Connect with us

Политика

Увеличават минималната заплата и пенсиите

Published

on

Ще предложим увеличение на минималната работна заплата. Не е редно само работниците и държавата да приемат тежестта на кризата. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ социалният министър Деница Сачева.

„Разговорите ни за пенсиите предстоят. Те ще се проведат на коалиционния съвет. Имаме готовност както да продължим мярката с 50 лв., така и да направим предложения за преизчисляване на пенсиите с доходите от 2015 г.“, добави тя.

Сачева изтъкна, че има два-три варианта, които се обсъждат, но кой ще се приеме е въпрос  на политическо решение.

„Моето виждане като социален министър е, че е по-добре да направим преизчисление на пенсиите, като се запази справедливостта и структурата на пенсионния модел“, добави тя.

„В момента даваме около 106 млн. за тези 50 лв. добавки. Това е около 1 милиард и 200 милиона лева годишно – със същата тази сума биха могли да бъдат преизчислени пенсиите на почти 1 милион и 100 хиляди български пенсионери, така че да се направи баланс между пенсиите на хората, които са се пенсионирали след 2015 г. и тези, които са се пенсионирали преди това“, обясни социалният министър.

struma.bg

коментара

ГЕРБ

Народният представител Стефан Апостолов: Днес от парламентарната трибуна имах възможността да задам три много важни въпроса на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов

Published

on

Днес от парламентарната трибуна имах възможността да задам три много важни въпроса на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, свързани с моя лична кауза, която започнах още преди да стана депутат и за която всеки месец дарявам половината от заплата си, а именно подпомагането на двойки с репродуктивни проблеми.

Пред колегите си в Парламента попитах министъра дали са въведени по-високи критерии към ин витро процедурите с по-голяма успеваемост; какъв е срокът за поддаването на заявлението за организационно и финансово подпомагане от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР) до връчване на заповедта и има ли затруднения в успеваемостта на ин витро процедурите. Попитах също колко деца са родени в резултат на извършени процедури в условията на пандемията от COVID – 19.

Благодаря на министър Ангелов за изчерпателния отговор по поставените от мен проблеми. Това, което е важно да кажа по повод на моите въпроси е, че Министерството на здравеопазването има последователна политика по отношение демографските въпроси в областта на здравеопазването и по-конкретно с подкрепа на раждаемостта. В тази връзка годишният бюджет от 12 млн. лева гарантиращ финансирането на около 2500 броя процедури бе увеличен на 20 млн. лева, което позволи увеличение броя на двойките финансирани от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР).

Също така още през 2018г. в Правилника за организацията на работа и дейността на ЦАР се въведоха и по-високи критерии за успеваемост, а именно – изискването за процент на постигнатите клинични бременности се завиши от 20 на 25 процента. Относно срокът от подаване на заявлението за организационно и финансово подпомагане от ЦАР до връчване на заповедта за одобрение той се установи трайно на 1 месец още в края на 2018 година. За сравнение – през 2017 г. този период беше около 11 месеца.

Това, което получих като отговор във връзка с пандемията от COVID – 19 е, че броят на приетите заявления е намалял с 11%, намален с 26% е и броят на връчените заповеди. Радостната новина е, че по данни на клиниките за първото полугодие на 2020 г. броят на преминалите двойки – 2106 броя е намален само с 2%, спрямо преминалите за същия период на 2019 г.

Важно е да отбележим и още един акцент от отговора на министъра, а той е, че изградената организация на работа, разширеният вид и обем дейности, финансирани от ЦАР, редовните и навременни плащания на клиниките демонстрират успешно изпълнявания ангажимент на правителството пред двойките с репродуктивни проблеми.

Моята лична кауза и борбата ми – да създадем още по-добри условия за двойките, които мечтаят да станат родители, но имат проблеми, продължава, защото, както не веднъж съм казвал бъдещето на Община Симитли и на България е в ръцете на нашите деца!

коментара

Continue Reading

Новини

ДЕКЛАРАЦИЯ от  Областния съвет на ДПС – Благоевград

Published

on

На 24.09.2020г. вечерта в гр. София бяхме свидетели на едно безпрецедентно насилие и упражняване на агресии срещу Централата на опозиционната партия ДПС. Областният съвет на ДПС – Благоевград, всички членове и симпатизанти, остро осъждат вандалския акт и изразяват своята непримиримост към тази провокация и напрежение в нашата Родина.

Ние българските мюсюлмани от област Благоевград бяхме първите, които се опълчиха срещу тоталитарния режим в България и имаме съществен принос за демокрацията в нашата страна. Приемаме за недопустимо 30 години по – късно с подобно поведение да се търси провокация срещу демокрацията и стабилността в страната.

Заявяваме ,че няма да допуснем псевдополитици да се упражняват

от българското общество. Тези хора. дори не се посвениха да посегнат и на националния трибагреник, поставен на сградата на ДПС. С това си действие, съгласно Конституцията на Република България, дори подлежат на наказателно преследване. Призоваваме отговорните български и европейски институции да реагират адекватно.

ДПС като политическа партия винаги е проповядвала толерантност и отвореност към диалог, но остро ще се противопостави на тези, които всяват омраза, агресия и разделение в обществото.

25.03.2020г.                                                                                         Областен съвет но ДПС – Благоевград

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ