Connect with us

Таблоид

Дедо Пене – повелителят на 200-годишната кръчма в Банско

Published

on

Порталът на българските общини КМЕТА.БГ разказа историята на един истински българин, който стопанисва 200-годишна кръчма в Банско.

Над 100 са механите в Банско. Богат и пребогат избор! Във всяка от тях можете да хапнете нещо вкусно и да пийнете нещо качествено. Но искате ли да усетите духа не само на града, но и на България, ако желаете не просто да подкрепите тялото си, а да наситите небцето и душата си, то не подминавайте кръчма „Дедо Пене“. Заведението се намира до 185-годишната църква „Света Троица“ в старинния квартал. Самата постройка е по-стара от храма, вдигната е точно преди 200 години – през 1820 година. И от първия си ден заработила като хан, който посрещал клиенти откъде ли не. Стопаните – Никола и Керафина Пумпалови, я кръстили на сина си Петър (Пене на бански), както се казва и днес. По време на комунистическия режим е управлявана от тогавашните власти, като собствениците не са били допускани. През 1956 г. е обявена за паметник на културата, попадайки под защитата на закона като историческа постройка.

През 1992 г. един от наследниците на Дедо Пене – Любен Пумпалов, когото също всички в Банско знаят като Дедо Пене, се връща от САЩ и успява с много любов и усилия да възроди традицията на своите прадеди.

„Съхранихме уникалната архитектура, макар че направихме някои подобрения по сградата. Истината е, че нашата кръчма е напълно автентична старина, а не сме имитирали старобългарска архитектура. Това е нашият храм за всички, които обичат хубавата храна и прекрасните питиета, благата дума и доброто отношение. Предлагаме професионално обслужване, българска национална кухня и топло гостоприемство“, твърди Дедо Пене, който само следващия месец ще навърши 75 години.

Атмосферата в типичен бански стил се допълва и от многото оригинални предмети, запазили чувството за историческа реалност и непреходност. Вътрешната архитектура, типична за района, е с ниши, тайници и огнища с жив огън, с чанове, които създават в механата уюта на българската традиция. Запазени са стотици антики и интересни вещи от битието на двувековната кръчма. Автентичен български фолклор допълва усещането, че сте на място с двестагодишна история, в кръчма, която притежава сертификат „Уникално Банско“.

Кръчмарят е ревностен защитник на традициите на банската архитектура, фолклор и кухня. Преди няколко години намери съмишленици, с които да брани историята и духа на града. „Не може да идва някой отнякъде си и да си измисля рецепти на капама, на чомлек, да слага в ястията каквото му падне. По този начин удря по имиджа на града ни, на традицията ни. Искахме да кажем „Не“ на експериментите с всичко автентично, което е част от живота ни. Затова създадохме тази марка „Уникално Банско“, която имаме няколко механджии в Банско“, разкрива Дедо Пене.

Той често се озовава в кухнята, за да майстори изтънчени гозби с готвачите. Приготвят някои от най-вкусните специалитети от региона. Правят различни блюда на жар или на пещ, сочни чевермета, изпечени на тих огън.

„Добрите стари вина и ракиите обаче трябва да се пият с мярка, за да им останат спомени, а не да приключат купона в Спешен център“, допълва с усмивка старият механджия от Банско. За него няма никакви тайни, почти 30-годишният му опит на кръчмар няма как да го подведе, наясно е какво предпочитат да хапват и пийват не само българите, но и чужденците. Затова в неговата кръчма винаги има агнешко и телешко, което много хапват италианци и гърци. Австрийците си падат по задушения заек, както и задушените зеленчуци. Американците пък много харесват нашите традиционни ястия – чомлек и капама, предпочитат по-леките меса. Французите искат пилешко със со сове и качествено домашно вино. Балканците ядат нашата кухня, дай им скара на тях. Дедо Пене е категоричен, че всички чужденци много обичат овчето мляко, печени тиква и ябълка, домашни сладка от горски плодове – боровинки, горски ягоди, както и смокини. Турските клиенти залагат на патешките, телешките и пилешките меса. Израелците си падат най-много по агнешкото.

Повече от два месеца обаче тази година емблематичното заведение остана без клиенти заради пандемията от коронавирус. Тежки дни и за Дедо Пене, и за неговите колеги, и за всички банскалии. С мъка на сърцето хлопнал кепенците на кръчмата си той. Вътре се настанила тишината, нямало гласовити нашенци и чужденци, които вдигат наздравици и отпускат душите си. Не дрънкали нито чинии, нито чаши. Празна била и кухнята, нямало никой зад бара.

„Видяхме се поне със семейството тези тежки дни. Готвех на любимата съпруга, след като нямаше клиенти. Понякога заставах пред огледалото, пък си кажех: „Ха, наздраве, Дедо Пене!“, и пийвах от любимото си червено вино. Това бе един от начините да се съхраним – с усмивки и шеги. Така поддържахме духа си“, казва с типичното си чувство за хумор кръчмарят.

Той сравнява положението отпреди няколко месеца с кацата с виното – затягаш обръчите и спира течът. Така и с пустия му коронавирус, затягат се обръчите, че да „тече“ по-малко в страната ни и да се излезе бързо и с малко рани от ситуацията. „Не се оплаквах в онези дни, а изпълнявахме изискванията, мъжки времена са тези дни“, споделя банскалията. Той е благодарен на Националния оперативен щаб, че досега никой не се е сетил да каже: „Спрете пиенето“. И Дедо Поне продължавал с вино и мезе да поддържа и засилва имунитета си. Той е убеден, че сега трябва да се стегнем като народ, а не да се вайкаме. „Аз понесох щети, но не се жалвам. Затворих кръчмата, която е работила в какви ли не времена. Просто усетих, че нещата са сериозни. Тъгата ми е само, че се наложи да съкратя шестима души, всички са мои съграждани. Тогава сложих една маса в средата на заведението, на нея сядах през деня и си спомнях за хубавите дни, когато бе пълно с хора тук. Не е време за сметки, ако много я тъниш, то ще я скъсаш. Категоричен съм, че всяка криза открива път към ново Възраждане!“, категоричен е оптимистът Дедо Пене. И вярва, че неговата кръчма ще продължи да е с отворени врати поне още 200 години. А клиентите – нашенци и чужденци, ще си тръгват от нея със спомени за цял живот – не толкова за храната и пиенето, а за благата дума и онзи дух на Банско и България, чийто аромат омайва всички в кръчма „Дедо Пене“.

Източник: КMETA.bg

коментара

Таблоид

Очаквани затопляне до над 30 градуса

Published

on

Първата половина на седмицата ще бъде по-хладна, а на места и ще превали, но в края температурите чувствително ще се повишат.

През нощта ще има значителна облачност и  на места ще превали слаб дъжд. Вятърът в източните райони ще отслабне и ще бъде от югозапад.

Минималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат от 11 до 16 градуса. В Дунавската равнина ще се появи и усилва вятър от запад-северозапад.

През деня утре ще бъде облачно с временни разкъсвания на облачността. На отделни места ще превалява дъжд. Дневните температури ще се понижат и ще бъдат от 17 до 22 градуса, на места в южните райони до около 26. В Дунавската равнина ще духа умерен западен вятър.

В сряда облачността ще бъде променлива, намаляваща до незначителна, но ще бъде много ветровито: в Дунавската равнина и Тракия ще духа силен северозападен вятър. Минималните температури ще са от 8 до 13, а дневните ще останат без съществена промяна.

В четвъртък ветровито ще остане в Дунавската равнина. Облачността ще се увеличи и ще бъде значителна, но само на отделни места ще превали слаб дъжд.

Температурите ще останат от 17 до 22, 23 градуса.

В петък облачността ще намалява, а температурите ще се повишат, като през деня стойностите ще са от 22 до 27 градуса.

В събота и неделя ще бъде най-топло, а дневните температури през втория ден ще достигнат стойности до около 30, на места и до 32 градуса.

Облачността ще бъде незначителна, ще духа слаб вятър от южната четвърт. Почти без валежи.

коментара

Continue Reading

Таблоид

Битка за живота на един учител и родител – всеки от нас може да „Защити Гери”

Published

on

Една достойна личност, голям професионалист, уважаван преподавател в ПГИ „Иван Илиев” – Благоевград, невероятна съпруга, майка и приятел има нужда от подкрепата на хората в града и околността. Нейното има е Гергана Деренцева, а битката, която води е на живот и смърт, защото има туморно образование в мозъка със следоперативни усложнения.

Здравето ѝ към момента е разклатено, дори критично, а спасението може да дойде единствено от направата на нова спешна медицинска интервенция в болница в Турция!

В социалните мрежи вече тече и кампания за набирането на средства в помощ на Гери. Ето какво пишат нейните близки, които търсят съдействие от обществеността: „Готови сме като невидими устои, да ти вдъхнем сила и надежда! Битката с теб да споделим, протягаме ръка насреща! Ако всеки друг застане редом с нас, медицински шанс да й осигурим! В борбата с тежката диагноза болестта й заедно ще победим!”.

Кампанията за набиране на средства е под мотото „Защити Гери”, а дарения могат да се правят по нейната банкова сметка: BG94UBBS88881000968574, Банка „ОББ“-Благоевград, в BGN с основание „Защити Гери” и чрез https://support.helpkarma..

Отделно в подкрепа на Гери се организира и футболен турнир. Той ще бъде на 4 октомври от 09:00 часа на спортен комплекс „Арена Парк“. Организатори са „Клуб на привържниците на ПФК ЛЕВСКИ 1914 Благоевград“.

Всеки, който желае да участва в тази благородна кауза, може да го направи с участие в турнира или като направи своето дарение на място!

Входната такса за отбор е 100лв. Номер за връзка и записване: 0883431528. Крайният срок за записване е 3 октомври(събота) в 15:00 часа.

Събраните средства ще отидат за лечението на Гергана Деренцева!

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ