Красимир Каракачанов: Младите започват да осъзнават, че воинската професия е добра перспектива

Няма просперираща държава в света, която няма боеспособна и силна армия, това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на тържествения ритуал по полагане на военна клетва от 66 курсанти във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, който се състоя на 19 септември.

Те влязоха в курсантските редици на 14 август 2020 г. и преминаха базова военна подготовка, която включва физическа и строева подготовка, обща тактика и обучение по дисциплините „Огневи системи и теория на стрелбата“, „Основи на военното право и нормативната уредба на въоръжените сили“ и „Ядрена, химическа, биологична защита и екология“.

Курсантите първокурсници ще се обучават в специалността „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“ в специализации: „Корабоводене за ВМС“, „Корабни машини и механизми за ВМС“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“, „Кибероперации“, „Мехатроника“, „Военноморска логистика“ и „Военен лекар“.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подчерта, че младите хора започват да осъзнават, че воинската професия е добра перспектива.

Преди четири години, когато станах министър, випускът беше 18 човека, тази година е 66 и още двама медици ще допълнят строя. Това показва, че нещата вървят в положителна насока, заяви Каракачанов пред журналисти.

Той бе категоричен, че след 25 години съкращения и липса на визия сред политиците, все повече хората разбират, че армията е един от най-важните стълбове на държавността.

Неокомплектоването започна малко по малко да се преодолява.  Разбира се не с тези размери и темпове, които на мен ми се иска, но тенденцията е положителна. Хората, които постъпват във военните училища и армията са повече и това се дължи на отношението, което виждат“, допълни министърът на отбраната и припомни, че ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ е класирано сред най-добрите военноморски училища в света.

След полагането на клетвата от курсантите академичният съвет на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ удостои със званието „Доктор Хонорис кауза“ генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Изключително съм признателен и горд, че преди няколко години намерихме общ език с Военноморската академия и с Медицинския университет – Варна да направим проект, който ще остави дълбока следа във военната медицина. Сега имаме едни изключително мотивирани млади хора, които се захванаха с нелеката задача да учат две специалности наведнъж и да попълнят редовете на военните офицери. Преживяхме над 20 години демилитаризация на военното здравеопазване, сега е време медицинското офицерство у нас да си върне достойното място в редовете на въоръжените сили, заяви в словото си генерал-майор Мутафчийски.

На церемонията присъстваха началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене