Connect with us

Новини

Пенсионерите с по 50 лв. отгоре и за октомври

Published

on

Борисов: Осигуряването на достойни старини е наш приоритет!

Всички пенсионери ще получат по 50 лв. и през октомври, като добавката ще струва на бюджета над 105 млн. лв.

Това каза премиерът Бойко Борисов на заседанието на правителството, което се провежда днес чрез видеоконферентна връзка.

Всеки един български пенсионер за трети пореден месец ще получи добавка от 50 лева към пенсията си за октомври. Това обещахме и изпълняваме ангажимента си, посочи той.

Тази помощ във времето на пандемия от COVID-19 ще достигне до всички 2 119 256 пенсионери у нас, за което правителството днес отпусна допълнителни 105 962 800 лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Независимо от трудностите, пред които ни изправи COVID-19, от 1 юли т.г. с 6,7% увеличихме всички пенсии.

По време на извънредното положение десетки хиляди пенсионери се възползваха от подкрепата за безплатен топъл обяд, социален патронаж и много други социални услуги за облекчаване и подобряване на живота на възрастните хора. Голяма част от тези дейности продължават да се реализират и до края на годината.

Защото осигуряването на достойни старини на нашите майки и бащи винаги са били първостепенен и неотменен приоритет на правителството. Продължаваме активно да работим за нови и нови мерки в подкрепа на пенсионерите, уверява Борисов.

Веселина Йорданова

dnes.bg

коментара

Новини

Обявяват конкурс за управител на общинската болница в Дупница с 3000 лв. заплата

Published

on

Общинските съветници в Дупница взеха решение за провеждане на конкурс за управител на общинската болница с брутна заплата от 3000 лв. Местните парламентаристи избраха 5-членна конкурсна комисия с председател д-р Соколова, общински съветник от ГЕРБ.

В комисията влизат бившата шефка на ГУМ – Дупница, която е общински съветник от “Глас народен”, зам. председателят на ОбС – юристът Йонко Гергов, и Станислав Павлов от БСП. В комисията ще има и представител на РЗИ – Кюстендил. За член беше предложен и д-р Паризов, но той си даде отвод.

По време на разглеждане на тази точка от дневния ред се получи дебат за общинската болница в Дупница. Д-р Пламен Соколов, дългогодишен лекар в общинската болница, в момента собственик на МЦ, заяви: „Преди 3 г. болницата имаше финансово затруднение, днес то е от липсата на кадри. На последната среща на прокуриста на болницата с общинските съветници беше изнесено, че болницата е заработила 207 000 лв. за последния месец, това са пари за половината заплати. Аз имам питане към председателя на Здравната комисия в ОбС д-р Александър Паризов – той знае ли, че ножицата на заплати в болницата е много голяма? Определени лица получават високи заплати, а другите – много ниски. Искам да попитам и когато се прави протоколът за 1000 лева бонус за първа линия при Ковид, как се определят лицата? Бившето вътрешно отделение и фтизиатрия бяха превърнати в Ковид отделения с част от второ вътрешно. Налага се едни и същи лекари да работят в двете отделения. Защо д-р Евтимова напусна? По време на пандемията се затвори инфекциозно отделение. Казаха ми, че 7 медсестри са напуснали или са подали документи за напускане, може и да съм подведен, затова питам д-р Ал. Паризов. Оплака ми се медсестра, че е била уволнена, защото е отказала да отиде да работи в Гюешево. Кой ще остане да работи в болницата? Тя ще фалира заради липса на кадри”, заяви д-р Пл. Соколов.

Пламен Соколов

Д-р Ал. Паризов му отговори: “Съгласен съм с някои от нещата, които казахте. Д-р Евтимова получаваше немалка заплата. Прокуристът заяви пред нас, че тя напуска по собствено желание. В отделението работи и д-р Богоева, която е на такава възраст, че законът й позволява да излиза често в отпуск при коронавирус. Опитахме се да задържим прокуриста на работа, но тя е категорична, че напуска по лични причини. Обеща да остане още най-много 3 месеца, докато се избере управител. Не е сигурно, че ще дойдат нови лекари. Медсестри предпочитат да си стоят вкъщи с 300 лв. пенсия, но да не работят в условия на коронавирус”, откровен бе д-р Ал. Паризов.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

коментара

Continue Reading

Новини

Октомври ще е топъл и сух, но декември и януари ще са с валежи

Published

on

Нужно е да се пести вода, предупреди проф. Георги Рачев

Първият есенен месец си отиде. В момента температурната аномалия е от порядъка над 3, на места 3,5 градуса над нормата. Същото се очаква и за октомври – топъл месец, с температури градус, градус и половина по-топло. Докато за съжаление засушаването продължава.

Това заяви пред БНТ известният климатолог проф. Георги Рачев. Според него октомври ще бъде топъл и сух. Ноември ще бъде нормален по отношение на валежите и малко по-сух, около 80-90% от норма на валежите, и пак по-топъл.

„Чак декември и януари се очаква да са по-влажни, с повече валежи. В планините ще натрупа сняг, но в ниското ще има валежи и от дъжд, и от сняг, така както са модерните зими“, коментира климатологът.

Според него е нормално вече малко да се развали времето. „Имахме пълноценно лято. Крайно време беше малко да захладнее и да завали, защото наистина е сухо, особено в Източна България. Линията Плевен – Пловдив на изток от средата на юли валежите са символични. Засушаването е много голямо, особено в Югоизточна България“, коментира той.

Специалистът обясни, че от 25 август и в Западна България, която дотогава беше потънала в зеленина, не е валяло. И посъветва да се пести водата: „Там където има активно битово водоснабдяване, водата трябва да се пести, да се вдигнат дори нормите, в които евентуално ако има повече вода, да отива за напояване, а там където язовирите са изградени с цел напояване, водата трябва да се използва с цел напояване“.

Проф. Рачев коментира, че днес и утре времето ще бъде много хубаво, а в понеделник следобед ще бъде по-ветровито и облачно и по-дъждовно. Вторник са се очаквали обилни валежи, но те ще бъдат по-малко. „Надявах се тогава да има стопански валежи, над 10-20 литра в Югоизточна България“.

Петя Славова
dnes.bg

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ