Доц. Чорбанов развенча мита за кръвната плазма

„Няма смисъл от UV лампи срещу коронавируса в училищата“, заяви експертът

Няма смисъл от UV лампи срещу коронавируса в училищата. На това мнение е доц. Андрей Чорбанов – ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология при БАН.

„Ясно е, че А и B UV вълните са вредни. UVC е доста по-безвредна като дължина, но има изключително слаба проникваща способност. Тази вълна като ефект е на кратко разстояние – буквално сантиметри. Ефективността на тези лампи е ниска, ефектът е стражарски – много по-демонстративен, отколкото реален“, обясни той.

Ученият не е съгласен да се делегира на училищата възможност за „всякакви експерименти“. По думите му дневната светлина върши доста повече работа срещу коронавируса в помещенията.

Огромната част от полезните бактерии се намират във вътрешността на нашите организми. Но повърхността на кожата на хората има страшно много организми, които имат своята протективна роля. Кожата отделя голямо количество ензими. Постоянното дезинфекциране в никакъв случай не е полезно за кожата и за организма, настоя доц. Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че контролът при децата е различен, когато са във ваканция и на училище.

Ще се откриват позитивни случаи, ще се затварят училища и ще скочи броят на протестиращите – родители, които ще бъдат в невъзможност да си вземат отпуск и да гледат децата си вкъщи, предрече експертът от БАН.

,,Вече на пазара има PCR китове, които разграничават грипове тип А, Б и коронавируса. Това е един добър бизнес. Цената на един тест е между 5 и 6 долара“, отбеляза доц. Чорбанов.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене