Connect with us

ГЕРБ

Европейският парламент подкрепи внесения от Андрей Новаков регламент за още средства за справяне с последиците от COVID 19

Published

on

България получава над половин милиард евро от Спасителния план на Европейския съюз REACT EU

Държавите-членки на ЕС да възстановяват със задна дата разходи за спешни мерки за преодоляване на кризата с COVID-19. Това предложение на българския евродепутат Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ) беше прието единодушно от Европейския парламент и предстои да бъде разгледано в тристранни преговори с Европейската комисия и Съвета.

По предварителни изчисления на ЕК България получава над половин милиард евро в допълнение към програмите от настоящия програмен период чрез инструмента на ЕС за преодоляване на последиците от кризата REACT-EU. Андрей Новаков е съвносител и преговарящ по регламента за целия Европейски съюз. „Средствата са за преодоляване на негативните последици от пандемията. Те ще са насочени към предприятия, фирми, публични институции“, коментира той по време на пленарната сесия на Европарламента в Брюксел. По думите му България е подготвена и вече има механизъм за отпускане на тези средства, за да може, когато финансирането е налице, процедурите да стартират веднага.

Предложението на Новаков е страните-членки да могат да възстановяват разходите си със задна дата още от 1 февруари 2020 и с удължен срок. Така страната ще може да финансира проекти със собствени средства и да възстанови 100% от разходите си за тях по-късно. „Макар първоначалното предложение да беше парите да се ползват до 2022 г., в тристранните преговори ще настоявам срокът за това да бъде удължен до 2024 г.“, заяви Новаков. Изискването е проектите да са конкретно за преодоляване на икономическите ефекти от пандемията и да са в синхрон с водещите приоритети за насърчаване на МСП, дигитализация, Зелена трансформация. Със средствата от Спасителния план държавите ще могат да възстановяват разходи и по мерките за временна заетост (60/40, 70/30), както и да покриват разходи в сферата на туризма и културата.

коментара

ВИДЕО

Премиерът: Трябва да се обединяваме, а не да се разделяме / ВИДЕО

Published

on

  • Всяка година да се строят по 100-на километра пътища, заръча той
  • Борисов: Хората ми дават увереност, че сме на прав път

Премиерът Бойко Борисов продължи с обиколките из селата във Велинградско и Родопите. Грехота ще е машините да са тук и да го подминем, каза Борисов в село Рохлево, където бе посрещнат от кмета, четири мандата от ГЕРБ. Преди това премиерът бе в селата Грашево и Мечо корито.

Кметът поиска да се оправи входа на селото, а Борсов пък обеща да сметне колко ще са нужни за ремонта на пътя и, че ще говорят с кмета отново след 20 дни, когато ще дойдат отново.

Поръча на зам.-регионалният министър Николай Нанков да провери как да го оформят и да направят и тази малка отсечка. Нанков поясни, че ще са нужни стабилизатори, тъй като отдолу е било асфалт.

„А викат – Народа не те иска. Не слушаш ли по новините“, попита Борисов кмета. А той отвърна – „Аз новини не гледам. Слушам какво казват хората.“. И какво казват, попита Борисов. „Искаме си го“, отвърна кметът. „Ние трябва да се обединяваме, а не да се разделяме. Затова не искам такива неща да се случват“, коментира още Борисов.  „Ама с тези хора обединение не става, те не виждат истината и я крият, казват на черното бяло“, категоричен бе кметът. Той заведе Борисов до пътя, който искат да се ремонтира и отсече, че досега нищо не е правено преди ГЕРБ, защото се е крадяло. „Ние помаците досега не сме видели добро от никого. А ние сме българи и работим за тази държава. Идват да ни използват гласа и духват, а вие обещавате и правите“, каза още той.

Малко по-късно Борисов пусна нов клип в профила си във Фейсбук, в който обобщава част от обиколката днес. В поста си той е написал, че са обещали на жителите на с. Грашево нов път до разклона за Велинград и Сърница и ангажиментът е вече е изпълнен. По 3-километровата отсечка пък бил е положен нов асфалтов слой само за 10 дни. И изтъква, че пътят е панорамен и изключителен за тези, които карат мотори.  „Доскоро този път беше почти непроходим за кола – кал, дупки, едър чакъл. Строим в цяла България – „Хемус“, „Европа“, „Струма“, „Ботевград – Видин“ – но не забравяме и малките населени места“, казва премиерът.

Призна, че за закъснели с обновяването на пътната мрежа из селата. Всяка година пък трябвало да се правят по стотина километра пътища. След това във втори пост изтъква, че след като са направили новия път село Грашево, сега е обещал на хората, че ще ремонтират и участъка до Мечо корито. „Обмисляме в новата ни програма да осигурим бюджет от 50-100 млн. лева, с които да ремонтираме пътищата в отделни региони, а не да ги правим село по село. Днешните ни политици са слаби по география. Много хубаво говорят на жълтите павета, но нека да дойдат в тези региони.“, завършва премиерът.

В трети пост с клип пък той обяснява,че опонентите им нагло лъжат хората, че новите пътища в община Велинград се правят, за да обслужват мина за волфрам. „Пътя го изграждаме само и единствено да могат българските семейства да се докоснат до красотата на Родопите и за удобство на жителите на общината. Планината ще изглежда така – пасища, животни и панорамни пътища“, пише Борисов. В самият клип премиерът обяснява, че именно те са тези , които са спрели мината и не да дали разрешително. „Нали много обичаме да снимаме. Краварката е в левия ъгъл.. гледай…каква Швейцария, каква Австрия, какви мини.Пътят го правим, за да може българските деца и семейства да гледат теленцата , кравите, тучни ливади, сочни. Когато някой каже подобна глупост, го хвани за ухото“, казва премиерът. И се зарече , че Родопите ще изглеждат по този начин – пасища и живописна природа. Това било екологично чисто мляко и месо.

По-късно Борисов мина и през село Кръстава, за да види как върви обновяването на панорамния път между Кръстава и Аврамово. “ Много работа е свършена по обновяването“, написа Борисов във Фейсбук и поясни, че през зимата дейностите тук ще са силно затруднени, затова е важно темпото на строителство да остане бързо. По традиция се спря до работниците, като един  от тях му докладва, че извозва 30 тона с камиона. Заръча на Нанков докато е хубаво времето да се работи. Нанков на свой ред обеща, че без асфалта, до края на сезона ще завършат основните дейности в тези най-трудни 7 км. След октомври там нямало да е възможно да се работи.

В поредния пост премиерът изтъква, че единственият начин да има разбирателство между християни и мюсюлмани е като се подобрява непрекъснато средата на живот. „Да се строят пътища и храмове, да има работни места, да има перспектива за младото поколение. Радостен съм като виждам колко доволни са хората в Кръстава от дългоочакваните ремонти в селото. Това ми дава увереност, че сме на прав път!“

 

 

Назад

коментара

Continue Reading

ГЕРБ

Външният ни министър Екатерина Захариева ще се срещне със Светлана Тихановская

Published

on

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна от Одеса в Брюксел, където ще участва в заседанието на Съвета „Външни работи” на 21 септември, понеделник.

На неформална работна закуска министрите на външните работи от ЕС ще разговарят със Светлана Тихановская, опозиционния кандидат за президент на Беларус, която в момента принудително пребивава в Литва. След това министрите ще обсъдят актуалната обстановка в Беларус след президентските избори. Очаква се върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел да информира за следващите стъпки по извършването на цялостен преглед на отношенията на ЕС с Беларус. В дневния ред на СВнР са и развитието на политическата ситуация в Либия, отношенията ЕС-Африканския съюз. Жозеп Борел ще предостави информация, включително по актуалните развития на ситуацията в Тунис, Ливан, отношенията на ЕС с Турция в контекста на ситуацията в Източното Средиземноморие, отношенията на ЕС с Русия в контекста на отравянето на Алексей Навални. В рамките на неформален обяд външните министри ще дискутират приоритетите в развитието на отношенията с партньорите от Южното съседство.

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ