Connect with us

Култура

На 16-ти септември православната църква отбелязва деня на Света Людмила Чешка

Published

on

На този ден православната църква отбелязва деня на Св. Людмила Чешка. Света мъченица Людмила, княгиня Чешка била омъжена за чешкия княз Боривой. И двамата приели свето Кръщение от Св. Методий.

Те искали да просветят в истинната вяра и своите поданници и построили няколко църкви. Но княз Боривой умира млад и оставил жена си вдовица, която водела строг, благочестив живот.

Тя продължавала да се грижи за Църквата и по време на управлението на нейния син Вратислав. Вратислав бил женен за Драгомира – техният син носел името Вячеслав.

След смъртта на бащата на престола застанала наследникът, но възползвайки се от младостта и неопитността му, майка му (Драгомира) започнала връща в страната езически обичаи и нрави. Св. Людмила се възпротивила на това, но Драгомира се опитала да я убие.

След неуспешният опит, Св. Людмила напуснала чешката столица и се усамотила в крепостта Течин. Легендата разказва, това не било достатъчно и Драгомира изпратила нови убийци, те нападнали Св. Людмила докато се молила и изпълнили заповедта.

Мощите на Св. мъченица Людмила са пренесени в Прага в църквата „Св. Георги“ и са дълбоко почитани и посещавани, защото извършват изцеления.

На 16 септември имен ден празнуват всички, които носят името Людмила (името е от славянски произход и означава „любим на народа“ или „който обича хората“) Людмил, Люси.

коментара

Култура

Изложба „Български средновековни костюми“ откриват в Банско

Published

on

На 02.10. от 17ч. в сградата на Музеен комплекс Банско ще се открие изложбата „Български средновековни костюми“, с автори Калина Атанасова – Бъдъмба и Сдружение „Авитохол“.

Изложбата се състои от осемнадесет възстановки на костюми (комплекти облекло, въоръжение и аксесоари) на българи от ранното и късно средновековие – боляри, воини, знатни дами и жени от простолюдието. Всички реконструкции са изработени след детайлно проучване на исторически източници и находки. Част от костюмите вече са използвани на средновековни фестивали, битки, за заснемане на филми и други. Експонатите ще бъдат придружени от информационни табла с репродукции на оригинални свидетелства за епохата.

Откриването на изложбата ще бъде съпътствано от „Средновековна вечер“, с участието на група „Фрея“, Петя Крушева, Константин Колев и Мартин Геланов. Зрителите ще имат възможност да се докоснат непосредствено до средновековието като се запознаят с неговата музика, танци, кухня, бойни тренировки.

За участниците:

 Калина Атанасова (Бъдъмба) е завършила Великотърновския университет със специализация по илюстрация и книгооформление. От 2004 г. се занимава с исторически възстановки, като участва в български и международни средновековни и антични фестивали, събори и чествания. От 2005 г. започва задълбочено проучване на облеклото през Второто българско царство, съвместно с фотографи, историци и възстановчици от страната и чужбина. Дейността е съпътствана от изложби, презентации и експериментална археология. През 2016 г. публикува резултатите от труда си в книгата „Възстановки на средновековното българско облекло (XIII – XIVв.)“, рецензирана от двама професионални историци. Следват участия в научни конференции и публикации на статии в научни сборници, както и представяния на книгата в няколко музея. През 2018 г. печели конкурс за докторант по Българска средновековна археология към Шуменския университет и започва подготовка на дисертация на тема Облеклото на Второто българско царство.

Сдружение „Авитохол“ e учредено през 2012 г. в град Варна. За постигане на целите си сдружението организира и провежда събития, допринасящи за развитие и популяризиране на историческото и културно наследство, като организира годишно до осем исторически фестивала и участва всяка година поне в още до три-четири такива събития. От създаването си до сега сдружението има организирани над 50 фестивали, събори, семинари, изложби и събития на историческа тематика и е участвало в още 19 други събития. Сдружението реконструира бита и традициите на българите от ранното средновековие VІІ – ХІ век, техните нрави и бойни практики от земя и от кон. Работи съвместно с майстори ездачи, фехтовачи, майстори по средновeковни войнски умения, както и със специалисти в областта на историята и музейни работници, както и има в редиците си 17 археолози – магистри, докторанти и доктори по археология и история. Към 2020 година членовете на сдружението са 42 души. Сдружението взема дейно участие в национални и международни събития, събори, семинари, конгреси и форуми, обединява усилия и взаимодейства с подобни наши и чуждестранни организации. Насочва усилията си за изучаване и съхраняване на традициите на древните българи през ранното средновековие, техните места на обитаване, живот, бит и култура, традициите им при отглеждането и използването на коне в мирния живот и за бойни действия. Възстановяване на воинските им традиции и изучаване на бойните практики, изработване и стрелба с лък, работа с копие, възстановки на хладни оръжия и брони, седла и конска амуниция.

„Фрея“ (Freija) е музикален проект, съчетаващ акустични китари с класически вокали, както и автентични ритуални перкусии. В репертоара на групата влизат интерпретации на старинни фолклорни песни, както и съвременни песни в тази стилистика. Проектът е съставен от Теодора Стоянова Freya – вокали и shaman drum, Добрин Стоянов (китара) и Теодор Чехович Тот (бас) и Алекс Швадчина на кахон, като към тях често се присъединяват музиканти от България и чужбина, с които осъществяват успешни колаборации. Теодора съчетава класическото пеене с различни начини на звукоизвличане, а Добрин, който по образование е лютиер, презентира на китара, изработена от самия него. През годините музикантите участват в много метъл групи и проекти като Magic of the North (Bulgaria), Ocean souls (Finland), Tsar Stangra (Canada) и други. Идеята за създаването на Freija се ражда през 2016г. във Финландия в градчето Kitee – родния град на световноизвестната група Nightwish. По покана на Пламен Димов (учителя на Nightwish) Теодора и Добрин са участници през три поредни години във фестивала Kitee International Music and Art festival. Именно Финландия – красотата на Карелската гора и мистичните бели нощи – вдъхновява раждането на проекта Freija. Концертната дейност на Freija е съсредоточена предимно върху исторически средновековни и антични фестивали, както и разнообразни събития с фентъзи насоченост, като подготвя и свои шоу – спектакли. Съкровена цел на проекта е да постигне цялостно пресъздаване на митологичния свят чрез музика, тематична сценография, сценичен грим, декори и облекло – стремеж към автентичност, пречупен през съвременната творческа визия на метъл музиканти през XXI век.

Петя Крушева е магистър културолог, завършила е в Софийския университет „Св.Климент Охридски” с научен профил българска средновековна култура и френска филология. Специализира културен мениджмънт във Франция и международно икономическо право в Германия. Темите, които изследва от 20 години са за средновековната кухня, с акцент върху българската и византийската. Предлага беседа за храните и хранителните навици на средновековния човек и дегустация на ястията от българската, византийската и западно-европейската кухня, приготвени лично от нея по оригинални рецепти и исторически извори.

Константин Колев се занимава от 6 години с исторически реконструкции и пресъздава шведски викинг (варяг), наемник в ромейската войска и член в елитната гвардия „Варяжки корпус“ – телохранители на византийския император в периода 9-11 век. Неговата реконструкция съответства на докторантурата му в областта на културно-историческите отношения между Скандинавия и Балканите в периода 9-11 век към Департамент „Изкуствознание и история на културата“ в Нов Български университет. Владее 7 чужди езика, сред които и шведски, норвежки и датски – езиците на днешните скандинавци – потомци на викингите. Съвместно с Мартин Геланов от школа „Вълкашин“ се занимават със старинни бойни техники, като тренират с достоверни реплики на оригинални оръжия и автентична бойна екипировка.

 

 

 

 

 

 

коментара

Continue Reading

Култура

С интересни игри учениците на НПГ,, Димитър Талев‘‘ отбелязаха Европейския ден на езиците

Published

on

С много позитивни емоции учениците на НПГ „Димитър Талев“ в град Гоце Делчев участваха в забавни игри, чрез които изговаряха любими реплики на различни езици.

Те бяха предизвикани да казват фрази, чрез теглене на томбола, на английски, гръцки, френски, руски, испански, румънски, полски, италиански и немски език.

Представена беше и презентация.

Европейският ден на езиците се отбелязва всяка година на 26 септември, по инициатива на Европейската комисия и Съвета на Европа. На самия ден или в седмиците преди и след 26 септември на различни места в Европа се провеждат езикови уроци, игри, дискусии, конференции, радио предавания, конкурси с участието на езикови и културни институти, асоциации, университети и училища.Чуждите езици ни обогатяват, дисциплинират и разширяват хоризонта ни за света.Знанието на различни езици дава на хората много възможности да четат великолепни стихове и произведения на световно известни автори в оригинал, да пътуват зад граница без да изпитват трудности в общуването. Няма пределна възраст да научите нов език!

Презентацията и постерите изготвиха учениците – Здравислава Узунова,Вероника Шагова,Вяра Бойчева,Наталия Джингарова,Мира Лефтерова, Христина Дерекова,Габриела Канатова с ръководители г-жа Екатерина Франгова и г-жа Костадинка Караиванова.

 

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ