Наглите обири в Сандански свързани

Апашите влезли в банката през заден прозорец

 

Бандитите боядисват камерите

 

Домът на полицейски началник е ограбен преди банка

Два изключително нагли обира бяха извършени през няколко часа в Сандански. Миналата нощ бяха претарашени домът на полицейски началник и банка. Според водещата версия на разследващите ударите е много вероятно да са свързани, въпреки че почеркът при извършването им не си прилича.
Около час преди полунощ е подаден сигнал за взломна кражба в жилище на улица „Княз Борис“. На мястото веднага е изпратен патрул, като криминалистите установили, че всъщност това е домът на един от техните началници. По информация на struma.com става въпрос за зам.-шефа на полицията в града Владислав Паскалев, син на бившия шеф на РПУ-то Георги Паскалев. Разбит е бил патронникът на вратата на апартамента му. На мястото са изпратени много ченгета, които да търсят следи от отпечатъци или други улики, които могат да ги насочат към извършителите. По телефона е уведомен полицейският шеф, който бил в отпуск и на море със семейството си. Очакваше се вчера през деня той да се прибере преждевременно в Сандански, за да установи какви са липсите и в същото време да помогне на колегите си в работата по случая.

Огледите продължиха през целия ден


Докато криминалистите приключвали първоначалния оглед на тарашеното жилище, в полицията е получен сигнал за обир в клона на Общинска банка. Той е подаден след 3 часа от служители на СОТ, които получили сигнал от охранителната система. По това време и хората около най-натоварения булевард в града „Свобода“, където е офисът, се разбудили от пускаща се и спираща аларма. Веднага започват огледи, които продължиха и вчера през деня. В банковия клон обирджиите са се вмъкнали през дограма на гърба на сградата. Изрязана е решетка и разположеният на около 2 метра от земята прозорец е бил счупен. Охранителните камери веднага са напръскани с цветен спрей. Вътре има метален шкаф със сейфове, като ключът бил оставен върху него. По първоначални данни оттам са изчезнали 4000 лв., 800 евро и 100 долара.
От МВР първоначално съобщиха, че сигналът е получен в 3:26 часа. По-късно през вчерашния ден от държавното обвинение обявиха, че сигналът от сигнално-охранителната техника е бил подаден в 3:12 часа. Охранителите били на място след минута и 15 секунди, но от крадците нямало и следа. Все още не е ясно десетината минути разлика между сигналите дали се дължи на техническа грешка или по някаква причина сотаджиите са се забавили с подаване на сигнала към колегите си от полицията.
Една от основните версии, по които се работи, е, че между двата има връзка и съвсем не става дума за случайност. Източник близо до разследването сподели, че ще се проверява и евентуалното участие в удара на човек, отлично запознат с обстановката в банката. Разстоянието между местата на обирите е съвсем късо – на около 2-3 минути път с кола. Сравнително точно по средата е полицейското управление на града. Проверяват се и записи от охранителни камери на булевард „Свобода“. Там са разположени и офисите на други финансови институции, а на метри от атакувания клон е сградата на общината. Наблизо има и денонощен магазин. Криминалистите смятат, че апашите са били запознати с разположението на камерите и са се придвижвали само по малките задни улички, откъдето и бързо се изнесли след удара. Проверява се и дали освен изчезналите пари в банката е имало ценности, които всъщност може да са се оказали основната плячка на обирджиите. По случаите работи Районната прокуратура в Сандански, а на огледа в банката бе и шефът на полицията в Благоевград комисар Дойчин Дойчинов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене