Корнелия Нинова: Промяната в БСП може да бъде модел за промяна в България

Обръщаме се с протегната ръка към всички, които искат промяна

„С промените в партията показахме какво бихме направили, ако управляваме държавата. Първото – край на задкулисието. Когато даваш възможност на всички да решават, а не на една тайна групичка, така казваш – така трябва да стане в държавата. Второ – хората да взимат участие в решенията, които засягат техния живот. Ние го направихме с прекия избор. Каквото протестиращите в момента искат, техният глас да се чуе, ние го направихме в партията. Третото е за морала в политиката – да не лъжеш преди и след избори. Преди изборите казахме, че няма да влизаме в задкулисни договорки с ГЕРБ и издържахме този тест – отказахме и постове, и пари – четири години бяхме опозиция. И може би най-важното – ние сме единствените, които за тези четири години изработихме алтернативен план за развитие – „Визия за България“. Това е достойнството на този Конгрес – тези четири години усилия затвориха един цикъл на промяна в БСП, който може да бъде мини модел за промяна в политиката изобщо.“ Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНТ.

Тя припомни, че в миналото председателят на партията се е избирал задкулисно от малка група хора с очакването, че той ще обслужва личните им интереси, а не партийните и държавните. „Преди четири години реших, че ще променя това и предложих прекия избор. Проведохме го изключително успешно и това вече е необратим процес“, подчерта Нинова.

Председателят на БСП коментира нападките на някои от опонентите си в надпреварата за лидер на партията: „Можеше да се излезе от това състезание с по-голямо достойнство. Ако аз бях загубила, щях да постъпя по друг начин. Защото това, което се го говори- манипулирани избори при близо 70% активност и такава голяма разлика в резултатите, обижда членовете на партията. Социалистите отговориха подобаващо на тази негативна кампания, насочена не срещу мен,а срещу партията.“

Корнелия Нинова изрази най-голяма изненада от твърденията на Сергей Станишев, че БСП се е превърнала в лидерска партия. „Прекият избор на лидер е утвърден като най-демократична модерна европейска форма в социалистическите партии в ПЕС. Значи Станишев приема, че Педро Санчес в Испания, който в момента е и премиер, може да бъде избран пряко от партията си- че това е модерно и демократично. Че същото може да стане в Португалия, да стане при лейбъристите в Англия. Пряк избор сред социалистите има в Германия и във Франция – в цяла Европа. Но когато става въпрос за БСП, е авторитарно и лидерско да дадеш на народа да избира. Няма никаква логика и в това – да наричаш авторитарен лидер, който сам ограничава властта в рамките на два мандата“, коментира лидерът на българските социалисти.

„Нямам представа защо поканата ми към Калоян Методиев да присъства на наше празненство е повод за напускане. Изненада е, не би трябвало това да е повод за раздяла с президента“, отбеляза Нинова.

Тя подчерта, че следва принципна и последователна позиция що се отнася до отношения й с президентската институция: „Там, където позициите ни съвпадат по политиките, сме говорили еднакво. Такъв е случаят с промените в Изборния кодекс на ГЕРБ. В зала часове наред аргументирано се борехме в парламента да не се връща гласуването с хартиена бюлетина. Мотивите на президента за налагане на вето са и нашите. Там, където сме имали различния, съм ги изразявала публично и категорично. Когато президентът призова да върна парламентарната група в парламента, му отговорих публично – да се грижи за президентската институция и да не се меси в работата на партията.“ Нинова добави, че лично тя и партията никога не са се намесвали в решенията на президента и така ще си остане.

Според Корнелия Нинова промени в Конституцията не могат да се осъществят без консултацията с парламента и парламентарно представените партия. Председателят на БСП подчерта, че по-важното от това – кой предлага промените, е това, какви са те:  „Който и да предложи да отпадне правова, социална и демократична държава от Конституцията, щеше да срещне съпротивата на БСП. Който и да предложи да отпадне преамбюла с основните ценности – хуманност, мир, равенство, свобода – също щеше да срещне нашата съпротива. Важно е съдържанието на тези промени. Конституцията е променяна, ние сме участвали в тези промени и сме подкрепяли някои от тях – въпросът е по същество.“

„Оставката и предсрочните избори са решението на политическата криза в България. Така и по-бързо ще ни освободят от золумите, които правят в икономиката – днес видях, че ще искат увеличаване на дефицита над 3%, огромният дълг е над 30 млрд. Всеки ден, който управляващите стоят на власт осигурява все повече проблеми за идните поколения“, категорична е Корнелия Нинова.

По нейните думи Борисов предизборно се опитва да се освободи от коалицията, която управлява в момента – официално на ГЕРБ и Обединените патриоти, но неофициално със скритата подкрепа на ДПС. „В момента ни управлява нова тройна коалиция. Фактите говорят – всички ключови решения в парламента, които поддържат правителството, са взети с подкрепата на ДПС. Предложението на ДПС за експертен кабинет е поредният опит да се спаси статуквото и това управление. Опитът на премиера да покаже дистанцираност от това няма как да се случи“, каза още Нинова.

„Борисов е олицетворение на сегашния модел на управление, но въпросът не е в него. Ние не искаме просто те да станат, а ние да седнем на техните места. Ако Борисов се махне, но този модел на управление продължава – ако продължава да се погазва разделението на властите, да се краде безогледно, да нямаш достъп до здравеопазване, образованието да е такова, че неграмотността да расте, доходите да са най-ниски в Европа – няма смисъл в това. Трябва да се смени моделът“, категорична Корнелия Нинова. „Разговори за коалиция ще проведем след изборите, но преди тях се обръщаме с желание и протегната ръка към всички хора, които искат промяна. В момента има принципни въпроси в политиката, по които можем да създадем един широк фронт“, завърши тя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене