Connect with us

ГЕРБ

Народният представител Александър Мацурев и общинските съветници от ГЕРБ с приемен ден днес в Банско

Published

on

Народният представител Александър Мацурев и общинските съветници от ПП ГЕРБ – Банско организират приемен ден за гражданите от общината на 15 септември /вторник/ от 17:30 часа.

Приемната ще се проведе в офиса на ПП ГЕРБ на ул. „Никола Вапцаров” № 6, където всички могат да поставят своите казуси и въпроси и да се търси решение заедно с представителите на ГЕРБ.

 

 

коментара

ГЕРБ

Народният представител Стефан Апостолов: Днес от парламентарната трибуна имах възможността да задам три много важни въпроса на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов

Published

on

Днес от парламентарната трибуна имах възможността да задам три много важни въпроса на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, свързани с моя лична кауза, която започнах още преди да стана депутат и за която всеки месец дарявам половината от заплата си, а именно подпомагането на двойки с репродуктивни проблеми.

Пред колегите си в Парламента попитах министъра дали са въведени по-високи критерии към ин витро процедурите с по-голяма успеваемост; какъв е срокът за поддаването на заявлението за организационно и финансово подпомагане от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР) до връчване на заповедта и има ли затруднения в успеваемостта на ин витро процедурите. Попитах също колко деца са родени в резултат на извършени процедури в условията на пандемията от COVID – 19.

Благодаря на министър Ангелов за изчерпателния отговор по поставените от мен проблеми. Това, което е важно да кажа по повод на моите въпроси е, че Министерството на здравеопазването има последователна политика по отношение демографските въпроси в областта на здравеопазването и по-конкретно с подкрепа на раждаемостта. В тази връзка годишният бюджет от 12 млн. лева гарантиращ финансирането на около 2500 броя процедури бе увеличен на 20 млн. лева, което позволи увеличение броя на двойките финансирани от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР).

Също така още през 2018г. в Правилника за организацията на работа и дейността на ЦАР се въведоха и по-високи критерии за успеваемост, а именно – изискването за процент на постигнатите клинични бременности се завиши от 20 на 25 процента. Относно срокът от подаване на заявлението за организационно и финансово подпомагане от ЦАР до връчване на заповедта за одобрение той се установи трайно на 1 месец още в края на 2018 година. За сравнение – през 2017 г. този период беше около 11 месеца.

Това, което получих като отговор във връзка с пандемията от COVID – 19 е, че броят на приетите заявления е намалял с 11%, намален с 26% е и броят на връчените заповеди. Радостната новина е, че по данни на клиниките за първото полугодие на 2020 г. броят на преминалите двойки – 2106 броя е намален само с 2%, спрямо преминалите за същия период на 2019 г.

Важно е да отбележим и още един акцент от отговора на министъра, а той е, че изградената организация на работа, разширеният вид и обем дейности, финансирани от ЦАР, редовните и навременни плащания на клиниките демонстрират успешно изпълнявания ангажимент на правителството пред двойките с репродуктивни проблеми.

Моята лична кауза и борбата ми – да създадем още по-добри условия за двойките, които мечтаят да станат родители, но имат проблеми, продължава, защото, както не веднъж съм казвал бъдещето на Община Симитли и на България е в ръцете на нашите деца!

коментара

Continue Reading

БСП

Румен Овчаров: Нинова направи БСП най-модерната и най-демократичната партия

Published

on

Вълната на недоволство е толкова голяма, че купените гласове няма да стигнат за победа на ГЕРБ

„Бих се радвал, ако част от загубилите кандидати в изборите за председател на БСП бяха проявили малко достойнство и мъжество и бяха казали: „Да, поздравяваме Корнелия Нинова за победата. Не се представихме добре, загубихме, но тя спечели.“ За съжаление не събраха достатъчно достойнство, за да произнесат тези думи. От друга страна, самата вътрешнопартийна опозиция малко поразмисли в последния етап от надпреварата и се отказа да свиква пленум, на който да иска изключването на Нинова от БСП. Този опит, разбира се, нямаше да бъде успешен, но ако го бяха направили, разделителните линии в партията щяха да станат непреодолими. Сега си мисля, че нещата на Конгреса могат да завършват по един разумен и спокоен начин и този Конгрес да бъде летящият старт за подготовката за изборите.“ Това каза Румен Овчаров пред БТВ.

Според него не е сериозно твърдението, че Корнелия Нинова била тоталитарен ръководител. „Сергей Станишев, Димитър Дъбов и Валери Жаблянов бяха първите, които започнаха разчистването на сметките с партийните си врагове и изключиха от БСП бившия лидер на партията, бившия президент – Първанов, Румен Петков, Евгени Желев, Ивайло Калфин. Сега точно те да говорят, че Корнелия Нинова била тоталитарен лидер… Михаил Миков и Атанас Мерджанов върнаха в БСП организационния принцип на демократическия централизъм, който е алфата и омегата на тоталитарните партии. Нинова не е изключвала никой от партията, Нинова не е налагала решения на висшестоящи органи никъде, не е разтурвала организации – това го правиха тези хора преди нея, които я обвиняват в тоталитаризъм. В контраст, Нинова направи така, че БСП да е най-модерната и най-демократичната партия, която пряко избира лидера си“, коментира Овчаров.

По думите на социалиста Бойко Борисов го устройва експертен кабинет, защото той не иска служебен кабинет на президента Радев: „Този служебен кабинет най-вероятно ще прекрати схемите, по които ДПС и ГЕРБ съвместно купуват гласове по време на избори. Те дават тези 8-10%, с които ГЕРБ спечели последните избори. Този модел ще бъде разбит и това ги плаши. Премиерът обаче изпуска един важен фактор – вълната на недоволството ще стане толкова голяма, че ще стане както на президентските избори през 2016 г. – купените гласове няма да  стигнат за победа на ГЕРБ.“

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ