Обявяват конкурс за управител на общинската болница в Дупница с 3000 лв. заплата

Общинските съветници в Дупница взеха решение за провеждане на конкурс за управител на общинската болница с брутна заплата от 3000 лв. Местните парламентаристи избраха 5-членна конкурсна комисия с председател д-р Соколова, общински съветник от ГЕРБ.

В комисията влизат бившата шефка на ГУМ – Дупница, която е общински съветник от “Глас народен”, зам. председателят на ОбС – юристът Йонко Гергов, и Станислав Павлов от БСП. В комисията ще има и представител на РЗИ – Кюстендил. За член беше предложен и д-р Паризов, но той си даде отвод.

По време на разглеждане на тази точка от дневния ред се получи дебат за общинската болница в Дупница. Д-р Пламен Соколов, дългогодишен лекар в общинската болница, в момента собственик на МЦ, заяви: „Преди 3 г. болницата имаше финансово затруднение, днес то е от липсата на кадри. На последната среща на прокуриста на болницата с общинските съветници беше изнесено, че болницата е заработила 207 000 лв. за последния месец, това са пари за половината заплати. Аз имам питане към председателя на Здравната комисия в ОбС д-р Александър Паризов – той знае ли, че ножицата на заплати в болницата е много голяма? Определени лица получават високи заплати, а другите – много ниски. Искам да попитам и когато се прави протоколът за 1000 лева бонус за първа линия при Ковид, как се определят лицата? Бившето вътрешно отделение и фтизиатрия бяха превърнати в Ковид отделения с част от второ вътрешно. Налага се едни и същи лекари да работят в двете отделения. Защо д-р Евтимова напусна? По време на пандемията се затвори инфекциозно отделение. Казаха ми, че 7 медсестри са напуснали или са подали документи за напускане, може и да съм подведен, затова питам д-р Ал. Паризов. Оплака ми се медсестра, че е била уволнена, защото е отказала да отиде да работи в Гюешево. Кой ще остане да работи в болницата? Тя ще фалира заради липса на кадри”, заяви д-р Пл. Соколов.

Пламен Соколов

Д-р Ал. Паризов му отговори: “Съгласен съм с някои от нещата, които казахте. Д-р Евтимова получаваше немалка заплата. Прокуристът заяви пред нас, че тя напуска по собствено желание. В отделението работи и д-р Богоева, която е на такава възраст, че законът й позволява да излиза често в отпуск при коронавирус. Опитахме се да задържим прокуриста на работа, но тя е категорична, че напуска по лични причини. Обеща да остане още най-много 3 месеца, докато се избере управител. Не е сигурно, че ще дойдат нови лекари. Медсестри предпочитат да си стоят вкъщи с 300 лв. пенсия, но да не работят в условия на коронавирус”, откровен бе д-р Ал. Паризов.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене