Неврокопска митрополия започва реставрацията на 3 църкви в Добринище, Годлево и Разлог

Неврокопска епархия започва възстановяване, реставрация, реконструкция и подобряване на прилежащите пространства на 3 църкви на територията на епархията – „Свети Апостоли Петър и Павел“ в гр. Добринище, „Успение Богородично“ в с. Годлево, община Разлог, и „Свето Благовещение Богородично“ в гр. Разлог. Проектът е доста мащабен, ако се съди по планираните дейности, и вероятно ще струва десетки милиони левове.

За църквата в гр. Добринище са планирани подмяна на подова настилка и изграждане на отопление; за жилищната сграда към нея – реконструкция и промяна предназначението на същата в неделно училище; саниране на сградата чрез подмяна на дограмата и поставяне на топлоизолация; реконструкция на покрива и покриване на външното стълбище на сградата; подмяна на всички инсталации. Успоредно с това ще се изпълнява и благоустрояване на дворното пространство; ремонт на оградата и пробиване на нов централен вход в оградата от север.

Храмът в Годлево, който е върху площ от 708 кв.м, ще претърпи реставриране и укрепване на църковната сграда; реконструкция на покривната конструкция и покриването й с керемиди; почистване на фасадите и префугиране на каменна зидария; укрепване на стенописите в апсидата и запазването им в сегашния вид; третиране на стените отвън и отвътре. Дворът ще бъде благоустроен и терасиран, с осигуряване на достъпна среда за хора в неравностойно пространство чрез изграждане на рампи. Отделно ще се реставрира каменната зидария на оградата и ще се изгради нова от изток.

Църквата в Разлог е най-голяма – разположена е на площ от 3808 кв.м и по тази причина тук са предвидени най-много дейности: ремонт на покрива на храма; ревизиране на дървената конструкция на покрива, камбанарията и пода, предвиждане на отопление с термопомпа в храма и подмяна на дограмата. За църковния дом в съседство плановете са за топлоизолация на фасада и покрив; подмяна на дограма; подмяна на електроинсталация, водопроводна и канализационна инсталация. Дворът ще бъде благоустроен, ще се смени и част от оградата.

Днес кметицата на Годлево Величка Алуминова е поканена в митрополията да представи документи, свързани с храма в селото. „Радвам се, че сме попаднали в списъка за ремонтите, защото едната стена на храма е на скат и всеки момент може да тръгне надолу, покривът тече, въобще има много работа“, обясни Алуминова.

Отдавна се нуждае от ремонт и „Свети Апостоли Петър и Павел“ в гр. Добринище, която е строена през 1835 г. В нея иконите са от Самоковската и Банската иконописни школи. При строежа се изографисват и стенописи, които при последния ремонт поради незнание и нехайство са покрити с вар. От тях са запазени само четири малки стенописа. „Варосан“ е и олтарът. След основаването на ВМОРО църквата “Св.св. Петър и Павел” става седалище на местния революционен комитет, а олтарната част се превръща в склад за оръжие на добринищката чета. Неколкократно църквата е посещавана от Гоце Делчев, Яне Сандански и Пейо Яворов. Тук е открито първото училище след 1835 г., така че в храма има много история, която си заслужава да бъде запазена.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене