Дедо Пене – повелителят на 200-годишната кръчма в Банско

Порталът на българските общини КМЕТА.БГ разказа историята на един истински българин, който стопанисва 200-годишна кръчма в Банско.

Над 100 са механите в Банско. Богат и пребогат избор! Във всяка от тях можете да хапнете нещо вкусно и да пийнете нещо качествено. Но искате ли да усетите духа не само на града, но и на България, ако желаете не просто да подкрепите тялото си, а да наситите небцето и душата си, то не подминавайте кръчма „Дедо Пене“. Заведението се намира до 185-годишната църква „Света Троица“ в старинния квартал. Самата постройка е по-стара от храма, вдигната е точно преди 200 години – през 1820 година. И от първия си ден заработила като хан, който посрещал клиенти откъде ли не. Стопаните – Никола и Керафина Пумпалови, я кръстили на сина си Петър (Пене на бански), както се казва и днес. По време на комунистическия режим е управлявана от тогавашните власти, като собствениците не са били допускани. През 1956 г. е обявена за паметник на културата, попадайки под защитата на закона като историческа постройка.

През 1992 г. един от наследниците на Дедо Пене – Любен Пумпалов, когото също всички в Банско знаят като Дедо Пене, се връща от САЩ и успява с много любов и усилия да възроди традицията на своите прадеди.

„Съхранихме уникалната архитектура, макар че направихме някои подобрения по сградата. Истината е, че нашата кръчма е напълно автентична старина, а не сме имитирали старобългарска архитектура. Това е нашият храм за всички, които обичат хубавата храна и прекрасните питиета, благата дума и доброто отношение. Предлагаме професионално обслужване, българска национална кухня и топло гостоприемство“, твърди Дедо Пене, който само следващия месец ще навърши 75 години.

Атмосферата в типичен бански стил се допълва и от многото оригинални предмети, запазили чувството за историческа реалност и непреходност. Вътрешната архитектура, типична за района, е с ниши, тайници и огнища с жив огън, с чанове, които създават в механата уюта на българската традиция. Запазени са стотици антики и интересни вещи от битието на двувековната кръчма. Автентичен български фолклор допълва усещането, че сте на място с двестагодишна история, в кръчма, която притежава сертификат „Уникално Банско“.

Кръчмарят е ревностен защитник на традициите на банската архитектура, фолклор и кухня. Преди няколко години намери съмишленици, с които да брани историята и духа на града. „Не може да идва някой отнякъде си и да си измисля рецепти на капама, на чомлек, да слага в ястията каквото му падне. По този начин удря по имиджа на града ни, на традицията ни. Искахме да кажем „Не“ на експериментите с всичко автентично, което е част от живота ни. Затова създадохме тази марка „Уникално Банско“, която имаме няколко механджии в Банско“, разкрива Дедо Пене.

Той често се озовава в кухнята, за да майстори изтънчени гозби с готвачите. Приготвят някои от най-вкусните специалитети от региона. Правят различни блюда на жар или на пещ, сочни чевермета, изпечени на тих огън.

„Добрите стари вина и ракиите обаче трябва да се пият с мярка, за да им останат спомени, а не да приключат купона в Спешен център“, допълва с усмивка старият механджия от Банско. За него няма никакви тайни, почти 30-годишният му опит на кръчмар няма как да го подведе, наясно е какво предпочитат да хапват и пийват не само българите, но и чужденците. Затова в неговата кръчма винаги има агнешко и телешко, което много хапват италианци и гърци. Австрийците си падат по задушения заек, както и задушените зеленчуци. Американците пък много харесват нашите традиционни ястия – чомлек и капама, предпочитат по-леките меса. Французите искат пилешко със со сове и качествено домашно вино. Балканците ядат нашата кухня, дай им скара на тях. Дедо Пене е категоричен, че всички чужденци много обичат овчето мляко, печени тиква и ябълка, домашни сладка от горски плодове – боровинки, горски ягоди, както и смокини. Турските клиенти залагат на патешките, телешките и пилешките меса. Израелците си падат най-много по агнешкото.

Повече от два месеца обаче тази година емблематичното заведение остана без клиенти заради пандемията от коронавирус. Тежки дни и за Дедо Пене, и за неговите колеги, и за всички банскалии. С мъка на сърцето хлопнал кепенците на кръчмата си той. Вътре се настанила тишината, нямало гласовити нашенци и чужденци, които вдигат наздравици и отпускат душите си. Не дрънкали нито чинии, нито чаши. Празна била и кухнята, нямало никой зад бара.

„Видяхме се поне със семейството тези тежки дни. Готвех на любимата съпруга, след като нямаше клиенти. Понякога заставах пред огледалото, пък си кажех: „Ха, наздраве, Дедо Пене!“, и пийвах от любимото си червено вино. Това бе един от начините да се съхраним – с усмивки и шеги. Така поддържахме духа си“, казва с типичното си чувство за хумор кръчмарят.

Той сравнява положението отпреди няколко месеца с кацата с виното – затягаш обръчите и спира течът. Така и с пустия му коронавирус, затягат се обръчите, че да „тече“ по-малко в страната ни и да се излезе бързо и с малко рани от ситуацията. „Не се оплаквах в онези дни, а изпълнявахме изискванията, мъжки времена са тези дни“, споделя банскалията. Той е благодарен на Националния оперативен щаб, че досега никой не се е сетил да каже: „Спрете пиенето“. И Дедо Поне продължавал с вино и мезе да поддържа и засилва имунитета си. Той е убеден, че сега трябва да се стегнем като народ, а не да се вайкаме. „Аз понесох щети, но не се жалвам. Затворих кръчмата, която е работила в какви ли не времена. Просто усетих, че нещата са сериозни. Тъгата ми е само, че се наложи да съкратя шестима души, всички са мои съграждани. Тогава сложих една маса в средата на заведението, на нея сядах през деня и си спомнях за хубавите дни, когато бе пълно с хора тук. Не е време за сметки, ако много я тъниш, то ще я скъсаш. Категоричен съм, че всяка криза открива път към ново Възраждане!“, категоричен е оптимистът Дедо Пене. И вярва, че неговата кръчма ще продължи да е с отворени врати поне още 200 години. А клиентите – нашенци и чужденци, ще си тръгват от нея със спомени за цял живот – не толкова за храната и пиенето, а за благата дума и онзи дух на Банско и България, чийто аромат омайва всички в кръчма „Дедо Пене“.

Източник: КMETA.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене