокомисар Кристалина Георгиева, която днес беше гост на правителственото заседание. „Родиха се няколко важни идеи, които ще възприемем като инициативи на правителството по- нататък“, заяви проф. Близнашки на пресконференция след редовното правителствено заседание.
Акцент по време на разговора с българския еврокомисар е била ситуацията във Врачанска област след наводненията. Обсъдена е и ситуацията в рамките на ЕС, различните механизми за подкрепа на България, както и кандидатурата на Кристалина Георгиева за заместник-председател на Европейската комисия и върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност. Премиерът счита, че страната ни има шанс да се пребори за високия пост и обяви, че е подготвил писмо до председателя на Партията на европейските социалисти, с което го призовава за подкрепа. Според проф. Близнашки, необходима е и мобилизация на всички български евродепутати, без оглед на тяхната партийна принадлежност.
Министър-председателят отбеляза и решението за обновяване на състава на Комисията за възстановяване и подпомагане, която ще бъде председателствана от министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов. Първото си заседание Комисията ще проведе в четвъртък, 14 август, от 10 часа в Министерския съвет. Очаква се да бъдат разгледани възможностите отпускане на средства в подкрепа на пострадалите от наводненията в Северозападна България.
На днешното си заседание правителството взе решение да бъдат обезщетени наследниците на четиримата загинали при наводненията във Враниловци и в Мизия. Еднократната финансова помощ за всеки от починалите ще бъде в размер на 10 000 лв., обяви вицепремиерът Йордан Христосков. Той допълни, че са приети молбите за еднократна социална помощ в размер на 325 лв. на повече от 1000 души, а по програмите за субсидирана заетост са осигурени около 750 работници. „Държавата прави всичко възможно средствата бързо да достигнат до хората“, увери от своя страна министър-председателят Георги Близнашки.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене