Интересен казус! Родители настояват за извънредна сесия на ОбС! Не искат детето им да ходи на училище с маска или шлем

Да се свика извънредна сесия на Общинския съвет в Благоевград, която да вземе отношение по изискването децата да ходят с маски на училище, настояха вчера сем. Зорница и Росен Туповичарски, които имат третокласник в Трето основно училище „Димитър Талев“. Искането им е оформено като уведомление до председателя на ОбС Андон Тодоров, с копие до шефа на инспектората Ивайло Златанов и директора на училището Михаил Спасов.

„Не съм съгласен детето ми да посещава училище с маска или шлем, или каквото и да било средство, препятстващо свободното дишане. Не съм съгласен то да бъде дезинфекцирано с каквито и да било средства. Не съм съгласен то да бъде ваксинирано, имунизирано или подложено на каквато и да е медицинска интервенция на територията на учебнотот заведение без мое знание и изрично писмено съгласие“, пише в уведомлението благоевградското семейство.

Следват разсъждения на тема доколко полезни и вредни са маските.

„Моля да имате предвид, че и към настоящия момент липсват официални данни, както медицинско или клинично потвърждение на твърденията на държавния главен инспектор и на специалистите от НОЩ за безспорната необходимост от носенето на предпазни маски. Клиничните изследвания сочат, че е безпредметно  използването на маски от здрави хора, което води до развитие на бактериални инфекции, безплодие и дори рак. У нас в прогимназиалния курс на обучение се изучава, че при процеса на дишането, вдишваме кислород, а издишваме въглероден двуокис, който е вреден за клетките на организама. Поставянето на маска, покриваща носа и устата, възпрепятсва процеса на дишането, като насища организма с вредния въглероден двуокис, който сме издишали, което всъщност бавно ни самоубива, а съгласно чл. 121 ал. 1 от Наказателния кодекс подпомагането или склоняването към самоубийство е инкриминирано деяние.

Освен вредните процеси от издишания въглероден двуокис в маските се създават най- благоприятни условия- топла и влажна среда, способстваща бързото и безпрепятствено развитие на вирусите и бактериите, което е още едно доказателство, че те са по- скоро вредни, особенно за детските бели дробове, които са в процес на развитие“, разясняват Туповичарски.

Те дори предложили текста на решението, което трябва да приемат благоевградските общински съветници на извънредна сесия. Според него носенето на маски в благоевградските училища ще става единствено и само пожелание и преценка на родителя/ настойника. Туповичарски настояват още незабавно да бъдат премахнати т.нар. „изолационни кабини“, където са монтирани, защото те били в противоречие с чл. 29 от Конституцията на България /“Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно и унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация“/, както и с Конвенцията за правата на детето и Хартата за правата на човека.

Малко извън темата, вносителите на предложението за извънредна сесия са поискали ОбС да забрани в общинските учебни заведения да бъдат допускани всякакви неправителствени организации, защото съгласно чл. 2, ал.2 от Закона за училищното и предучилищното образование участници в образователния процес са децата, учениците, учителите, директорите, други педагогически специалисти и родители, но не и НПО-тата.

Вчера по телефона Зорница Туповичарска обясни, че нейна позната ѝ изпратила текста на уведомлението, но тя била съгласна с всяка дума в него. Майката призна, че не е мислила какво ще прави, когато утре прати детето си без маска на училище, но училищните власти го върнат заради приетите  със закон на МОН правила да се влиза в сградата само с предпазна маска или шлем.

„В училището има 600 деца, това, че родителите на едно от тях не желаят да ходи с маска, не означава, че трябва да жертваме здравето на останалите 559“, коментира Ивайло Златанов, който до снощи още не бе получил уведомлението на Туповичарски. Годината ще е особена,  трябва да се въоръжим с търпение и да помним, че идеята е не да се травмират ученици, а да опазим живота както на децата, така и на техните близки. Като дойдат такива писма на служебната ни поща, аз пращам експерта, отговарящ за района, да говори с хората. Има резултат. Вчера в Сандански имахме такъв случай – от 150 недоволни родители, накрая 148 се съгласиха  с доводите ни за необходимостта от маски“, каза шефът на инспектората.

ОбС председателят А.Тодоров пък препрати уведомлението на Туповичарски за сведение на кмета на Благоевград Румен Томов, който е председател на Общинския кризисен щаб, съставен главно от служители на общината, без нито един представител на Общинския съвет в него.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене