Connect with us

Политика

30 години по-късно: Назоваха най-голямата грешка на Горбачов, свързана с Източна Европа

Published

on

Според автора на статията последиците от грешката на бившия лидер на СССР засягат международните отношения и до днес

Антун Роша, журналист от хърватското издание Advance, е разказал за това, за което е „забравил“ президентът на СССР Михаил Горбачов при подписването на Договора за окончателното урегулиране по отношение на Германия, което направи възможно обединяването на ФРГ и ГДР, съобщават световните издания.

30 години по-късно: Назоваха най-голямата грешка на Горбачов, свързана с Източна Европа - 0

Споразумението е подписано на 12 септември 1990 г. от представители на Германската демократична република и Федерална република Германия, както и на страните, победители във Втората световна война – СССР, САЩ, Великобритания и Франция.

Документът предполагал отказ на „четворката“ от правата си върху Германия и съгласяване относно обединението на двете части. В замяна германците се съгласявали да запазят съществуващите граници с Полша и се отказвали от всички други териториални претенции.

Съгласно договора Съветският съюз се ангажирал да изтегли войските си от Германия до края на 1994 година. Германия, от своя страна се съгласявала да ограничи числеността на армията до 370 хиляди войници и се отказвала да произвежда и притежава ядрено, химическо и биологично оръжие. Освен това, на територията на бившата ГДР се забранявало разполагането на чужди войски и ядрени оръжия.

Известно е също така, че Западът се ангажирал да не разширява НАТО на изток след подписването на договора. В споразумението обаче няма такава клауза и това задължение останало „устно обещание“

По-късно Робърт Зоелик, който участва в преговорите от името на САЩ, твърди, че е станало „недоразумение“ и че никой никога не е давал подобни обещания на никого.

Самият Горбачов в интервю през 2008 г. е заявил за поетите от американците задължения относно неразширяването на НАТО на изток.

През 2014 г. той заявява в друго интервю, че решението за разширяването на НАТО на изток е взето през 1993 г.

„Още в самото начало нарекох това голяма грешка. Безусловно това беше нарушение на духа на изявленията и уверенията, които ни бяха дадени през 1990 г.“, добавил е Горбачов.

„Духът“ на уверенията е нарушен, но по онова време Горбачов е трябвало да се замисли над това, че един ден „духът“ няма да е достатъчен, но тогава документът несъмнено би помогнал “, пише в статията на хърватския журналист.

Според неговото мнение, това може да се е случило, защото Горбачов не е могъл да предвиди разпадането на СССР. Тогава Варшавският договор е бил сила, а сегашните членове на НАТО Литва, Латвия и Естония са били част от Съветския съюз.

„Ето защо е вероятно Горбачов да не е бил особено притеснен и да не е разсъждавал относно това какво би могло да се случи, смята авторът.

Според автора на статията последиците от грешката на Горбачов засягат международните отношения и до днес.

„Ако един ден възникне въпросът за присъединяването на Украйна или Грузия към НАТО, напрежението може да ескалира в дълбока криза. Тогава Русия отново ще си спомни обещанията, дадени през 1990 г., а американците ще отговорят:„ Къде е написано това? Никъде! „- се казва в статията.

Превод и редакция: БЛИЦ

коментара

Политика

Официално! Ето ги новите висши фигури в БСП

Published

on

50-ият конгрес на БСП избра състава на Националния съвет

50-ият конгрес на БСП избра състава на Националния съвет. В изборите за национални органи на БСП са участвали 902 делегати от общо вписаните в избирателните списъци 976.

Както БЛИЦ писа част от Пленума в този мандат няма да бъде президентът на ПЕС Сергей Станишев. В Пленума не влизат и представители на така наречената вътрешнопартийна опозиция в лицето на Георги Божинов, Георги Гергов, Атанас Мерджанов и други.

Единственият избран за член на Пленума е Крум Зарков. Той е получил 487 гласа от конгреса, което е повече от половината от гласувалите.

По висшегласие бяха избрани всички останали в лицето на: Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов, Кристиан Вигенин, Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров, Вяра Йорданова, Костадин Паскалев, Борис Цветков, Виктор Годжов, Радослав Гайдарски, Румен Овчаров и други.

В Националния съвет влизат досегашните членове на Пленума в лицето на Манол Генов, Асен Гагаузов, Бриго Аспарухов, Георги Гьоков.

В Пленума влизат още лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов, Ана Янева, Филип Попов, Таско Ерменков, Георги Търновалийски, Христо Проданов, Евгени Кирилов, Весела Лечева, Зорница Василева, Иван Иванов, Десислава Йорданова, и други.

В младежката листа бяха избрани 37 кандидати, като най-голям брой гласове е получила Петя Михалевска. Сред избраните e и евродепутатът Цветелина Пенкова.

Blitz.bg

 

коментара

Continue Reading

ВИДЕО

СВОБОДНИ ДУМИ – Запис показва истинското лице на благоевградския кмет?

Published

on

НЕУДОБНИТЕ ОТНОВО ЗАЕДНО!

СВОБОДНИ ДУМИ – Запис показва истинското лице на благоевградския кмет?

Публикувахте от Топ Преса в Събота, 26 септември 2020 г.

ПОРЕДНА ДОЗА БЕЗПОЩАДНИ КОМЕНТАРИ ОТ СТАМЕНОВ И БАЙРАКТАРСКИ!

Вижте запис доказваш некадърността на Румен Томов!!!

 

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ