СЛЕД ГОРЕЩИ ДЕБАТИ В ПРИСЪСТВИЕТО НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ДЖЕРМАНЦИ! 1 глас не стигна на ОбС – Дупница да даде „зелена светлина” на компостиращата система за 700 000 лв. в с. Джерман

След разгорещени дебати по време на заседанието на ОбС – Дупница вчера общинските съветници отказаха да приемат докладната за запис на заповед за 700 000 лв. за проект на компостираща система за битови отпадъци край село Джерман. Жители на село Джерман влязоха на заседанието и протестираха против изграждането на компостиращата система за битови отпадъци край селото.

Допуснати в залата бяха само 10 жители на селото поради спазване на режима срещу коронавирус, те носиха плакати с надпис “Не превръщайте селото ни в сметище”.

Председателят на сдружение “Бъдеще за Джерман” Борислав Тасков изрази позицията на съселяните си, като заяви, че не са съгласни с решението на общината да изгради депото. Джерманци не желаят да са сметището на няколко общини, категоричен бе той.

Борислав Тасков

Общинският съветник от ГЕРБ д-р Паризов, който живее в с. Джерман, призна, че ще гласува с “въздържал се”. Ето какво каза още той:

“Аз живея в Джерман. Селото непрекъснато се обгазява от горящото сметище край Дупница. Течението носи пушека към селото и не може да се диша. Сметището се пали често, ако се направи още едно сметище или компостираща инсталация, селото ще бъде обгазявано от две места. На сметището край Дупница се складират отпадъци отпреди 40-50 г. Там има стотици тонове какви ли не отпадъци и като се запалят, горят с дни. Възрастните се притесняват за здравето на младите, а младите – за децата си”, заяви д-р Паризов.

Независимият общински съветник Георги Градевски гласува „против” компостиращата система, като заяви:

“По принцип съм за изграждане на депо, но нека се вслушаме в жителите на селото, а и местността, в която ще се гради депото, е свлачищна зона. Общината да потърси друго място за депо”, заяви Г. Градевски.

Д-р Първан Дангов от БСП заяви: „По темата, по която сега се упражнявате, по време на управлението на Ат. Янев имаше проект да се изгради депо до съществуващото сметище край Дупница. Какво стана с този проект? Днес мислите само за пари, а не за здравето на хората. Вярно ли е, че общината е глобена за горящото сметище преди дни?”.

Първан Дангов

Кметът на община Дупница М. Чимев отговори: “Още през 2012 г. имаше ОВОС за изграждане на депо. Сега става въпрос за една клетка за компостиране на битови отпадъци. На едно от събранията с жители на селото обещах, че няма да строим, докато не излязат решения на всички инстанции на съда, където беше обжалвано решението за ОВОС. Така и направих. Изчаках решението на съда и представих докладната за гласуване”, заяви кметът.

В крайна сметка „на косъм” докладната за запис на заповед за 700 000 лв. за проект за компостираща система не беше одобрена, 16 общински съветници гласуваха “за”, 11 “против” и 1 “въздържал се”. Един глас не достигна за мнозинство при гласуването.

Жителите на с. Джерман си тръгнаха обнадеждени от сесията, но и с притеснение, че на следващо заседание няма да бъде подложена за ново гласуване докладната и тогава да събере мнозинство от 17 гласа…

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене